13 Şubat 2008

ATO: Vakıflar Yasa Tasarısı ülke güvenliğini tehdit ediyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TBMM gündemine yeniden gelen Vakıflar Yasa Tasarısı'na ilişkin kaygılarını içeren bir raporu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdi. Aygün, söz konusu düzenlemenin, Sevr'le alınamayanların yasal zeminde verilmesi sonucu doğuracağını iddia etti.
Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Vakıflar Yasa Tasarısı'nın, Türkiye'deki vakıfların sorunlarına çözüm üretmek yerine, Türkiye'nin başına yeni sorunlar açacağını savundu. Aygün, azınlık vakıfları konusunun AB ilerleme raporlarına da girdiğini hatırlatarak, "Türkiye'ye gelince AB şart koşuyor ancak, Yunanistan'a kimse birşey söylemiyor. Batı Trakya'da Türk vakıflarını Yunan hükümetinin tayin ettiği kayyumlar idare ediyor. AB ülkelerinde azınlık hakkı bireysel haklar kapsamında değerlendirilirken, Türkiye bu tasarıyla, cemaat vakıflarına AB ülkelerinde tanınan azınlık haklarının ötesinde kolektif haklar tanıyor" dedi.
Aygün, uygulama konusunda kanunda yer alan "mütekabiliyet" ilkesinin Lozan'da yer alan bir ilke olduğunu belirterek, Yunanistan'daki müslüman Türk cemaatine yapılan haksızlıkların bu yasa hükmüyle giderileceğini düşünmenin yanlış olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DEN HANGİ VAKIF SOROS VAKIFLARIYLA BOY ÖLÇÜŞEBİLİR? "
Tasarının, vakıflara uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunma, yurt dışında şube ve temsilcilik açma, üst kuruluş oluşturma ve yurt dışında oluşturulan kuruluşlara üye olma hakkı verdiğini de hatırlatan Aygün, "Tasarıyla mal edinimine de kolaylık getiriyor. Bu tasarı yasalaşırsa Soros Vakıfları gelip Türkiye'den arsa alırsa, (mütekabiliyet var, biz de alırız) mı diyeceksiniz. Türkiye'den hangi vakıf ekonomik açıdan Soros vakıflarıyla boy ölçüşebilir" dedi.
Sinan Aygün, tasarının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine, Lozan Barış Antlaşması'na ve Anayasa'nın "Kanun Önünde Eşiklikö başlıklı 10. maddesine aykırı hükümler içerdiğine de dikkat çekti. Aygün, "Vakıflar Yasa Tasarısı'nın Sevr'le alınamayanları, yasal zeminde vermeyi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Tasarıyla Vakıflar Meclisi'nin oluşumunda da değişikliğe gidilerek vakıflardan temsilcilerin yer almasını öngörüyor. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un bile Vakıflar Meclisi'ne seçilmesine olanak sağlıyor" dedi.

"ÜLKE GÜVENLİĞİNE TEHDİT"
ATO tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilen ve Vakıflar Kanun Tasarısı'nın maddeler halinde değerlendirilmesini içeren raporda, sınırsız gayrimenkul yetkisinin ülke güvenliğini tehdit edeceği, tasarıda yer alan düzenlemelerin yasalaşması durumunda Fener Rum Patriği Bartholomeos'un bile Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisine seçilmesinin yolunun açılacağına işaret edildi.
Türk Medeni Kanun hükümlerine göre kurulan vakıfların yöneticilerinin Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olmaları zorunluluğu bulunduğu belirtilen raporda, tasarının yasalaşması durumunda ise yabancılara Türkiye'de vakıf kurma, yönetme ve mevcut vakıflara yönetici olma hakkı tanınacağına dikkat çekildi.
Raporda, Lozan Antlaşması'na göre kurulan cemaat vakıflarının amacının, mepsuplarının "dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması" ile sınırlı olduğu belirtilerek, yeni düzenleme ile cemaat vakıflarının amacının değiştirilmesinin Lozan Antlaşması'na aykırı olacağı uyarısı yapıldı.
Vakıfların uluslararası faaliyetlerinde her türlü sınırlamanın kaldırıldığı, yurt içi ve dışından ayni ve nakdi bağış ve yardım almalarının sağlandığı kaydedildi.

ANKA
sende-yaz

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.