3 Nisan 2008

ABD nin çözemediği Sultan Abdülhamid bilmecesi

ABD nin cozemedigi Sultan Abdulhamid bilmecesi Sultan Abdulhamid vatanini Avrupali emperyalistlere kaptirmamak icin mucadele etmistir. Aslinda Abdulhamid'in Yahudilere Filistin topraklarini satmayi reddetmesi bile, 'normal' bir Amerikalinin alkislamasi gereken vatanseverlik degil de nedir? Bence Abdulhamid'in asil sucu, bundan da buyuktu. ABD'yi bir 'koz' olarak kullanmaya kalkmisti!
Padisahin sadrazama yazdigi 13 "hususî irade"nin metnine baktiginizda 1893'ten 1908'e kadar gecen 15 yil icerisinde Abdulhamid'in, bir yandan ABD silahlariyla ordusunu donatirken, obur yandan kendi cikarlari dogrultusunda tavrini koyabildigini ve bir Osmanoglu oldugunu hicbir zaman unutmadigini gorursunuz.

Mesela 13 Ocak 1986 tarihli iradede Canakkale Bogazi'ndan gecmek isteyen Bankroft adli Amerikan gemisine, ABD, Paris Antlasmasi'na imza atan devletlerden olmadigi icin izin vermiyor. 20 Aralik 1897'de ise bu defa Erzurum'da bir konsolosluk acilmasi gundemdedir. Cevap : "ABD'nin Erzurum'da bir konsolosluk acmasina gerek yoktur, cunku orada ABD vatandasi yoktur. Amerikan sefaretinin boyle gereksiz bir konuda israrci olmasi uygun gorulmediginden talebinin gecistirilmesi Padisahimiz Efendimiz Hazretlerinin emir ve iradeleri geregidir."

Devam oyleyse. ABD israrla Istanbul'da bir buyukelcilik acmak istemektedir. Ancak Abdulhamid dis politikada iyi kotu kurmaya calistigi dengeye yeni bir aktorun girmesinin Osmanli cikarlarina uygun dusmeyecegine inanmistir. Bunun icin de su gerekceyi gosterir : "Bizim Washington'daki temsilciligimiz de orta elci duzeyindedir. Bu talep, Osmanli Devleti'nin Washington sefareti, buyukelcilige yukseltilmedikce kabul edilemez!" 1898'de ABD bu defa Ermeni Patirtisi'nin tazminatini odettirmeye calismaktadir Istanbul'a. Tehditlerin bini bir paradir. Ama Abdulhamid yine yilmaz, yine bir irade cikarir : "Her ne ad altinda olursa olsun tazminat talebinin yerine getirilmesi, olaylarda sorumlulugun kabulu anlamina geleceginden, hicbir sekilde tazminat odenmesinin soz konusu olmadigi ABD sefirine hatirlatilmalidir."

Nihayet Harput'a (eski Elazig) bir ABD konsolosu atanir. Ancak yapilan arastirmada bu kisinin Osmanli vatandasi bir Ermeni oldugu ve sonradan ABD vatandasligina gectigi anlasilir. Oysa ABD ile yapilan antlasmaya gore bolgeye atanacak kisi, eski Osmanli vatandasi olamayacaktir. Bu nedenle goreve baslamasina engel olunmasi irade olunur. Tarih : 3 Aralik 1900'dur. Oysa ayni yillarda Abdulhamid, ABD'nin silah sirketleriyle gorusmelerine devam etmekte ve Connecticut'taki bir sirketten Turkiye'de hafif silah fabrikasi kurmasini istemekte, Amerikan Bahriyesi'nden General Bucknam'i âlâ-yi vâlâ ile "Pasa" yapip hizmetine almakta ve o zamanlar henuz biyigi terlemis bir bahriyeli subay olan gelecegin "Hamidiye kahramani" Rauf Orbay'i, Bucknam Pasa ile birlikte kruvazor ve denizalti alimi icin ABD'ye gondermekteydi.
Daha da ilginci, Bucknam Pasa'nin, kendisine yanlis olarak anlatilan "denizcilik dusmani" Abdulhamid goruntusu ile kendisini gemi ve denizalti almaya yollayan "denizcilik meraklisi" Abdulhamid goruntusunu bir turlu bagdastiramayisidir. Nitekim Rauf Bey'e icine dustugu saskinligi soyle dile getirmistir : "Bilmece gibi bir adam. Hem de cozulmesi cok cok cok zor bir bilmece!" (M.Armagan-Zaman)
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.