23 Nisan 2008

AKP Siyaseti ve Maslow'un Ihtiyaclar Hiyerarsisi Teorisi !

Alp Ergenekon

alpergenekon@haberdokuz.com

AKP Siyaseti ve Maslow'un Ihtiyaclar Hiyerarsisi Teorisi ! Yaptiginiz ya da yapmak istediginiz her ne ise bunu sosyolojiyi goz ardi ederek yapamazsiniz. Hele bu yapmak istediginiz siyaset ise amiyane uslup ile sosyolojiyi yalayip yutmaniz gerekir. Cok fazla detaylarla ugrasmak istemiyor sosyolojiden asgari duzeyde yararlanmak istiyorsaniz Maslow'un Ihtiyaclar Hiyerarsisi Teorisini bilmeniz yeterli olacaktir. Maslow, bu teorisinde insanlari sosyal statulerine gore su sekilde gruplandirmistir. 1 - Fizyolojik Ihtiyaclar; Yeme, icme, barinma, hayati devam ettirme.
2 - Guvenlik Ihtiyaclari; Hastalik, yaslilik vb. gibi hallerde gelecegi garantiye almak
3 - Ait Olma ve Sevgi Ihtiyaclari; Kendi kendini anlama, sefkat...vb.
4 - Deger Ihtiyaclari; Prestij, basari, saygi gorme...vb..
5 - Kendini Gerceklestirme Ihtiyaclari; Yapma tamamlama arzusu, kisisel tatmin, kisisel basari, bilimsel buluslar. Bu teoriye gore her bir madde de belirtilen ihtiyaclarin ortaya cikma sarti bir onceki madde de belirtilenlerin gerceklesmesine baglidir. Biraz acmak gerekirse; Fizyolojik Ihtiyaclarini karsilayamayan insanlarin oncelikli hedefinin yeme, icme, barinma ve bu temelde hayati devam ettirmeye yonelik oldugu ve tum bunlari gerceklestirip saglama almadan bir sonraki kume olan Guvenlik Ihtiyaclarini dusunemeyecegi savunulmaktadir. Guvenlik Ihtiyaclari olan hastalik ve yaslilik gibi halleri garanti altina alabilen insanlarinda bir sonraki kume olan Ait Olma ve Sevgi Ihtiyaclari kumesini hedefleyebileceklerine inanilmaktadir. Ait Olma ve Sevgi Ihtiyaclari olan kendi kendini anlama, sefkat ve bir gruba ait olma ihtiyaci hissetme gibi halleri gerceklestirebilen insan gruplarinin bir sonraki kume olan Deger Ihtiyaclari kumesi kapsamındaki hususlara ihtiyac duyabilecegi belirtilmektedir. Deger Ihtiyaclari olan prestij, basari ve saygi gorme gibi ihtiyaclari duyabilen ve bunlari karsilayabilen insanların ise insanlık icin son ihtiyac kumesi olan Kendini Gerceklestirme Ihtiyaclari kumesini hedefleyebilecekleri gorulmektedir. Son olarak ihtiyac duyulabilecek kume ise Kendini Gerceklestirme Ihtiyaclari kumesidir ki bu kume, insanlik icin gunumuzde tanimlanabilmis son hedefler kumesi seklinde gozukmektedir. Tum bu tabloya gore henuz Fizyolojik Ihtiyaclar kumesindeki ihtiyaclarini karsilayamayan insanlarin bir sonraki kumelerde belirtilen halleri hedeflemeleri bir yana dusunebilmeleri dahi mumkun gozukmemektedir. On iki milyon issizi ve aclik siniri ile yoksulluk siniri altinda olanlarinin daha yuksek rakamlarla ifade edildigi ulkemizi bu tabloya yerlestirmeye kalktigimizda ezici cogunlugun, birinci grup ile ikinci grup basta olmak uzere ilk uc grupta yogunlasacagini soyleyebiliriz. Teorinin dogrulugunu kendi sosyal statunuzu dikkate alarak da anlamaya calisabilirsiniz. (Kari-Koca calisan ve ortalama 2.500 YTl maas alan evli ciftler dahi en fazla ucuncu grupta yer alabilir.) Bu sosyolojik gerçegi AKP ve siyaseti ile sonlandirmak istiyorum. Gunumuz siyasetinin sosyolojik gerceklere ragmen yapilamayacaginin farkinda olarak Turk Siyasetinde pozisyonunu almis AKP ve Genel Baskaninin "…Sekiz milyon aileye komur yardimi yaptik" soyleminin arkasinda yatan sosyolojik gercek iste budur… Yazinin devamı icin :

http://www.haberdokuz.com/content-66.html

www.haberdokuz.com

Gundeme Son Nokta...


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.