27 Mart 2008

Baykal Ergenekonu Savunuyor (Neden Olabilir?)

CHP lideri Deniz Baykal, Ergenekon operasyonu hakkındaki uzun süren suskunluğunu İlhan Selçuk, Kemal Alemdaroğlu ve Doğu Perinçek'in gözaltına alınmasıyla bozdu. Geçen haftaki gözaltıların hemen ardından yaptığı değerlendirmede antidemokratik bir süreç başladığını iddia etmişti.

Baykal, dün bir adım daha atarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın 'terör örgütü' olarak nitelendirdiği Ergenekon yapılanmasını savunan açıklamalarda bulundu. Yürütme, yargı ve medyayı suçlarken, güvenlik güçleri, emniyet birimleri ve yargının 'seçilmiş hedef' olduğunu öne sürdü. Doğu Perinçek ve İlhan Selçuk'un ortaya attığı iddiaları seslendiren Baykal, TÜSİAD'ın 'gerilimi düşürme' çağrısına da olumsuz cevap verdi.

Kapatma davası sonrasında 'yargı bağımsızlığı'na vurgu yapan Baykal, Ergenekon davasını yorumlarken yargıya ağır eleştiriler yöneltti. Baykal, operasyonu, darbe sonralarında yaşanan olaylara benzetti: "Önce darbe olurdu, sonra gözdağı. Teslimiyet duygusu yaratmak için saygın, önemli, değer verilen insanların hedef haline getirildiğini, en acı olaylara tabi tutulduğunu yakın tarihimizden biliyoruz. Ama demokrasi işlerken ilk kez böyle uygulamaya tanık oluyoruz. Darbeden sonra başvurulan yöntemlere şimdi başvuruluyor."

Türkiye'de daima çeteleşme olayları olduğunu anlatan Baykal, Ergenekon soruşturmasının ise özel anlamları bulunduğunu savundu. Perde arkasında, 2006 yılındaki Danıştay saldırısının 'fanatik bir dinci tarafından yapılmadığı' ve 'saldırının bir komplo olduğu' iddiasının ispatlanmaya çalışıldığını söyledi. Danıştay saldırganı Alparslan Arslan'ın Ergenekon'la olan ilişkisini 'dinci gazetelerin komplosu' olarak değerlendirdi.

Baykal, AK Parti'nin, kapatma davasını 'Ergenekon'a karşı bir girişim' olarak yorumladığını ileri sürerek, "AKP yönetimi, böyle bir anlayış içinde. Bu konuyu bir yalın hukuk süreci içinde değil, siyasal ve medyatik bir destek ile götürme anlayışı içine girmiştir." dedi. Davanın gizli bazı boyutlarına ilişkin haberlerin medyada yer almasına tepki gösteren Baykal, "Bunun güven veren saygın bir hukuk süreci olduğunu düşünmek mümkün mü? Medyanın bir kısmı TMSF'ye devredilmişti. Bir kısmı da savcılığa devredilecek galiba." ifadelerini kullandı.
TÜSİAD'a cevap: Gerilimi düşürmeyeceğiz CHP lideri Baykal, bazı sivil toplum kuruluşlarının siyasetteki gerginliğin sona erdirilmesi yönündeki çağrılarına da cevap verdi. TÜSİAD'ın önceki gün bu yönde yaptığı açıklamayı isim vermeden eleştiren Baykal, şöyle konuştu: "Çıkan diyor ki, 'iktidar da muhalefet de gerilimi düşürsün'. Ben sustuğum zaman bu yoldan çıkacağını garanti ediyor musun sen? Böyle köşende oturup herkese iyi niyetle tavsiyeler yaparak bu işler toparlanmıyor. Gerilimi düşürmek isteyenler, iktidarı muhatap alma cesaretini göstermelidir. Gerilim yanlışa karşı çıkılarak düşürülür. Gerilim olmadan hep beraber bir yere gideriz. Herkes aklını başına alsın."
Basın
--
PRIMUM NON NOCERE
http://ismetsoner.spaces.live.com
(Kızgınlıkla karar almayın, mutluluktan uçtuğunuzda söz vermeyin. İkisi de sarhoşluk ânıdır, akıl başta değildir)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.