17 Şubat 2008

Bizim gibi inanmayan ve düşünmeyenlere karşı tavrımız

Bizim gibi inanmayan ve dusunmeyenlere karsi tavrimiz

En'am Suresi, ayet 108'de bizim gibi inanmayan ve dusunmeyenlere karsi takinacagimiz tavrin olcusunu bulmak mumkundur. Soyle ifade edebiliriz bu ayetten anladigimiz davranis olcumuzu:

- Siz, baskalarinin kutsalina saygisizlikta bulunmayin ki, baskalari da sizin kutsaliniza saygisizlikta bulunmasin!

Bu acik secik ikazdan anlasilmaktadir ki; biz, baskalarinin degerlerine saygisizlikta bulunursak baskalari da bizim degerlerimize saygisizlikta bulunma hakkini kendilerinde gorebilirler. Boylece kendi degerlerimize karsi saygisizlikta bulunmalarina, kendi saygisizligimizla kendimiz sebep olmus olabiliriz.

Oyle ise biz baskalarinin kutsalina saygi gostermeliyiz ki, baskalari da bizim kutsalimiza saygi gostersin, aramizda gerginlikler olusmasin, sosyal munasebetlerimizde de bozulmalar, uzulmeler meydana gelmesin.

Yasadigimiz hayatin gercegi de bu degil mi? Saygi goster ki, saygi goresin, saygiya layik olasin... Saygisizlik edersen saygisizliga layik olursun.

Bu konuda bizleri mantikli bir misalle de dusundurmek isteyen Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurur ki :

- Sizden biri kendi ana-babasina sovmesin!

Sorarlar :

- Insan kendi ana-babasina sover mi? Soyle aciklar sovme durumunu :

- Kisi kendi ana-babasina kendisi sovmez; ama baskasinin ana-babasina sover, o da karsilik vererek onun ana-babasina sover, boylece kendi ana-babasina kendisi sovmus gibi olur.

Evet, bu da cevresine karsi saygisizlikta bulananlarin saygisizliginin yine kendine aksedeceginin mantikli bir misalle anlatimidir...

Iste aldigimiz bu gibi edep, terbiye ikazlarindan dolayi bizler, kendi degerlerimize saygisizlikta bulunmaya sebep olacak bir saygisizligi asla tercih etmeyiz, yabancilarin dahi degerlerine hep saygili olmayi, aldigimiz bu terbiyenin bir geregi biliriz.

Zaten Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), mumini 'saygi insani' diye tarif ederken de soyle buyurur:

- Mumin, cevresine saygi gosteren, cevresinden de saygi goren kimsedir!

Kenz'deki bu hadis soyle baglanmaktadir :

- Saygi gostermediginden dolayi saygi gormeyen muminde hayir yoktur!

Evet, Musluman'in saygi gormemesi, kendisinin saygi gostermeyisinden kaynaklaniyorsa, o muminde hayir yoktur. Cunku Musluman'i saygi gosterilmeye layik olmayan insan durumuna dusurmustur, cevresine karsi saygisiz tutumuyla...

Bununla beraber, siz saygida kusur etmediginiz halde (boyle saygi olculerine sahip olmayanlar) sizin gibi saygili davranmayabilirler de. Hak etmediginiz bir saygisizliga maruz da kalabilirsiniz... Bu da olabilir hayatta. Bu defa da sizin saygisizlikla mukabelede bulunmaniz gerekmez. Bir saygisizliga bir baska saygisizlikla karsilik vermek, bir yanlisi bir baska yanlisla duzeltemeye benzer ki ; yanlis yanlisla degil, dogru ile duzeltilir. Bunu da ancak sozunu ettigimiz terbiye olcusune sahip mumin yapar. Kendi dogrularini "Akla kapi ac, iradeyi elden alma!" olcusu ve nezaketi icinde takdim eder, saygisizligi saygili anlatimiyla duzeltir. Boylece yara yapmadan tedavi etmeyi tercih etmis, tahribe sebep olamadan tamirde bulunma ornegi vermis olur.

Iste bizim sosyal munasebetlerimizi duzenleyen olculerimiz... Bizim gibi dusunmeyenlere, hatta saygisiz davrananlara karsi dahi saygili tavrimiz...

Sanirim bugun boylesine saygi orneklerine dunden daha fazla ihtiyacimiz vardir. Siddetin taraftari gibi takdim edilmek istenen Musluman, sayginin sarsilmaz ornegini vermeyi, aldigi terbiyenin geregi olarak gormeli ve gostermelidir cevresine...

- Siz baskalarinin degerlerine saygisizlikta bulunmayin ki, baskalari da sizin degerlerinize saygisizlikta bulunmasin.

Bu bir kelami kibar tavsiyesi degil, bir 'ayet-i kerime' ikazidir. Musluman bu ikaza kulak verir, saygili davranisini hayatinin tum safhalarinda uygulayarak ornek olur.

Zaten tarihi boyunca hep saygi gostermis, mukabilinde de hep saygi gormustur...


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.