6 Nisan 2008

DARWIN'IN BIR YALANI DAHA ORTAYA CIKTI!

Darwin'in tavuğun kökeninde yanıldığı isptalandı


LONDRA (05.04.2008)- Charles Darwin'in 'evcil tavuğun Asya'da yaşayan Bankiva tavuğundan türediği' teorisi yapılan bir araştırmaya göre evcil tavuk soyunun daha karmaşık olduğu ortaya çıktı.

Evrim teorisinin kurucusu Charles Darwin, ev hayvanlarının gelişimini, düşüncelerini gözlemleriyle birleştirerek çözmüştü. Bu şekilde birçok türün soyuna ulaştı. Darwin'e göre evcil tavuğun soyu Asya'da yaşayan Bankiva (Gallus gallus) tavuğuna uzanıyordu. Ancak İsveç'teki Uppsala Üniversitesi genetik araştırmacıları bu tahminin doğru olmadığını gösterdiler.

Araştırmacılar evcil ve yabani tavuklarda, ayaklara sarı rengi veren geni inceleyerek bu yeni sonuca ulaştılar. Araştırmacılar, ''Günümüzdeki evcil tavukların ayakları genelde sarıdır. Bundan yemlerdeki sarımsı kırmızı renkteki bitkisel boyar maddeler sorumludur. Yemde ne kadar boyar madde varsa, tavuk ayakları da o kadar sarı oluyor'' diyerek, genetik açıdan bakıldığında bu ayak renginin bir bozukluğa işaret ettiğini belirttiler.

Araştırmacılara göre normalde bir gen, karotinoidlerin kimyasal olarak A vitaminine dönüşmesini ve renksizleşmesini sağlamakta. Bu gen evcil tavukların hemen hemen tüm dokularında işlemesine rağmen sadece ciltte işlevsel mutasyon alarak bilinen bir değişime uğramıştır. Bu mutasyon karotinoidlerin depolanmasına yol açmakta.

İsveçli bilim adamları çeşitli tavuk türlerinde bu gen mutasyonunu incelediklerinde sürpriz bir sonuçla karşılaştılar. Evcil tavuğun doğrudan atası sayılan Bankiva tavuğunda bu gen mutasyonu bulunmamakta. Sözkonusu genetik değişimi araştırmacılar bunun yerine gri orman tavuğunda (Gallus sonneratii) saptamışlar.

Araştırmacılardan Jonas Eriksson, ''evcil tavuktaki genlerin genelde Bankiva tavuğuna uzandığını gösteriyor, ancak evcil tavuğun gelişiminde gri orman tavuğunun da etkili olduğunu kanıtlamakta'' diyor.

Ancak araştırmacıların aklına, 'insanlar niçin sarı ayaklı tavuk yetiştiriyorlar'' sorusu.

ANF NEWS AGENCY



--
www.gizlibelge.com dan web sayfamiza ulasabilirsiniz.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.