2 Nisan 2008

AŞK HÂLİ

AŞK HÂLİ
Said TÜRKOĞLU
"Bir düşmanı olan, ondan kaçıp uzaklaşınca kurtulur. Ama benim hâlim bir değişik: Zira kaçan da benim kovalayan da. Ben kendi kendime hasım olmuş, kendi yolumu kesmişim. Bir yanım iyiliğe koşmakta diğer yanım ona çelme takmakta. Ne denizlerin dibine dalmak, ne göklere çıkmak beni paklar. İnsan kendi kendisinden nasıl kaçar, gölgesinden nasıl kurtulur. O halde kendimi ıslah etmediğim takdirde bu kaçıp kovalamadan ta kıyamete kadar bana kurtuluş yok." (Hz. Mevlana) Aşk hâli, insan hâli.İnsan hâli, arınma, berraklaşma, istiğna hâli."Aşk, yolu bulunca hepimiz soyunduk. Çırılçıplak olduk. Yani kötü huylarımızdan, nefsanî isteklerden kurtulduk. 0, ata binerek gelince hepimiz yaya kaldık." 'İnsan ağacı'nın dallarında meyveler olmaya başlayınca, ağacın varlığı da değerlenmeye başlar.Ağacı 'değer'lendiren, meyve vermesidir.Meyve vermesi, hem ağacın ömrünü uzatır, hem de kendisine teveccühü artırır.İnsanın meyvesi duygudur, düşüncedir. "İnsan, duyuş ve düşünüşten ibaret; gerisi et ve kemik." İnsanın meyve hâli, yani aşk boyutu; maddi varlığını silikleştirir, bu maddi varlığa da bir letafet kazandırır.Maddi varlık nasıl olsa 'fena'ya yürüyecekse öyleyse onu latifleştirip meyve verir bir keyfiyete çıkarmak, insanın en büyük ödevi.Yani aşk olmak. Aşka yürümek.Aşkta kalmak.Aşk kesilmek. Baştan ayağa aşk kesilenin, gökyüzü ayağının altına serilir. Bütün hayvani vasıflarından soyunur, serapa berraklaşır. Bedenin yüklerinden kurtulur. Beden istekleri artık ona bir şey yapamaz.Hiçbir dünya rüzgârı onun aşk deryasına dalmış gönlüne zarar veremez. Dünya nimetleri onu sarhoş edemez.Aşk atmosferi ona bir sera emniyeti sağlar.Gözü, gönlü kenetlendiği âlemden, bağlandığı sevgiliden başkasını görmez.Leyla'sından başkasına dönüp bakmayan Mecnun gibi… Eğreti olanı bırakıp ebedi olanı almaz mısın? Aşk denizine Mecnun gibi dalmaz mısın? Aşkın şaşkınlık, hayranlık divanelik aşılayan hâlleri karşısında selama durmaz mısın?Aşk iksirini kendi gönlünle, ruhunla içen bir talihli olmak istemez misin?Herkesin kendi bakışı, duyuşu, sezişi kendisine göre bir aşk ırmağı mevcelendirir.Kişi bir aşka kilitlenecekse dünyadaBu, uğrunda ölünecek bir aşk olmalı.Ve aşk ki renkten, kokudan arınmalı.Altın suyuna batmış, içi kof aşkı bırak daKalbine ve ruhuna ışık olan gerçek aşka bak!Sonunda berbat olacak güzelliklere meylini kes de,Arşın yücelerine ağdıran gerçek aşka, gerçek güzelliğe yönel!..Aşkı anlatmaya kalkmak ne senin ne benim işim,Biz ancak aşkın köpüğünden söz ederiz. Aşk denizi coşar, kabarır, derinlerde ne kıyametler kopar, ne mânalar dizilir, ne dünyalar kurulur; biz yalnız kıyıya vuran dalgaların köpüğünden dem vurabi-liriz. Aşka sınır olmadığını şundan anla ki; 'Allah'ın sıfatlarının sonu yoktur.'İlahi aşk suları, kıyısızlık iklimi.Ne beşeri hırslar, temayüller, ne dünya telaşesi…
Hiçbir şey İlahi aşk göklerinin berraklığına zarar veremez. Okyanusu ne kirletebilir

Kuşlıkvakti.


--
```````````````````````````````````````````````````````````
Tebevolum
Enebihebbek
Everything for him
``````````````````````````````````````````````````````````

http://www.youtube.com/v/5uO5ueLr65A
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.