8 Şubat 2008

[ANADOLU HABER] Türban Krizi Oy Kaybettirdi / ANKET

AKP için araştırmalar yapan anket şirketi, 26 şehirde anket yaptı. Araştırmaya göre türban tartışmaları hem AKP'ye, hem CHP'ye hem MHP'ye oy kaybettirdi. İşte sonuçlar.

Bugüne kadar AKP için "Ekonomik Durum ve Beklenti, Türk Dış Politikası ve İstanbul Belediyesi Araştırmaları yapan Metropoll kamuoyu şirketi, son araştırmasını da türban için gerçekleştirdi. 26 şehirde, bin 245 kişi ile yapılan görüşme sonucu alınan sonuca göre, türban tartışmaları AKP'ye yüzde 0.4, CHP'ye yüzde 1.4 ve MHP'ye de yüzde 1.9 oranında oy kaybettirdi.

Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya Manisa, Mardin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Zonguldak ve Kırıkkale'yi içeren 26 il, ilçe ve köylerinde 29 Aralık -1 Şubat tarihleri arasında yapılan araştırmada, evli kadınların yüzde 69,5'inin sokağa çıkarken başını örttüğü, yüzde 30,5'inin ise örtmediği belirlendi. Başını örtenlerin yüzde 67,1'inin geleneksel başörtüsü, yüzde 27,3'ünün türban, yüzde 1,8'inin de çarşaf kullanıyor.


Araştırmada elde edilen diğer sonuçlar da şöyle:
- Türbanı Tercih Nedenleri: Başörtüsü yerine türban kullanmayı tercih eden kadınların %73,8'i türbanın örtünmeyi en iyi şekilde sağladığını, %15,8'i daha modern ve estetik olduğunu, %2,5 çevrelerine uyduklarını, %3'ü kimliklerini ifade ettikleri belirlenmiştir.
- Örtünme Kararı: Örtünen kadınların %81,2'si kendi kararıyla %5,4'ü ailesinin isteğiyle, %2,3 eşinin isteğiyle, %9,3 geleneklerin etkisiyle ve %1,1 ise çevrelerinin etkisiyle örtündüğü,
- Örtünmeye Başlama Zamanı: Örtünen kadınların %44,8'inin çocukluğundan buyana, %31'inin gençliğinden buyana, %15,2'sinin evlendikten sonra, %6,4'ünün ileri yaşlarda, %0,8'inin ise yaşadığı çevre değişince örtünmeye başladığı belirlenmiştir.
- Neden Örtünüyorlar: Örtünen kadınların %79,4'ünün inançları gereği, %6,5'inin geleneklerin etkisiyle, %3,9'unun ailesinin isteğiyle, %3,2'si eşinin isteğiyle, %3'ü alışkanlıktan, %2,3'ü ise bulunduğu çevreye uymak için örtündüğünü ifade etmiştir.
- Kızınız Örtünsün mü? : Kızı olsun veya olmasın araştırmaya katılanların %54,8'i kızının başını örtmesini isterken, %23,9'unun istemediği belirlenmiştir. Bu konuyu kızının kararına bırakacağını söyleyenlerin oranı ise %18'dir.


ÜNİVERSİTEDE DURUM
Görüşülenlerin yüzde 64,9'u üniversite öğrencilerinin üniversitede başlarını örtebilmeleri gerektiğini düşünürken, yüzde 27,6'ı ise yasağın sürmesinden yana bulunuyor. Yüzde 25.1'i ise türbanı siyasi bir simge olarak görüyor. Üniversitelerde başörtüsünün serbest olması durumunda örtmeyenler üzerinde baskı oluşacağını düşünenlerin oranı da yüzde 28,2 olarak saptandı. Görüşülenlerden yüzde 60,2'si AKP'nin son günlerde başörtüsü-türban yasağının kaldırılmasıyla ilgili çalışmalardaki politikasını olumlu bulurken, yüzde 31,6'sı ise olumsuz görüş bildirdi. Aynı konuda yüzde 48,8'i MHP'nin son günlerde başörtüsü-türban yasağının kaldırılmasıyla ilgili çalışmalardaki politikasını olumlu bulurken, %36,1'i ise olumsuz görüyor.


OY KAYBI
Aynı araştırmada, deneklerin 22 Temmuz'da oy verdikleri partilerin oranları da yüzde 44,3 AKP, yüzde 11,8 CHP-DSP İttifakı, yüzde 8,3 MHP ve yüzde 0,8'i DTP olarak belirlenirken, yüzde 30,4'lük bir kesim ise cevap vermedi ya da oy kullanmadığını söyledi. Bugün seçim olduğu taktirde deneklerin yüzde 43,9'u AKP'ye, yüzde 10,4'ü CHP'ye, yüzde 6,4'ü MHP'ye, yüzde 0,8'i DTP'ye oy vereceklerini belirtti. Bu sonuçlara göre, Parlamentoda temsil edilen 3 büyük parti de son günlerde oy kaybına uğradı. Bu oy kaybı AKP için yüzde 0,4, CHP için yüzde 1,4 ve MHP için ise de 1,9 oldu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.