Rice'tan Sırplara Kosova öğüdü: 1389 yenilgisini artık unutun
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, hafta içinde Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen gösteriler sırasında yabancı elçiliklere yapılan saldırılardan Sırp hükümetini sorumlu tuttu.
Sırbistan'ın diplomatik misyonları korumak mecburiyetinde olduğunu hatırlatan Rice, benzer olayların tekrarlanmamasını ümit ettiklerini ifade etti. Kosova'nın bağımsızlığının kabulünün 'Balkanların korkunç tarihini geride bırakmaya başlamasına yol açacağına inandıklarını' kaydeden Rice, Osmanlı'nın Sırp kuvvetlerini ağır bir yenilgiye uğrattığı 1. Kosova Savaşı'na da atıfta bulunarak, "1389'da olmuş olan bir şeyden bahsediyoruz. Artık ileriye bakmanın zamanı." diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı, Sırpların Kosova'nın artık kendilerine ait olmadığını kabul etmeleri gerektiğini kaydetti. Rice, Balkanlar'daki kindarlığın ve hissiyatın geride bırakılmasının zamanının geldiğini aktardı.
Bu arada ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Cameron Munter, alt düzey diplomatların ve ailelerin ülkeden ayrılmasını istedi. Munter, "Onların burada güvende olduğundan tam olarak emin değiliz." şeklinde konuştu. Belgrad'da 200 bin kişinin katıldığı protestolar sırasında bazı eylemciler Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin elçiliklerine saldırılarda bulunmuştu. Türk büyükelçiliği taşlanırken, ABD elçiliğinin ön kısmı yakılmıştı.
Rusya'dan Batı'ya tehdit
Rusya'nın NATO Özel Temsilcisi Dimitriy Ragozin, eğer Avrupa Birliği ortak tutum alarak Kosova'yı tanırsa ve NATO Kosova'daki mevcut statüsünün daha ilerisinde adımlar atarsa, bu organizasyonların BM ile çatışacağını ve böyle bir durumun Moskova'yı dünyadaki saygınlığını korumak için askerî güç kullanmaya iteceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Nicholas Burns ise Rus temsilcisinin açıklamalarını 'çok sorumsuzca' olarak değerlendirdi. Rusya lideri Vladimir Putin de televizyon yorumlarında Kosova'yı tanıyan ülkelerin yanlış hesaplar yaptığını belirterek, "Bu bir çift taraflı sopa ve diğer tarafı da bir gün onların kafasına gelebilir." ifadelerini kullandı. Kosova'nın uluslararası sistem için korkunç bir örnek olduğunu kaydeden Putin, yüzyıllardır süren uluslararası ilişkiler sistemini kırdığını ve bunun Kosova'nın da içinde yer alacağı öngörülemez sonuçlar zincirini başlatacağını söyledi.
Sırp yetkililer ise Belgrad'daki elçiliklere saldıranları bulmak için harekete geçti. Sırbistan Başsavcısı Slobodan Radovanoviç, saldırganları bulmak için delil topladıklarını açıkladı. Olaylar sırasında 200 kişi gözaltına alınmıştı. Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de Milli Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmıştı. Öte yandan, AB'nin Kosova temsilcisi Peter Feith, Kosovalı Sırplara işbirliği çağrısında bulundu. Sırplardan sayfayı çevirip ileriye bakmalarını ve kendileriyle çalışmalarını isteyen Feith, AB heyetinin bir hafta önce Kosova'nın Sırp yoğunluklu bölgesi Mitroviça'dan güvenlik nedeniyle ayrıldığını doğruladı. Kosovalı Sırplar ise protestolarını sürdürüyor. Kosova'nın bağımsızlık ilanından beri gösteriler düzenleyen Mitroviça'daki Sırplar dün de sokaklardaydı. 'Kosova Sırbistan'dır' sloganları atan 2 bin Sırp, Arnavutların yaşadığı bölgeye geçmek istedi. Grup, BM güçlerinin oluşturduğu kordonla durduruldu.
1389'da ne olmuştu
15 Haziran 1389'da Sultan I. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar önderliğindeki Balkan ordusu Kosova'da karşı karşıya geldi. Topçu avantajını da kulanan Osmanlı ordusu Haçlıları ağır bir yenilgiye uğrattı. Ancak I. Murat, Milos Obiliç adlı bir Sırp soylusu tarafından savaş meydanında gezerken hançerlenerek öldürüldü. Kosova Savaşı, Osmanlı'nın 5 asırlık Balkan hakimiyetine kapı aralarken, Sırp milliyetçiliği açısından bir milat oldu. 1990'larda Balkanları kana bulayan Sırp lider Slobodan Miloşeviç de ilk çıkışını savaşın 600. yıldönümü olan 1989'da Kosova'da yapmıştı. |
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.