18 Şubat 2008

'İsrail tarihi bir hatadır!'

'Israil tarihî bir hatadir!'
Israil'in 1982'den sonra giristigi ikinci Lubnan isgali, modern dunyanin medenî yuzunu hizla kaziyor ve altindaki ikiyuzlulugu teshir ediyor. Lubnan'in Israil tarafindan isgali, zannedildigi gibi ilk degildir. Hafizalar o kadar hizla kurtlanmaktadir ki, binlerce masum insanin kitir kitir kesildigi Sabra ve Satilla katliamlari bile coktan unutuldu gitti. O zamanlar hic degilse Jean Genet gibi namuslu entelektueller kalkip atesli yazilar yaziyor, dunya kamuoyunun dikkatini bu insanligin bittigi noktaya cekebiliyorlardi. Bazi cesur yurekler de olmasa Lubnan ve Gazze'de yasanan bebek gaddarligindan neredeyse habersiz kalacagiz.

ABD'nin fikir tanklarindan Richard Cohen, 18 Temmuz 2006 tarihli Washington Post'da cikan lafini budaktan esirgemeyen yazisinda, Israil'in yapabilecegi en buyuk "hata", kendisinin bir hata (mistake) oldugunu unutmaktir diyor. Israil'in en amansiz dusmaninin "tarih" oldugunu unutmamalidir, diye ekliyor Cohen. Nedir bu hata? Cohen'e gore bu hata, etrafi Musluman ulkeler ve halklarla cevrili bir cografyaya Avrupali yahudilerin goc ettirilerek bir millet ve devletin kurulabilecegine inanilmis olmasidir. Israil'in kurulmasi icin calisan Siyonist akil, Filistin'in "halksiz bir toprak", yahudilerin de "topraksiz bir halk" oldugu yolundaki evlere senlik bir sloganla yola cikmisti. Filistin bos bir araziydi, yahudiler de topraksiz bir halk. O zaman? Bu 'bos alan'a, binlerce yil evvel vaat edilen ulkeye gidip yerlesmekten baska is kalmiyordu.

Lakin 1917'de ilan edilen ve Israil'in kurulmasi yolundaki en hayatî adimlardan birini teskil eden Balfour Deklarasyonu'nda yahudilere bir "yurt" (Jewish Home) verilmesine Ingiliz yahudi cemaatinin yoneticileri tarafindan karsi cikildigini bilmek lazim. Ingiliz yahudilerine gore bu deklarasyon, yahudileri Ingiltere'den kovmak (!) icin duzenlenmis bir planin parcasiydi. Hatta Ingiliz kabinesinde bakan olan yahudi E.S. Montagu, Ortadogu'da dusmanligi kiskirtabilecegi gerekcesiyle Balfour Deklarasyonu'na muhalefet etmekten cekinmemisti.
Yahudiler denilince yekpare bir kutleden bahsetmek mumkun degil. Her beserî topluluk gibi onlarin da kendi iclerinde buyuk gorus ayriliklari var. Olmamasi tuhaf olurdu zaten. Ustelik Israil'de toplanan insanlarin binlerce yildan beri farkli diller, kulturler, aliskanliklar, davranislar, dunya gorusleri, hayat felsefeleri vs. gelistirdiklerini ve millet olmak icin belki fazla sehirli ve kulturlu ama bir halkin sahip olmasi gereken ortak algi ve davranis kodlarindan mahrum bulunduklarini bilmekte yarar var.
1930 yili baslarinda ekilebilir arazinin onda birinin yahudi yerlesimciler tarafindan ele gecirilmis olmasi da gosteriyor ki, Filistin arazisi asla "halksiz bir toprak" degildi. Ekilen bicilen topraklar burada bir halkin yasadiginin en buyuk kanitiydi. Tabii kendilerinden once Filistin topragini bos kabul ettikleri icin de mesela unlu Yafa portakalinin tamamen bir Israil mucizesi oldugunu iddia edecektir Israilliler. Oysa kaynaklara gittigimizde bu portakal cinsinin Filistin topraklarina ekilme tarihinin 1880 oldugunu, yani II. Abdulhamid donemine denk geldigini ve portakalciligin Filistin'e saglanan sulama imkânlari sayesinde gelistigini goruruz. Ilk olarak 500 fidan dikilmis, 1913 yilina gelindiginde tam 1,6 milyon kasa Yafa portakali ihrac edilmistir. Osmanli'nin Yafa portakali zamanla Israil'in en onemli ihrac kalemlerinden biri olmus ve Filistin'deki "yahudi mucizesi"nin kapsama alanina alinmistir. (Yafa portakalinin, bu sehirden ayrilmak zorunda kalmis Filistinli Araplar icin vatan hasretini ve mutlu zamanlari simgeledigini de belirtelim.)
Cohen, Israil'in "tarihî bir hata" oldugunu soylemisti. Bu sonu olmayan savas, Israil'in yalniz Arap-Musluman ulkelerden degil, insanligin diger kismindan kopartan devlet teroru batakligina saplanmasindan, daha fazla kan ve gozyasi akitmasindan, bilimsel ve teknolojik basarilarina ragmen 'cagdisi' kalmasindan baska bir kapiya cikmayacaktir. ABD'nin Israil'e destegi, tipki bir zamanlar Ingiltere'nin destegi gibi, petrolun varligina ve bolgedeki stratejik hesaplarina baglidir. Bu hesaplarin degisecegi bir dunya ihtimalidir Israil'i asil korkutan. Velhasil, yuzyillardir bilimden sanata kadar bircok alanda parlak basarilar gosteren yahudi dehasi, Israil'in kurulmasinda gosterdigi akli, sonraki siyasetine hakim kilmayi becerememis durumda. Birilerini kullanmak ile kullanilmak arasindaki o ince sinira bu kadar yuklenmek, Israil icin fayda degil, zarar getirir. Devlet adamligi ve bilgeligini, bu alanlarda acemi bir halktan beklemek zor belki ; ama Israil'de dunyadan kopuk yasamanin da bir sonu oldugunu bilecek kadar akilli insanlar oldugunu tahmin etmek istiyoruz. Israil, ince bir yol ayriminda. Hata mi degil mi, zaman gosterecek. Umariz bu hatadan daha fazla kana mal olmadan donulur. (M.Armagan-Zaman)
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.