T a r a f s ı z D e ğ i l i z

TKP - Toplum Kökenli Pnömoni

Aşağıda okuyacağınız yazının TKP (Türkiye Kominist Partisi) ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Benzerlikler tesadüftür! TKP (Toplum Kökenli Pnömoni(zatürre)) bir hastalıktır*



Yoğun Bakım Biriminde İzlenen Pnömonili Olguların Değerlendirilmesi - Orijinal Araştırma
ÖzetÇok sayıda yeni antibiyotik geliştirilmesine rağmen pnömoni yaygın ve devamlı bir mortalite ve morbidite nedeni olmaya devam etmektedir. Bu retrospektif çalışmada kliniğimizin yoğun bakım biriminde 1997-2001 yılları arasında pnömoni tanısıyla tedavi edilen 30 olgunun (18'i erkek, 12'si kadın, yaş ortalaması 59,4 ± 3,1, yaş aralığı 18-85) özellikleri değerlendirildi.
Olguların 22'si (%73,6) toplum kökenli pnömoni (TKP), 8'i (%26,6) Hastane kökenli pnömoni (HKP) idi. Predispozan faktör olarak sigara öyküsüne bakıldığında TKP olgularının 16'sı (%72), HKP olgularının ise 4'ü (%50) sigara içmişti. İki hasta grubu arasında istatistik açıdan farklılık saptanmadı (p>0,05).
TKP olgularında yatış ve çıkışta ölçülen vital bulgulardan kan basıncı, solunum sayısı, vücut ısısı ve hemoglobin değerlerinde anlamlı azalma, PaO2'de anlamlı artış saptanırken, HKP'lilerde nabız sayısında anlamlı düşüş saptandı (p<0,05). Tüm olguların %33'ünde pnömonik infiltrasyonların radyolojik olarak tam rezolüsyonu gözlendi (TKP'lilerin %36'sında, HKP'lilerin %25'inde). Eşlik eden hastalık olarak TKP'lilerin %31'inde, HKP'lilerin %25'inde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) saptandı.
Etken patojen TKP'lilerin %22,7'sinde, sırasıyla yatışın 2., 3., 4. ve 5. günlerinde Acinetobacter baumanii, Pseudomonas aeruginosa, staphylococcus haemolyticus ve Candida albicans olarak izole edildi. HKP olgularında %37,5 oranında, yatışın 2. ve 3. günlerinde Pseudomonas aeruginosa, staphylococcus aureus ve staphylococcus epidermidis izole edildi. Mekanik ventilatör desteği TKP'li olgularda %9 oranında, HKP'lilerde ise %37 oranında gerekli oldu. Olguların yoğun bakımda kalış süreleri TKP'de ortalama 11.3 ± 1,2 gün, HKP'de ise 13.8 ± 3,1 gündü. TKP'lerde ortalama mortalite oranı %40,9 iken HKP'lerde %37,5 olarak belirlenmiştir.
Sonuç olarak risk faktörleri ve ağırlaştırıcı faktörleri olan TKP'li hastalarda olağan dışı etken izolasyonu saptanabilir ve mortalite oranı yüksektir.
Akciğer Arşivi: 2005; 6: 111-114 http://www.akcigerarsivi.com/yazilar.asp?yaziid=264&sayiid=24

--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com
-------------------------------------------------------------------------
İster Mermi Kullansın, İster Oy Pusulası,
İnsan iyi nişan almalı, kuklayı değil kuklacıyı vurmalı...
-------------------------------------------------------------------------

MALCOLM X'İN AZİZ HATIRASINA (Son Günleri/Suikast):
http://www.youtube.com/watch?v=Vf8_oZf7nRo#GU5U2spHI_4

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.