'Kanun dinlemeyiz'


'Kanun dinlemeyiz'Üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldıracak anayasa düzenlemesinin
Cumhurbaşkanının onayı ve resmi gazetede yayınlanmasının ardından bazı yasakçı üniversiteler anayasa değişikliğini uygulamayacaklarını bildirdi.


Hukukçuların bu konudaki görüşleri ve YöK Başkanı Yusuf Ziya özcan’ın, başörtülülerin okula alınması için anayasa değişikliğinden başka bir düzenlemeye ihtiyaç olmayacağı yönünde üniversitelere gönderdiği yazılı talimata rağmen, daha da ileri giden bazı üniversiteler, senato kararıyla hukuka uymayacaklarını açıkladılar. Sundukları gerekçe ise, bu üniversitelerin kanun dinlemeyeceklerini net bir biçimde ortaya koydu.

“ANAYASAYA UYMAYACAĞIZ”
Eski CHP’li Necla Pur’un rektörü olduğu Marmara üniversitesi Senatosu’nun fakülte kapılarına astığı ve başörtülülerin üniversiteye alınmayacağı yönündeki talimatın yer aldığı yazıda kanunlara aykırı hareket edileceği şu ifadelerle yer aldı: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda değişiklik yapan 5735 sayılı 9 Şubat 2008 kabul tarihli yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Anayasa'daki değişikliklerin doğrudan uygulanabilir hüküm içermemesi nedeniyle öğrenci kılık kıyafeti konusunda üniversitemizdeki uygulama 2547 sayılı kanunun ilgili maddelerinde yeni bir düzenleme yapılana kadar hukukun üstünlüğüne olan saygımız ve toplumsal barış açısından gerekli olduğunun kamuoyuna duyurulmasına oybirliği ile karar verilmiştir."

YASAKçILARIN BAŞI HİLMİOĞLU
Başörtüsünün serbest bırakılmasının öğrenciler arasında kutuplaşmalara neden olacağını ve kaos yaratacağını iddia ederek yasakçıların sözcülüğüne soyunan İnönü üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu da, anayasa değişikliğinin yetersiz olduğunu ve Ek 17. maddede değişiklik yapılaması gerektiğini öne sürerek başörtülülerin üniversiteye alınmayacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

SEZER’İN ATADIKLARI DA KARŞI çIKTI
Sezer tarafından atanan YöK üyeleri de anayasa değişikliğine karşı tavır aldı. Eski YöK Başkanvekili İsa Eşme, YöK Başkanı özcan'ın üniversitelere türbanla girilebilmesi için yeni bir düzenlemeye gerek olmadığı yönündeki yazısı ile ilgili olarak, söz konusu açıklamanın YöK Genel Kurulu'nda görüşülmesi gerektiğini öne sürerek, “YöK üyeleri olarak bu açıklamaya katılmadığımızı dile getirmek amacıyla yarın bir açıklama yapacağız. Birkaç arkadaşımızla bu konu hakkında tartışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

PARLAK YASAKçI
İstanbul üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak da, yasaktan yana tavrını “17. madde değişmedikçe bir değişiklik olmayacak. Geçmişte nasıl giriyorlarsa yarın da aynı şekilde girecekler. Başörtüsü ile içeri alınmayacaklar” sözleriyle belirledi.

DİSİPLİNE BİLE RAZI
Başörtüsü ile ilgili düzenleme girişimlerine başından beri karşı çıkarak üAK toplantısını birkaç yasakçı rektörün eylem merkezine çeviren Akdeniz üniversitesi Rektörü ve üniversiteler Kurul Başkanı Mustafa Akaydın, YöK Başkanı özcan’ın açıklamasını eleştirdi ve uygulamanın hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Akaydın, Ek 17. madde ile ilgili ısrarını da şu ifadelerle sürdürdü: “İlgili kanun düzenlemesini bekliyoruz. YöK'ten bir disiplin soruşturması gelse bile her şeyi göğüslerim.”

BERNAY’IN AYRI DüZENLEME ISRARI
Başından beri yasakçıların safında yer alan isimlerden biri de 19 Mayıs üniversitesi Rektörü Ferit Bernay. Bernay, özcan’ın üniversitelere gönderdiği yazı ile ilgili olarak “YöK Başkanı'nın kendi yorumudur. üniversitelere yönelik ayrı bir yasal düzenleme olursa uygulanabilir. YöK Başkanı'nın hatırı için yasaları çiğnemeyiz” diyerek anayasaya uymayacaklarını açıkladı.

ASIL YASAKçI AKIL HOCALARI
Yasakçı rektörlerin akıl hocalarından eski YöK Başkanı Erdoğan Teziç de, YöK Başvkanı’nın üniversitelere gönderdiği yazının bir yetki tecavüzü ve kanunsuz bir emir olduğunu öne sürdü. Teziç, “üniversitelere türbanla girmek kanunen mümkün değildir” iddiasında da bulundu. Osmangazi üniversitesi Rektörü Fazıl Tekin ise, YöK Başkanının yazısı ile ilgili olarak, “Yönetim Kurulu'nu toplayıp yazıyı değerlendireceğiz” diye konuştu.

YASAKçI üYELER öZCANA CEPHE ALDI
21 üyesi bulunan YöK’ün 9 üyesi de yayınladıkları ortak bildiride, YöK Başkanı özcan’ın üniversitelere gönderdiği “Başörtülüleri alın” talimatına karşı tavır aldı. YöK Genel Kurulu'nun 9 üyesi YöK Başkanı'nın tek taraflı açıklama yaptığını ve düzenlemenin Anayasa'nın teklif dahi edilemeyecek maddelerine ters düşeceği görüşünü savundu.

YöK NOKTAYI KOYMUŞTU
YöK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya özcan, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını bildirmiş ve bu yöndeki kararını üniversiteleri yazılı olarak göndermişti.

(Engin Kaşdaş-habervaktim)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.