T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[ANADOLU HABER] Malcolm X üzerine son söz

Davut Bayraklı

Malcolm X üzerine son söz


Malcolm X'i tanıdıkça seven ve bu yazının kaleme alınmasına vesile olan değerli dostum Aytaç Oğlakçı'ya…

Malcolm X hakkındaki yazımızda değinemediğimiz bazı noktalardan kaynaklanan eksiklikleri gidermek için bu yazıyı kaleme alma gereğini duyduk. Zira bu yazı dizisi Malcolm X hakkında sizlere bilgi vermeyi nasıl elzem bir görev olarak karşımıza çıkıyorsa; yine yazı dizimizi tamamlayıcı olacak bu son sözleri yazmakta aynı derecede elzem bir görevdir. Bu tavır bize tarihsel derinlikten bir ihtar olarak görünmektedir.

Hayatını üç isimle ve farklı üç kişilikle tamamlayan Malcolm X bu zaman zarfında kendine has bazı tavırlarda hiçbir zaman değişikliğe gitmemiştir. Bunu en iyi anlatan örnek onun öleceğini bilerek hakikati haykırması ve kendisine karşı yaptığı acımasız özeleştirilerdir. Yıllarca peşinden sürüklendiği insanın dava ve aksiyona yakışmayan tavırlarını eleştirmede ve bu yanlışların karşısına çıkmada tereddüt etmeyen Malcolm; aynı zamanda inandığı insanların samimiyetinden de zerre şüphe etmeyen tam bir ideal adamıydı. Hac gezisi çerçevesinde yaşadıklarını geçmiş tecrübeleriyle karşılaştıran ve hakikate hemen biat eden Malcolm, bildiği yoldan dönmeyen ve tehditlerle inancını açıklamaktan alıkonamayan tavrıyla, "eleştirilemeyen-tartışılamayan kişiliklerin" karşısına dikilmişti.
Hayat her zaman bize istediğimiz nimetleri veren çok cömert bir olgu değildir aslında. Bazen inanan insanlara karşı zalimce davransa da görev ve sorumluluklarının bilincinde olanlar, yaşama karşı her dem diri ve her dem uyanık olurlar. Taif sokaklarında ihtiyar nebi, cübbesinden kan sızarken ülküsünden bir adım bile geri atmamıştı. Onun geride bıraktığı yaşam sonrasına bir örnekti. Onsuz yaşam ne kadar zor olsa da geride kalanlar olarak bizlerin görevleri vardı. Malcolm X hayatını "peygamberi" bir yolda devam ettirmeye çalıştı ve bizce de bunu en güzel şekilde yaptı. Ay gibi bir simanın güneş parlayan gözbebeklerinde sonsuz yaşamın ve ebedi cennet hayatının güzelliklerini mi gördü bilinmez ama Malcolm ölüme korkusuzca ve milyonlarca Müslüman'ın dualarıyla gitti. Bu tespiti şimdi biz yapıyoruz tabii ki. Zira o hayata veda ettiğinde Amerika'da belli bir çevre tarafından tanınıyordu. Ama mücadelesi ve hayatı onu milyonların kalbine yerleştirdi. En azından bizim Türkistan'da iftar sofralarımızda yaptığımız dualarda yerini almasına sebep olmuştu. Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz yaşamında Malcolm'un hayat hikâyesinde her türlü kötü hareketin varlığını okumuştunuz. Bunları yazarken acaba bazı dostlarımız bunları okurken onu yanlış anlarlar mı? Biz, böyle bir yanlış anlaşılmaya kapı açar mıyız diye korkmadık desem yalan olur. Zaten bu yazıyı bu nedenle kaleme alıyoruz. Malcolm'un hayatında yer alan yanlış ve kanunsuz davranışları sizlere aktararak, onun belli bir kişilik portresi hakkında bilgi vermek istemiştik. Zira O, inandığı yol ne olursa olsun başarıya ulaşmak için insanüstü bir gayret sarf etmekteydi. İşte bu tavır onun İslam'la tanıştığı ve ikiye ayırdığımız bu dönemde de karşımıza çıkıyordu. Malcolm aynı adamdı ama idealleri değişmişti. Artık yeni bir inanca bağlıydı, namaz kılıyordu, cemaate devam ediyordu, insanlara farklı bir gözle bakıyordu. Babası gibi konuşuyor ve kitleleri etkiliyordu. Bir farkla; O artık zenci bir Müslüman'dı. Daha önceki yaşamında kötü ve kanunsuz işler için kullandığı zekâ ve insanüstü azmini bu kez Müslüman Kardeşleri için kullanıyordu. Aynı şiddet ve aynı azimle…
O, her yol ayrımında çok sevdiği insanlardan bazılarını geride bırakmak zorunda kalıyordu. Kendisine yeni bir hayat verdiğine inandığı Elijah Muhammed'i de bir gün hakikatlere sırt çevirdiği için ardında bıraktı. Hayat Onun için belki de, geride bir şeyler bırakılan ve bu bırakılışlar nedeniyle acı veren bir olguydu. Bu nedenle, hiç kimse bu ayrılışların acı vermeyen tavırlar olduğunu iddia edemez. Hangimiz; acı duymadan eski dostları tüm inatlarına rağmen ardımızda bırakırız ki?
12 yıllık bir mücadelenin samimi olduğunun en iyi göstergesi hiç şüphesiz şahadetinin ardından geride ailesine veya yakınlarına dünyalık adına hiçbir şey bırakmamasıdır. Benim şu küçük dünyamda yer almasının birçok sebebi var. Ama sadece kızlarının ismi bile ona karşı derinden bir saygı ve muhabbet beslemem için yeterlidir: ATTİLA, KUBİLAY, İLYAS ve CEMİLE.*
Gök kubbenin başına ineceğini bildiği halde hakikati haykıran her ses saygıya layıktır zannımca. Zira siz, haykırdığınız bu hakikatin altında kalacağınız halde onu görmek isteyen ve istemeyen suratlara vuruyorsunuz. Bu bir "nebevi hareket" metodudur ve saygıya sonuna kadar layıktır.
Ömrü med-cezirlerle geçen bir kahraman, tarihsiz bir takvimden gün saymaktadır sayılı zamana karşı. Koca Malcolm, kırk yıllık kısa bir ömrün serencamını en güzel şekilde noktalamıştı. Onun bu şekilde ölümü belki içimizi burkuyor ama böylesi bir yaşamada ancak böyle bir ölüm yakışırdı.
Şu anda Türkistan'da gecenin bir yarısında seni anıyorum koca Malcolm. Tespih tanelerimdeki hamd-ü senalardasın ancak bunlarda senin için az gibi geliyor bana. Bir sabah güneşin doğuşunu bir başka gözle seyredeceğim ve simsiyah çayımı yudumlarken tespihimin her tanesine kalbimin atışına denk en güzel zikr-i ilahiyi koyarak hem sana hem de tüm dostlara bu kutsal mekândan hitap edeceğim:
Seni seviyorum
Seni seviyorum
Seni seviyorum...


* Malcolm X'in kızlarının ismi; O'nun ırkçı ve Türk düşmanı olduğunu söyleyen ahmak/cahil/yobaz düşünceli kişilere ithaf olunur!


--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com/
-------------------------------------------------------------------------
İster Mermi Kullansın, İster Oy Pusulası,
İnsan iyi nişan almalı, kuklayı değil kuklacıyı vurmalı...
-------------------------------------------------------------------------

MALCOLM X'İN AZİZ HATIRASINA (Son Günleri/Suikast):
http://www.youtube.com/watch?v=Vf8_oZf7nRo#GU5U2spHI_4

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.