T a r a f s ı z D e ğ i l i z

baskıyla disiplin olmuyor

Baskiyla disiplin olmuyor

Hic kimse baskiyla istemedigi bir seyi yapmak istemez; hele gencler asla!.. Onlari hangi yasta olursa olsun yetiskin bir birey gibi degerlendirip oyle yaklasmak gerekir.

Ebeveyn olmak cok ozel ; ama bir o kadar da hassasiyet gerektiren karmasIk ve zor bir surectir. Bireylerin cocuk yetistirirken yanlis tutumlar icinde olmalari cocuklarini butunuyle etkiler ve ilerleyen zamanlarda telafisi zor kisilik veya davranis problemlerine neden olur.

Hatali ana-baba tutumlarindan biri de ; baskici ve sert otoriter ebeveyn tutumudur. Bu tutumu sergileyen ebeveynler de cogu zaman yanlis yaptiklarinin farkinda degillerdir. Onlar kendilerince cocugu disipline ediyorlardir veya cocuklari cok zor oldugundan yapacak baska bir seyleri kalmamistir. Fakat bu tutum her halukarda sonuc vermedigi gibi genci olumsuz etkiler.

KIMDIR BASKICI VE SERT OTORITER EBEVEYN?

* Evde soz hakki butunuyle ebeveynde toplanmistir. Konusulan konu ergeni ilgilendirse veya tamamen onunla ilgili olsa bile ergene soz hakki verilmez, konuyla ilgili fikri alinmaz.

* Fiziksel veya sozel siddet, cezanin her turu evde disiplin araci olarak kullanilabilir.

* Ergenin eve giris cikis saatleri, giyimi kusami, konusacaklari, arkadaslari vs... butunuyle ebeveynin kontrolu altindadir.

* Aile icinde bireye saygi anlayisi yoktur.

* Evin genel havasi gergindir.

* Bu ailelerde cocuklar ile ebeveynler arasi duygusal veya sosyal bag oldukca zayiftir.

* Ebeveyn cocuguyla etkili bir bicimde iletisime gecemez, ergen de ebeveyni ile iletisime gecmekten cekinir.

* Iletisim genellikle emir cumleleri seklinde tek tarafli olarak yapilir. Yani evde ya guclu uye konusuyordur veya yasca buyuk uye.

* Bu ebeveynler guclu oluslarini sert oluslarina baglamislardir ve en ufak bir sevgi gosterisi ile bu gucu kaybedeceklerine inanirlar.

* Bu ebeveynler genellikle sevmeyi bilmezler, daha dogrusu gosteremezler. Cunku kendileri de agirlikli olarak baskici bir ev ortaminda buyutulmus ve yeterince sevgi gorememislerdir.

Kendilerini ifade edemeyen gencler yetisiyor

Kucuk yaslardan itibaren baskici bir ortamda buyutulen tum davranislari kontrol altinda tutulup surekli engellenen, sert muameleye tabi tutulan cocuklarin ilerleyen ergenlik donemlerinde ciddi sorunlar yasadiklarina sahit oluruz. Soyle ki :

* Bu ailelerde yetisen bireylerin ergenlik doneminde ya cok cekingen ve kendisini ifade edemeyen bireyler oldugu veya baslangicta edilgen yapidaki bu genclerin ilerleyen ergenlik donemlerinde agresif tutumlar icinde olan, ofkeli ve asosyal bireyler olduklari gorulur. Yani sonuc her iki durumda da kotudur.

* Bu ailelerde yetisenler aileleri ile yeterli bag kuramadiklarindan ergenlik doneminde butunuyle ebeveynlerinden ve evlerinden uzak kalmayi tercih eder. Zaruri durumlar disinda ebeveynleri ile iletisime girmezler.

* Kendilerini dogru bir bicimde ifade edemezler.

* Baslangicta ebeveynlerine guvenemeyen ve onlari kendine dayanak olarak gormeyen bu bireyler genel anlamda yasamlarinda ozguven problemi yasayan bireyler olurlar.

* Disiplini bu sekilde elde etmeye calisan ebeveynler buyuk bir yanilgi icindedirler. Cunku bu cocuklar dogruyu sadece hissettikleri korku duygusundan dolayi kisa bir sure icin benimserler ; fakat kendilerine sunulan dogrular icsellesmedigi surece bu cocuklar aslinda gercek anlamda disipline edilmis sayilmaz.

* Ebeveynlerini model alma ihtimalleri yuksektir. Ozellikle kendi kuracaklari aile yuvasinda kendileri de hatali tutum sergileyebilirler.

* Ergenlik doneminin de etkileri ile birlesince bu ailelerin cocuklarinin hircinliklari diger ergenlere gore daha fazla olacaktir.

* Butun bu nedenlerden dolayi baskici ve sert otoriter tutumu benimseyen ailelerin kendilerindeki bu hatayi fark etmeleri ve bir an once davranis degisimine girmeleri gerekmektedir. Bu ailelerin en buyuk yanilgisi "simdiden sonra degisirsem cocugumuz simarir" dusuncesidir. Boyle bir sey yoktur. Ebeveynden istenen disiplini birakmasi degildir. Yani ebeveyn disiplini birakmayacak, sadece baski ile elde etmeye calistigi disiplini dogru ve demokratik tutumla elde etmeye calisacaktir. Yoksa tamamen gevsek olunmasi ve disiplinin kaldirilmasi degildir istenen. Ayrica bu ailelerin sozel veya fiziksel siddete son vermeleri, ev, aile veya cocuklari ile ilgili mevzularda cocuklarinin fikrini alip kullanmalari, kisacasi cocuklarini hangi yasta olursa olsun bir birey olarak kabul edip oylece yaklasmalari gerekmektedir.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.