5 Ocak 2008

Sana Ne?

Abdurrahman Dilipak

Birinin çıkıp, "eski köye yeni adet getirmek" isteyen Haluk Koç'u sakinleştirmesi gerek.
Haluk Koç, "Parti yönetiminin hukuk dışı uygulamaları nedeniyle üyeleri ve örgütleriyle mahkemelik olduğunu" belirterek, "CHP'de hukuk katledilmekte" demiş..
"Hayırlı sabahlar. Yeni mi uyandınız mirim" derler adama bu saatten sonra. Dün bu çarkın bir parçası iken niye sesiniz çıkmadı?..
CHP devletin partisi, dahası emekli asker partisi, resmi ideolojinin partisi. "Cumhuriyet"in derin kadrosunun toplumu dönüştürme ve modernleştirme projesinin siyasi taşeronu.
Bu iflas etmiş bir projedir..
Projenin diğer ayağı DP idi.. DP, AP, DYP derken tekrar DP adı ile son bir kez daha kendi küllerinden dirilmeye çalışıyor.. Bu Pazar DP'nin kongresi var. Şimdiden 16 aday sözkonusu.. Sonucun ne olacağını göreceğiz..
CHP Genel Başkan adayı ve Samsun Milletvekili Haluk Koç, "CHP'nin, parti üst yönetiminin hukuk dışı uygulamaları nedeniyle üyeleri ve örgütleriyle mahkemelik olduğunu" söylüyor ve uyarıyor: 'CHP yıkıma sürükleniyor' diyor. Aslında CHP'yi var kılan irade onun tasfiyesine karar verdi. Baykal CHP'nin tasfiye memurudur bana kalırsa. Bugünkü siyasi tabloda ayrı rolü üslenen başkaları da var.. Ve derin devletin tasfiyesi anlamında, derin partinin tasfiyesi ile işe başlamak doğru bir süreç bana kalırsa. Ve bu adamlar işlerini de fena yapmıyorlar doğrusu..
Aslında bu tasfiye, bir başka okuma ile, partiyi yeniden yapılandırarak dönüştürme, var kılma çabası olarak da görülebilir..
çünkü soğuk savaş ve dünya savaşı yıllarındaki kavram ve kurumlarla, o günün konjonktürel ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılan örgütlerin gelecekte de varolması mümkün değil.
Aslında bu tasfiye işleminin çok daha önceden tamamlanması gerekirdi, ama Türkiye'deki Masonik derin yapının kapsama alanının genişliği, derinliği bunu imkansız kıldı. Bir de bu düzenin rantını yiyen, devletten beslenen belli bir kapitalist yapı var.. Birtakım derin güçlerin adına faili meçhul denilen akılalmaz cinayetlerinin ortaya çıkması halinde, birilerinin itibar, imtiyaz ve statülerinin tepetakla olma ihtimali, azgın azınlığın ihtirası, media, mafia, sermaye, siyaset ve bürokrasi içindeki uzantıları bu tasfiyeyi geciktirdi.
CHP başında beri "Bizim çocuklar"ın, "iyi çocuklar"ın partisi oldu.. DP, iyi çocukların senaryosunda "kötü adam"ı oynayan bir parti idi. MHP ise dolduruşa getirilmiş gençlerin yönlendirildiği vurucu güç.. Solu da geniş ölçüde kullandılar.. Düşman kardeşlerin patronları perde gerisinde kadeh tokuşturmaya devam ettiler.
Sistemin merkez üssü CHP'dir.. Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyet Merkez Bankası, Cumhuriyet Savcılığı gibi bir "resmi" yapıdır.. Anayasa ve yasalar önünde imtiyaz sahibidir. Parti programı anayasanın temel ilkeleri arasında yer alır, şirket yönetir vs..
Haluk Koç bu derin yapıya destursuz girmek isteyen bir adam rolünde.. Birilerinin "Tapulu arazisine gecekondu yapmak isteyen biri" gibi.
Koç, "Kurultay sürecinde bulunulmasına karşın, onlarca il, yüzlerce ilçe yönetiminin haksız bir biçimde görevden alındığını, yönetime destek olacağından kuşku duyulan il ve ilçe yönetimlerinin tedbirli olarak disipline verildiğini" belirterek, şu görüşleri savundu: "Parti, üst yönetiminin hukuk dışı uygulamaları nedeniyle üyeleri ve örgütleriyle mahkemeliktir. Mahkeme kararları gözardı edilerek, partide hukuk katledilmektedir" diyor..
Ne zaman hukuk oldu ki! Bir zamanlar savcısı, savunması, temyizi olmayan mahkemelerde, kanuna göre değil, verdiği karar kanun kabul edilen mahkemelerde astığı astık, kestiği kestik bir gelenekten geliyor.
Hem "Kanun" demek de ne oluyor! Kanun yapan kurum, tek parti döneminde, tek partinin sofra takımı tarafından, atama yolu ile belirlenip, usulen bir oylama yapılıyor. Arkada Türk bayrağı, önde üzerine CHP bayrağı örtülmüş bir sandık. Başında jandarma, parti temsilcisi, Halkevi temsilcisi, açık oy gizli tasnif.. Meclis'te müzakerelere gelince, sofrada belirleniyor, Parti tarafından Meclis'e sevk, zaman zaman gerekçesiz olarak Meclis'e sevkedilip, müzakeresiz bir şekilde oy birliği ile kabul edilen yasalar..
İtiraz yasak. İcabında takriri sükun devreye sokulur..
İrtica ile mücadeleyi, istila ile mücadeleden daha zor ve elzem olarak gören bir zihniyet.
Bugün ayakta tutulmaya çalışılan yapı bu.
Bu yapının içinde Demokrasi yok. Cumhuriyet de yok aslında.. Monarşi gitti, "Tek adam" rejimi geldi.. Sahi "Monarşi" dediğiniz "tek adam" rejimi değil mi idi?
Eğer Baykal, Mustafa Kemal ve İsmet Paşa geleneğinin temsilcisi ise, 60 ruhuna bağlı ise niye itiraz ediyorsunuz ki! Sanki 1960'da "ordumuzla beraberiz" diye afiş bastıran CHP değil..
Bugün parti kongrelerine bakın, hepsinin divanında arkada büyük bir Türk bayrağı, sağında Mustafa Kemal, solunda parti genel başkanının resmi. Her biri yaşayan bir Mustafa Kemal. Tek Adam. Parti dediğin bütün hisseler nama yazılı, haşmeaplarına ait bir aile şirketi. Hangi delege aidat öder bizde! Onlar siyasetin gönüllü figüranları sadece.. Parayı genel başkan, ya iş verdiği ya da iş umudu içindeki kadrolarla salma yoluyla tahsil eder. Ve sonunda parayı veren düdüğü çalar.. Siyasetin finansmanı başlı başına sorunludur ve büyük ölçüde kayıtdışıdır..
Derin devlet gibi derin partiler vardır.. Bu yapı diğer partilere CHP'den sirayet etmektedir ve CHP bu anlamda model teşkil etmektedir..
CHP tarihinin en zor kongresine hazırlanıyor. İlçe kongrelerinde inanılmaz olaylar yaşanıyor ve birçok kongrede kavga gürültü eksik olmuyor. Dahası, mahkemelik oluyorlar..
Daha Mart'a çok var. O zaman kadar çok kavga yaşanacak demek.
CHP üzerinde demokrat kesimin, solcuların, emekli askerlerden oluşan Kemalistlerin hesapları var.. Demokrat sol kesimin gözünde CHP Atatürk'le özdeşleşmiştir.. "CHP 9 Eylül 1923 tarihinde resmi tarih ve resmi ideolojinin adresi olarak kurulmuştur. Programındaki altı ilke dışında evrensel sosyal demokrasinin; özgürlük, eşitlik, dayanışma, barış, emeğin yüceliği, hukukun üstünlüğü, dengeli kalkınma refahı, doğanın ve çevrenin korunması değerlerine bağlı, çoğulcu, katılımcı demokrasi değerlerine ve insan haklarına dayanan, gücünü halktan alan, çağdaş demokratik sol bir siyasi kuruluştur." 6 okun en azından 5'inin bugün hayatta karşılığı olmadığını biliyoruz. Diğer eklentiler ise sadece bir iddiadır. Aksine bu taleplere karşı bir kalkan görevi yapmaktadır. Muhafazakar ve faşist bir çizgiye savrulmuştur. Kayıtdışı siyaset ve kayıtdışı ekonominin bu partinin şemsiyesi altında hayat bulduğunu ve kendi burjuvazisini üretme adına hazine ve kamu kaynaklarını kullandıklarını biliyoruz artık..
Ulusalcı sol, MHP'nin çizgisine yaklaşmış durumda..
Kimsenin birbirini anladığı, dinlediği yok..
Kongre sonunda kim kazanırsa kazansın, Baykal da, parti de çok yıpranmış olarak çıkacak.
İlk yerel seçimlerde kolu kanadı kırık bir CHP olacak muhalefette.. Bana kalırsa, CHP grubu da bu şartlarda kongre sonrası bütünlüğünü koruyamaz. Ve CHP birkaç defa daha bölünebilir..
Ben CHP ile ilgili düşüncemi tekrarlıyorum: CHP bu ülkede varolmayı haketmeyen tek partidir.. Ve göreceksiniz, 2010'dan önce CHP sahip olduğu imtiyazlardan koparılıp bir köşeye atılacaktır..
CHP'nin bir koruma kalkanı, imtiyaz ofisi olma dönemi bitmiştir.. Birileri çok geç olmadan bunu anlayacaktır.. CHP üzerinde kalan kadrolar için bir hedef tahtası, paratöner ve kambur olacaktır.
Koç bu işe niye talip bilmiyorum. Ama CHP'nin öbür yüzünü görmesi ve bunu dillendiriyor olması önemli.. Selâm ve dua ile.


S28

--
Korkaklıkta mahçup olmak,ilerlemekte şeref var.İnsan,korkaklık gösterek, kaderin cilvesinden yakasını kurtaramaz.


Web Sitemiz: http://www.gencmusalli.com
http://www.dersaadet.org
Blogumuz: http://gencmusalli.blogspot.com
http://dusunceufuklarinda.blogcu.com

Hasan Ahmet Evliyaoğlu
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.