Yasama, yürütme, yargı siyasal hayatın üç büyük gücü... İnternet bir bakıma üçünü de içinde barındırıyor. Hergün binlerce kişiye ulaşan E-mail grupları, söz hakkı da veriyor, yargısız infaz da yapıyor.
Çocukluğunda internete yetişemeyen bir önceki nesil, ilkokul çağındayken okuldaki sıralarında şöyle notlar bulabiliyordu: "Bu mektubu 13 kişiye göndermezsen, hayatın kararacak". Bilinmeyenin korkusundan olsa gerek, başına felaket gelmesini istemeyen kağıt kaleme sarılıyordu. İnternetin gündelik hayata girmesiyle birçok alışkanlık değişse de bazı "adetler" aynı kaldı. "Bu e-mail'i 10 kişiye göndermezsen hayatın kararacak". İnternetle çok az teması olanlar bile artık buna benzer mesajlar alıyor.
e-maille birlikte insanların önlenemez iletişim kurma ve inandıklarını anlatma isteği sınırsız ve sansürsüz bir özgürlüğe kavuştu. e-mail grupları da bu sınırsız özgürlüğün yeni kalesi olarak ortaya çıktı. İnternetin en dinamik kısımlarından birini oluşturan e-mail grupları hemen hemen her konuda birliktelikler ve paylaşım platformları oluşturuyor. En bilinen ve kullanılan e-mail grubu YahooGroup.com'da on binlerce Türkçe gruba yüz binlerce Türk Internet kullanıcısı üye. Bu gruplar aracılığıyla her gün binlerce mesaj atılıyor. Tabii bir gruba üye olmasanız da onlarca mesaj size ulaşabiliyor. Çünkü İnternet üzerinden alışveriş yaparken veya başka bir servisi kullanmak için verdiğiniz e-mail adresinizin o şirketler tarafından satılıyor. Gizlilik sözleşmelerinde de aksi yazdığı halde şirketlerin çoğu biriktirdikleri bu adresleri ne yazık ki satıyorlar.
Kararan hayatlar
E-mail gruplarına sansür uygulamak da neredeyse mümkün değil. Yazılı ve görsel basında en fazla birkaç gün haber konusu olursunuz ama acımasız e-mail trafiği içine düşer ya da düşürülürseniz vay halinize! Bu sadece bireyler değil şirketler içinde geçerli. Nitekim dünyaca ünlü markalar en fazla kendileri hakkında dolaşan e-maillerden çekiyorlar. Kısa süre önce "Vatanını seven bu e-maili herkese iletsin" başlıklı bir e-mail ortalarda dolaştı. E-mail'de Danone hakkında akıl almaz ifadeler yer alıyordu. İddiaya göre bu firma ürünlerine bilerek koyduğu kimyasallar ile Türkiye'de zekası düşük bir nesil yaratmak istiyordu. Mesajın altında ise "Prof. Dr. Turan Karadeniz'in araştırmasıdır" ibaresi bulunuyordu.
Prof. Dr. Karadeniz, KATÜ Ordu Ziraat Fakültesi'nde Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı. Yazının kendisiyle hiçbir alakası olmadığını söyleyen Karadeniz, "hayatım karardı" diyor. Kendisi yazıyla ilgisi olmadığını sözkonusu firmaya anlatabilmiş. Ancak yüz binlerce kişiye ulaşan bir iftiranın altında bir yer alan bir isim ve her gün gelen onlarca telefon tam anlamıyla Karadeniz'i bunaltmış. Burada bir dipnot belirtelim. Emniyet Müdürlükleri bünyesinde kurulan Bilişim Suçları Saire Başkanlığı mail yoluyla üretilen iftiralar ile ilgilenerek gerektiğinde mailin ilk kaynağına ulaşabiliyor.
Can Dündar'a site açtırdı
Gazeteci Can Dündar da sınırsız iletişim özgürlüğünden mağdur olanlardan. Dündar'a ait olmayan yazılar e-mail yoluyla Can Dündar imzasıyla e-mail gruplarında dolaşmaya başlayınca Dündar da çareyi tüm yazılarının yer aldığı bir internet sitesi açmakta buldu. Ancak Dündar'ın sitesi ilk günkü yoğun ilgiyi kaldıramadığı için çöktü. E-mail medyasından rahatsız olmadığını anlatan Dündar'a göre artık hiçbir bilginin gizli kalamayacağı bir döneme girildi. Tabii hazırlıksız girilen demokrasilerde olduğu gibi hazırlıksız girdiğimiz internet teknolojisi de hukuksal ve sosyal altyapısını tamamlamakta zorlanıyor. Ancak Dündar İnternet teknolojisini yaratan zekanın er ya da geç bunun hukuki altyapısını da hazırlayacağından emin olduğunu dile getiriyor.
Yöneticiler etik olmak zorunda
Dündar İri 2 bin 670 üyesi bulunan ve ağırlıkla güncel konuların değerlendirildiği bir e-mail grubunu moderatörlüğünü yapıyor. Yani her gün üyelerden gelen e-mailleri inceliyor ve yayınlanmasında sakınca görmediğim e-mailleri onaylatıp, uygun görmediğini silmek gibi. İri, e-mail gruplarında etik değerlerin tamamen moderotörün inisiyatifinde ilerlediğini ifade ediyor ve her gün binlerce insana e-mailler gönderen biri olarak nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor
"Gereksiz e-mailler var, reklam e-mailleri var, onları da daha en bastan elemiş oluyorum.Gittiği bir partide ilaçlı içki içirilip uyutularak adamın böbrekleri çalınmış. Sinemada AIDS mikroplu şırınga bulunmuş. Bence hayal gücü geniş kişiler bu e-mailleri yayıp, belli bir süre sonra tüm yurda, yada tüm dünyaya yayıldığını görüp bundan kendine bir gurur payı çıkartmaya çalışıyor."
CAN DÜNDAR
İnternet demokrasi sunuyor
""Bu insanlığın iletişim sisteminde yeni bir aşamayı haber veriyor. Bundan sevinmemiz lazım. Bu internet demokrasisi sunuyor bize. Hiç bilginin saklı kalamayacağı ve bütün bilgilerin hızla yayılıp çoğaldığı bir döneme geçtik. Ancak tüm hazırlıksız girilmiş demokrasiler gibi internet demokrasisi sancılı gelişiyor. Bu yüzden hepimizi için sorunlu bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Bu durum benimde başıma geliyor. Başkalarına ait yazılar benimmiş gibi sunuluyor. Sizinle ilgisi olmayan iddialara maruz kalmak zorunda kalıyoruz. Ancak bu interneti yasaklamakla sonuçlanmamalı. Birliyorsunuz hukuk hep arkadan gelir. Teknoloji bir yenilik getirir ve sonrasında sosyal kültürü ve hukuki alt yapısı oluşmaya başlar. Bu yüzden ben hem iyimserim ama bir yandan da herkesin özgürlüklerini koruyacak bir sistem olmalı.
Sanal medya, sanalda güçlü
2001 krizinde özellikle ekonomi gruplarının oluşturduğu e-mail grupları büyük reyting kazanmıştı. Örneğin o dönemde Tuna Bekleviç'in henüz üniversite öğrencisi iken sanal ortamda bir e-mail grubu olarak başlattığı, Ekonomistler Platformu, 2003 yılında 32 ayrı ülkeden 28 bine üyeye ulaştı. Grubun ilk üyeleri arasında ise Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Dani Rodrik, Prof. Dr. Taner Berksoy, Doç. Dr. Melih Bulut, Dr. Rüşdü Saraçoğlu, Emre Kocaoğlu, Hüsamettin Kavi ve İshak Alaton gibi ekonomi dünyasının tanınmış isimleri de yer aldı. Belki de o dönemde herkesin söyleyecek bir sözü olması grubun en büyük avantajı oldu. Ama ekonomistler platformu yavaş yavaş sanal alemden çıkarak toplantılar, organizasyonlar yapmaya da başlayıp ve grubun yöneticileri de kendilerine siyasi hedefler biçmeye başlayınca, grup internetin sihirli gücünü yavaş yavaş kaybetti. Ekonomistler platformu örneği bize gösterdi ki sanal medya yine sanal ortamda güçlü.
Metin Can - Referans
sende-yaz
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.