16 Nisan 2008

Bilgi Çağında Sanat Eğitimi

Bilgi Çağında Sanat Eğitimi

Doç. Ahmet Atan 1
GİRİŞ:
Bilgi ağı bilgi çağını yarattı biçiminde yaklaşımın doğru bir ifade biçimi olduğu ileri sürülebilir. Medya telekominikasyon ; bilgisayar ve internet; bilgiye kolay erişimin temel aracıları olarak nitelendirilebilir.
Bilgi çağında insanlar, sınır tanımayan hızlı bir bilgiye erişimin, bütün dengeleri alt-üst eden ivmesine tanık oluyor. Ancak günümüze damgasını vuran olgu, tarihin hiçbir zaman kaydetmediği kadar yüksek ivmeli bir değişim olgusudur. Bu açıdan yaşadığımız yaşam dilimini "bilgiye hızlı erişim çağı" olarak da isimlendirmenin, tarihsel anlatıma aykırı bir sınıflandırma olmayacağını sanırız. Böyle bir çağda özgür insan özgündür, özgün insan da özgürdür. Varlığını yeni arayışlarla sürdürmeye çalışan sanat eğitimcisi için tasarımlar yapmak ve tasarımlarını geliştirmek için internet, telekominikasyon, bilgisayar ve benzeri teknolojiler önemli araçlardır. Sanat eğitimcisinin yaptığı tasarımın gelişmesi, dünyadaki gelişimin ve değişimin sanat eğitimcisi ve öğrencisi tarafından yakın takibi ile doğrudan ilişkilidir.
Kalıplaşmaların etkisini yitirmeye başladığı bilgi çağında sanat eğitimcileri, tüm dünya kültürlerine açık olmuş ve bu kültürlerin inceliklerinden yararlanmasını bilmiştir.
İnsanlararası bilgiye erişim, teknoloji aracılığı ile kolaylaşmıştır. Bu nedenle bireysel istem ve beklentilerin sınır tanımazlığı, çok yönlü düşünebilmeyi, sanat eğitiminde de demokratlaşmayı gerektirmektedir. Gerek teknik, gerekse sanat ve estetik bağlamda, bilgi çağında gelişen iletişim olanaklarının zenginliği ve çağdaş entelektüel düzeydeki yeni bilgilenme kaynaklarının çoğulluğu, bilgiye kolay erişimin doğal sonucu olarak, özgürlüğün ve özgünlüğün sanat eğitimindeki rolünü vazgeçilmez bir unsur olarak ortaya koymaktadır.
Yazının Devamına Aşağıdaki Bağlantıdan Ulaşabilirsiniz..


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.