9 Mart 2008

Hayvanlar da Hissediyor.

Ülkemizde sahipsiz hayvanların korunması ve beslenmesi için vakıflar kurulurken Fransız düşünür ve doğabilimci Rene Descartes, ''Düşünüyorum, öyleyse varım'' diyor ve hayvanları duyguları olmayan, pervasızca sarf edilebilir yaratıklar olarak tanımlıyordu. Ancak Descartes'ın mantığı 16'ıncı yüzyılda kaldı ve Avrupalı araştırmacılar hayvanların insanlara yakın bazı yetkeneklere sahip olduğu ve ruhî acılar çekebildiği yönünde güçlü deliller elde etti.
Alman Der Spiegel dergisi, insan eliyle eziyete uğrayan, bilim adına deneylerde kullanılan, hastalıklar nedeniyle kitlesel olarak itlaf edilen ve canlı nakiller sırasında telef olan hayvanların duygu dünyasını kapak yaptı. Dergideki yazıya göre hayvanbilimcilerin yaptığı son araştırmalar hayvanların ruhî yaşantısının sanıldığından çok daha karmaşık olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar şunu söylüyor; "Hayvanlara eziyet etmek, aslında insanlık haysiyetini zedeliyor."
Alman Hayvanları Koruma Derneği'nin Başkanı Wolfgang Apel, Spiegel'e yaptığı açıklamada, ''İnsanlar, hayvanların da kendileri gibi hissedebilen bir canlı olduğunu artık kabûl etmeliler'' diyor.


-Her yıl gıda zincirine girmek üzere yetiştirilen 44 milyon hayvanın 1 milyonu çöpe gidiyor. Çünkü bu hayvanlar mezbahaya canlı olarak ulaşamıyor: ömürlerini yarı karanlık ahırlarda geçiren hayvanlar, mezbahaya götürülmek üzere ilk kez gün ışığına çıkarıldıklarında kalp krizi geçiriyorlar.

-Her yıl 43 milyon yumurta tavuğu çiftliklerde kıpırmadan yaşıyor. İstiflenmiş vaziyette duran tavuklar kanat bile çırpamıyor.

-Avrupa'da her yıl 250 milyon sığır, at ve koyun canlı olarak naklediliyor. Bu hayvanlar 20-30 saat boyunca hiç kıpırdamadan, susuz yolculuk yapıyor. Yolculuk esnasında her on hayvandan biri ölüyor.

-Bilimsel deneylerde de hayvanlar toplu kıyıma uğruyor. Yılda 1,600,000 köpek, kedi, maymun ve fare laboratuvarlarda eziyete uğruyor. Bu hayvanların bir kısmı mikrop bulaştırılarak hastalanıyor, bir kısmı zehirleniyor, bir kısmının da vücutları kesiliyor. İtiraz deneylere değil, deneylerdeki insafsız hayvan israfına...

Oysa en önemli sorunları insanlarla konuşamamak olan hayvanlar şaşırtıcı kabiliyetler gösteriyor. Meselâ fareler zehirli yiyecekleri ayırt edebiliyor, filler ölen yakınları için ağlıyor, bazı maymun türleri bir yaşındaki çocuğun anlayamayacağı matematik işlemlerini çözümleyebiliyor, bazılarının zekâsı ise dört yaşındaki çocuklarınkine eşit.

Elbette sadece bunlar yüzünden değil; can taşıdıkları, acıları hissettikleri için, bizim insafımıza terk edilmiş oldukları için onlara nasıl davrandığımız, aslında bizim ne kadar insan olduğumuzu gösterir dersek abartmış mı oluruz?
Derleme
--
PRIMUM NON NOCERE
http://ismetsoner.spaces.live.com
(Kızgınlıkla karar almayın, mutluluktan uçtuğunuzda söz vermeyin. İkisi de sarhoşluk ânıdır, akıl başta değildir)
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.