3 Mart 2008

Muşkara köyü vakıfla nasıl Nevşehir’e dönüştü?

Muskara koyu vakifla nasil Nevsehir'e donustu? Vakif eserleri sayesinde kucuk bir koyun bir kasabaya veya bir sehre donustugu gorulen bir olaydi. Bugun Konya'ya bagli Argithani beldesi yapilan bir han, cami ve buna bagli kulliye ile adeta yeniden insa edilmistir. Yine buna benzer bir ornek de bugun adi Nevsehir olan "Muskara" koyudur. Bu koy Damad Ibrahim Pasa'nin insa ettirdigi buyuk bir kulliye ile ihya olmus ve bir kente donusmustur. Sehirlerin su ihtiyacini vakiflar sagliyordu Selcuklu, Osmanli donemlerinde sehirlerin su ihtiyaci cogu zaman vakiflarin ilgi alanina giriyordu. Suyun saglanmasi yaninda, taksimi sonucu ortaya cikan cesmelerin kirsal alanda su kuyularinin, yazlari soguk su ihtiyacini karsilayan sebillerin korunup bakilmasi hizmetleri vakiflarca karsilaniyordu. Bu konuda XVI. yuzyilda Hasankeyf'te bulunan bir su vakfi iyi bir ornek teskil etmektedir. Bu vakif Eyyubiler doneminde kurulmus olup, suyun taksim edilecegi yerleri belirler, ancak bakimini mulk sahiplerine birakir. Bu tur vakiflardan 16. yuzyilda Diyarbekir Beylerbeyiligi'nde 11 tane vardir. Yol, kopru, bahce, aydinlatma isleri vakiflarindi Vakiflarin belediye hizmetleri su ile sinirli degildir. Yol insaati, kopru insaati, bahceler olusturulmasi, aydinlatma gibi calismalari da vardir. Yol insaati konusunda buyuk vakiflardan pay ayrildigi, Istanbul'daki Suleymaniye Camii evkafindan Yedikule'den Egrikapi'ya kadar kale haricinde Cekmece yolunda olan kaldirimlarin tamirine 1.025 kurus verildigi, kopru insaati ve bakimi konusunda Diyarbakir ve Hasankeyf'te birer vakfin hizmet verdigi, bahceler konusunda bazi sehirlerde hos mekanlar insa edildigi, nihayette 18. asirda kandilciler tayin ederek, lamba ve yag alarak aydinlatma ile ilgili hizmetlerde bulunan vakiflarin oldugu bilinmektedir. Osmanli toplumunda, bu kurumlar disinda fakirlere sadaka dagitan "Ebvâbu'l-berr" tâbir edilen vakiflar, yolculara, muhtaclara karsiliksiz yemek ve konaklama yeri saglayan kervansaraylar ve zaviyelerin verdikleri sosyal hizmetler de cok onemli yere sahiptirler.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.