Bilgi, bu yarışmaların neresinde?

Bilgi, bu yarışmaların neresinde?
GÜLİZAR BAKİ
Televizyonlarda bilgi yarışmaları yok denecek kadar az. Çünkü şansa dayalı yarışmalar daha revaçta. Bilgi yarışması diye boy gösterenler ise bilgi yarışması mı tartışılır! Bu yarışmalarda sorulan sorular "Kültür seviyemiz bu kadar mı düştü?" dedirtiyor. "Tavuk çağrılırken aşağıdakilerin hangisi kullanılır; bili bili, kuçu kuçu, gıdı gıdı..." gibi komik soruları hatırlarak "Bugün bilgi yarışması filan yapılmıyor." diyen duayen sunucu Bülent Özveren, bu formattaki programları eleştiriyor: "Diğer bütün yarışmalar sinir bozmak, insanı küçültmek ve ihtiyacım var n'olur bana 3-5 kuruş verin de gideyim dedirtmek için yapılıyor. Ben seyrettiğim vakit utanıyorum." Oysa bundan birkaç yıl öncesine kadar bilgi yarışmaları ailece izlenir, ekrandaki yarışmacı cevap verene kadar ev halkı kendi arasında soruyu cevaplar, merakla doğru cevabın açıklanmasını beklerdi. Ev halkından doğru cevabı bilen, en az yarışmacı kadar sevinirdi. Hatta elde kalem kağıt, çoluk çocuk bilgi yarışmalarının başlaması beklenirdi. Şimdi ise ekran karşısında soruların basitliği ve magazine dönük olmasına şaşılıyor. Zaten bilgi yarışması diye 'yarışma şov'lar yapılıyor. Soru soruluyor, sunucuyla yarışmacı arasındaki sohbet uzatıldıkça uzatılıyor, yarışmacı basit bir soruya cevap vermek için neredeyse 10 dakika düşünüyor, bu sürede bir de araya reklam alınıyor. Böylelikle normalde 45 dakika olması gereken program 2 saate çıkartılıyor. Bugüne kadar katıldığı bütün bilgi yarışmalarında birinci olan Muhsin Divan, bilgi yarışmalarının seviyesinin düştüğünü, yalvarma, yakarma yardım programlarına dönüştüğünü söylüyor. "Ödüller o kadar büyüdü ki. Artık insanlar umuda yolculuk etmeye başladı. Tesadüfen bir şeyler bilirim, üç beş kuruş kazanır kredi kartı borcumu öderim diye, bilgi düzeylerini kontrol etmeden kepaze oluruz demeden yarışmalara çıkmaya başladı." diyen Divan bu sözleriyle çarpıcı bir noktaya dikkat çekiyor. Çünkü denizcilik sektöründe üst düzey yönetici olarak çalışan Divan gibi iyi eğitimli isimlerin genel kültürlerini ölçmek için katıldıkları bu programlarda bilgi ikinci plana itildi. Artık bilgi yarışmaları ekmek kapısı olarak görülüyor. Yarışmacılar genel kültürlerini değil ekonomik durumlarını, çektikleri sıkıntıları ve acıklı hayatlarını paylaşır oldu. Yarışmacı böyle yalvarırken izleyici de bilginin değil, acıma ve merak duygularının esiri olarak ekrana kilitlendi. Sunucu ile yarışmacı arasında öyle trajikomik diyaloglar geçiyor ki sormayın; "Bana niye öyle baktın, bir şey mi demeye çalışıyorsun, içindeki ses ne diyor?.."

Hâlbuki bilgi yarışmaları toplum tarafından ilgiyle karşılanıyor. Mesela yarışma yapan internet sitelerinin hatırı sayılır tıklanma oranları var. İnsanlar sadece ekranlardaki ya da gazetelerdeki bulmaca sayfalarında değil, internette de genel kültürlerini ölçmek istiyor. Ahmet Çakar'ın sunduğu yarışmayla birlikte birçok bilgi yarışmasına soru hazırlayan www.sorushop.com bunlardan yalnızca biri. Site yetkilisi Fahri Alakent, ekranlardaki bilgi yarışmalarında soru seviyesinin düştüğünü vurguluyor ve bunun yapımcı şirketlerin, program editörlerinin tercihi olduğuna dikkat çekiyor. Alakent, insanların bilgi seviyesinin erozyona uğradığını düşünüyor.

Şu sıralar ekranlarda yayınlanan bilgi yarışmalarına dair, yapımcıların bilgili yarışmacı istemediği şeklinde iddialar var. Yarışmacılarla, program yayınlanırsa ödülü alabileceklerine dair bir sözleşme imzalanıyor. Yani yarışmalar banttan yayınlanıyor. Çekimlerden sonra yapımcılar acıklı bir hayat hikâyesi olmayan, ama büyük ödüle kadar ilerleyebilen yani yüksek meblağlar kazanan yarışmacıların programları yayınlanmıyor. Dolayısıyla bu yarışmacılar ödüllerini alamıyor. Ancak acıklı ve ilginç hayat hikâyesi olanlar ve az para kazananlar ekranlarda boy gösterebiliyor. Hal böyle olunca iyi eğitimli ya da genel kültürüne güvenenler değil, bir umut şans eseri bir iki kuruş kârımız olur diye önüne gelen bu yarışmalar katılıyor.

Sayı:123
Bölüm:Aktuel


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.