Darbeler ve ekonomi: Ne alaka?
Herkes darbe olursa borsa çöker, ekonomi alt üst olur, kriz çıkar diyor. Doğrudur. İtirazımız yok. Fakat ufak bir hatırlatmamız var: Bu, darbelerin ekonomik sonucu... Bir de darbelerin ekonomik sebepleri var... iyibilgi özel
Siyaset, toplumsal yaşamı iyileştirme çabası için yapılır. Tüm ideolojiler kendi meşreplerince böyle bir idea üzerinden kendilerine soru sorarlar ve buldukları cevaplar ile hareket ederler.
Fakat hangi ideoloji olursa olsun, o ideolojinin taşıyıcıları samimi değillerse veya iktidar elde ettikçe samimiyetini kaybediyorlarsa, bu ideanın görüntüsü altında çıkarları için siyaset yaparlar. Bu hem o insanların kişiliklerine hem de o ülkenin siyasi kültürüne, yapısına bağlıdır.
Bunu bir kenara bırakalım ve asıl meseleye gelelim…
Siyaset sayesinde toplumsal yaşamı iyileştirmek, o toplumsal yaşamın en üst organizasyonu olan devletin şekillendirilmesinden bağımsız değildir.
Yani devleti yeniden ve yeniden şekillendirme imkanları yoksa, devlet hep kendini toplum tarafından etkilenmeye kapalı tutuyorsa ve bu uğurda baskı mekanizmalarıyla toplumu kıstırıyorsa, devlet rant alanına, siyaset de bir rant dağıtma aracına dönüşür…
Siyasi alanın böyle dar olduğu ortamlarda siyasetçiler ideolojik idealarını, hedeflerini unutup devletin rantından faydalanmaya bakarlar. Bu yüzden bütün ideolojiler birbirine benzemeye başlar. Zaten resmi ideoloji de partilere onu emretmektedir.
Yolsuzluk ekonomisinin kaynağı budur. Bu kaynağın darbelerle de sıkı bir ilişkisi vardır…
Şöyle:
Önce Mehmet Altan'ın geçen hafta Salı günü yazdığı 'Hazine ve demokrasi' başlıklı yazısında verdiği rakamlara bakalım:
"Hazine günümüzde 2 milyon 59 bin 16 adet taşınmaza; İstanbul'daki taşınmazın %34'üne, Ankara'dakilerin %20'sine, İzmir'dekilerin %27'sine sahip."
2005 sonunda ihaleyle aldığı Erdemir'in ve yakın zamanda Hollandalılara sattığı bankanın yanı sıra inşaattan gıdaya, finanstan otomotive ve ulaşıma birçok sektörde faaliyet gösteren şirketler ağını oluşturan ve Ordu Yardımlaşma Sandığı olarak kurulan OYAK'ın durumu tabloyu daha da netleştiriyor.
Bu tablo Anayasa'da geçen "devletin milleti" ifadesinin ve darbelerin ekonomi politiği, ekonomik altyapısı hakkında çok şey söylüyor.
Devlet milletin değilse ve millet devlete tabii ise, yani "devlet millete hizmet için vardır" değil de, tam tersine "millet devlet için vardır" anlayışı hakimse; milletin siyasi tercihleri ve talepleri, hakları, özgürlükleri ancak devletin onayladığı sınırlar dahilinde hayata geçebilir.
Onaydan geçmezse ve halk diretirse darbe olur… Yani "militan demokrasi"...
Hasılı kelam, devlet ekonomi alanında da güçlü bir alana sahip olduğu için siyasi alan dar ve sivilleşme süreci kolay olmuyor… Dolayısıyla sivilleşme süreci ekonominin devletten bağımsızlaşmasına da bağlı…
http://www.iyibilgi.com/ analiz İlhan Döğüş
--
Söz bitmedi, Umut Yaşıyor!
Türkiye 12 Eylül Askeri Darbesiyle beraber farklı bir değişim süreci içine girdi. 1980 yılından itibaren 12 Eylül Askeri yönetiminin İslami bir değişimi benimsediği ve bu doğrultuda Türkiyede ki bazı kesimleri kolladığı ileri sürüldü..Oysaki yaşanan değişim bunun aksini ispatladı..Tüketim kültürünün hakim belirleyen olduğu bir değişim dayatılmaya çalışıldı..Bugün yaşanan budur….Toplumsal doku bugün artık paramparça olmuştur..Türk halkına belli yaşam formları ideal olarak dayatılmaktadır.Belli formların tercih edilmesi halinde ideal bir toplum seviyesine varacağımız hergün medyatik bombardıman altında bize sunulmaya devam ediyor…
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.