T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Karadağlar ülkesinde 'beyaz' minareler

Karadaglar ulkesinde 'beyaz' minareler

Buraya neden Karadag denildigini anlamak icin etrafa bakmaniz yeterli. Zirvelerindeki yalcin kayaliklar haric her yeri ormanlarla ortulu yuksek daglarla kapli Balkanlar'in yeni kucuk ulkesi Karadag. Daglari acmak icin bol viraj ve uzun tunellerle bezenmis otoyollar. Baskent Podgorica'dan Musluman Bosnaklarin yogun yasadigi Guney Sancak bolgesinin merkezi Rojaye'ye giderken gecilen Moraca Kanyonu'nun goge yukselen kayaliklari insani urpertiyor adeta. Kanyondan gecerken zaman tuneline dalan dusunceler, birden bu bolgeyi 15. yuzyildan 20. yuzyila kadar idare eden Osmanli'ya gidiyor. Bu daglar ulkesine nasil ulasmisti, nasil idare etmisti buralari Osmanli? Yaklasik 30 km mesafedeki ovada kurulu Podgorica'yi alan Osmanli'dan Cetinye'de kalan sadece bir sefaret binasi var. O da, Karadag 1878'de bagimsizligini kazaninca 1880'de acilmis. 1912'deki Balkan Savasi sirasinda kapanan elcilik binasi halen tiyatro okulu olarak kullaniliyor. Binanin icindeki duvarda hâlâ ay yildizli bayrak mevcut.
Ortasindan Iber Nehri'nin aktigi, ormanlarla cevrili Rojaye'de rastliyorsunuz Osmanli'nin izlerine. 1755'te insa edilen Kucanska Camii ilginc ahsap dekorlariyla hâlâ ayakta, ibadet ediyor insanlar. Yeni yesermekte olan Osmanli izleri de var. Nehrin kiyisindaki Osmanli mezar taslarinin ortasindan yeni bir cami yukseliyor. Turkiye'de egitim goren Rojaye Islam Mesihat Birligi Baskani Ernad Ramovic, II. Murat Camii'nin insaatina Kayseri ve Umraniyeli hayirseverlerin onemli katkida bulundugunu anlatiyor. Yakinlarda bulunan 80 ogrencili Gazi Isa Bey Medresesi de Turkiye'deki Sancak asilli bir isadaminin destegiyle insa edilmis. Kiz ogrencilerin bulundugu medrese (IHL) bu sene ilk mezunlarini veriyor.

Podgorica'da Anadolu'yu hatirlatan sokaklar

Baskent Podgorica'da da Osmanli izleri yasiyor. Kenti ikiye bolen Moraca Nehri'nin kenarindaki eski mahallede yer alan saat kulesi sembol bir eser. Sadece eski mahalleye bakan yuzunde saatin yer almasi ise manidar... Mahallede gezerken kendinizi Anadolu'nun herhangi bir kentinde hissediyorsunuz. 18. yuzyilda yapilmis Osmanagic Camii yakin zamanda restore edilmis. Sadece cuma gunleri ibadete acik. Biraz ilerideki Doganiska Camii'nin minaresinden ise 5 vakit ezan okunuyor. Cami yakinindaki cumbali bir ev ise insani adeta zamanda yolculuga cikariyor, hislendiriyor.

Ayni duyguya biraz huzunle karisik sekilde Adriyatik sahilinde Arnavutlarin yogun yasadigi Ulcin kentinde de kapiliyorsunuz. Sahile uzanan kayaliklarin tepesinde kurulan kalenin icinde gezerken demir parmaklilarla kapatilmis 'muze' yazan bir yer dikkat cekiyor. Parmaklilardan iceri bakildiginda minaresinin yarisi yikilmis harap Osmanli camisi gorunuyor. Sol tarafinda ise kirik dokuk tarihî mezar taslari ve top gulleleri... Kale icindeki tarihî binalar otel veya restorana donusturulmus. Kitabesi bulunan bir cesme hâlâ suyunu akitmaya devam ediyor gecen yuzyillara inat. Kentin kale disindaki kisminda ise beyaz minareli Osmanli camileri karsiliyor insani. Cogu 18. yuzyildan kalma. Sahile yakin olan Pasa Camii (1719), yanindaki hamamla birlikte ayakta. Ikindi vakti ezan yukseliyor Mezyah Camii'nden (1728). Tipki Istanbul'da duyulan bir makamla okuyor imam. Kentin yukari kisminda yer alan Bregut Camii (1783) ve Virpazar Camii (1749) de beyaz boyalari ve minareleriyle Islam'i ve tarihi hatirlatiyor Ulcinlilere. Sahildeki Bar kentinden trenle baskent Podgorica'ya donuste Iskodra Golu'nun ortasindan gecerken essiz doga manzarasinin ortasinda yine bir Osmanli izi karsiliyor sizi. Harabeye donen bir kale hizla uzaklasiyor vagonun pencerelerinden, tarihteki yerine kosarcasina.

Ulkedeki Osmanli izleri sadece tarihî binalardan ibaret degil. Geride halen kullanilan dugmeden borege ve tabana kadar 2 binden fazla Turkce kelime ve 660 bin kisilik ulke nufusunun yuzde 25'ine tekabul eden Musluman Arnavut ve Bosnaklari birakmis Osmanli. Karadag'da Muslumanlarin ibadethane ve din egitim hizmetleri Islam Mesihat Birligi tarafindan saglaniyor. Turkiye'de egitim gormus olan Mesihat Birligi Baskani (Muftu) Rifat Feyzic, Rojaye, Ulcin, Podgorica, Plav gibi kentlerde kendisine bagli 13 yerel birlik oldugunu belirtiyor. Karadag genelinde 120 cami var. Bunlarin giderlerinin onemli bolumu Musluman cemaate bakiyor. Muslumanlar, 21 Mayis'taki tarihî referandumda Karadag'in bagimsizlik yolunu da verdikleri 'evet' oylariyla aciyor. Osmanli gittikten sonra Balkanlar'da yillarca aci ceken Muslumanlar, artik Karadag'da gelecege umutla bakiyor. Temenniler, kara daglarla kapli ulkedeki beyaz minarelerin sayisinin artmasi yonunde...
http://turkuaz.zaman.com.tr/?bl=1&hn=5042&sy=20060604
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.