26 Nisan 2008

Fwd: KOY ENSTITULERI NICIN BASARISIZ OLDULAR?



---------- Yönlendirilmiş ileti ----------
Kimden: zeki kentel <zkentel@hotmail.com>
Tarih: 18 Nisan 2008 Cuma 11:54
Konu: KOY ENSTITULERI NICIN BASARISIZ OLDULAR?





KOYUN KALKINMASI !

KOYE RAGMEN KOY ICIN,

MILLETE RAGMEN MILLET ICIN NASIL OLUR...!

OLABILIR MI...?

Bu satirlar babadan yetim okumak icin cirpinan, ailenin de okutmak icin cirpindigi, tek sucu sehir ilkokulu mezunu oldugu icin Kepirtepe'nin kapisindan geri dondurulen bir cocugun ileri yasinda ulke sorunlarina aykiri yaklasimidir.

EVET, Cumhuriyet Turkiyesi'nin ulke gercegine, kendi oz kaynaklarina dayali bir egitim sisteminin adidir Koy Enstituleri. Yabana muhtac olmadan kendini yeniden ureten, uretken bilgi ve beceriyle donatan bir egitim kurumunun adidir Koy Enstituleri.

1936'larda askerligini onbasi veya cavus olarak yapan koy cocuklari 6 ay sureli
tarimsal uygulamali kurslarda yetistirilerek koylerinde egitmen oldular.

Koy Enstituleri, bu uygulamalarin olumlu sonuclar vermesi uzerine ulke egitimine daha koklu cozum getirmek amaciyla 1937 ve 1939 yillarinda Saffet Arikan'in ve Hasan Ali Yucel'in Milli Egitim Bakanligi ve Ismail Hakki Tonguc'un Ilkogretim Mudurlugu donemlerinde kurumlastilar.

Koy Enstitulerine 5 yillik koy ilkokulunu bitirenlerle 3 yillik koyokullarindan cikip 2 yillik hazirlik sinifi okuyan sadece koy cocuklari aliniyordu.

Sayilari 20'ye ulasan Koy Enstitulerinde genel bilgi ve kultur derslerinin yani sira tarimsal ve teknik uretken bilgi ve beceriler kazandirmaya yonelik uygulamali dersler agirlikli idiler.

Boylece enstitulerin kendi alt yapi sorunlari da devlete yuk olmadan kendi uretkenligi icinde cozulmus oluyordu.

Anilan surecte, ulkede surup giden komunist suclamasindan bu okullar en agir sekilde nasiplerini aldilar. Kenan Oner-Hasan Ali Yucel davasi bunun en carpici orneklerinden biridir. Turk Milli Egitimine buyuk destek veren ve bu okullarin kurulusuna buyuk katkisi
olan Ismet Pasa bile Hasan Ali Yucel'i ve kendi eseri olan okullari savunmadi, savunamadi.

Hasan Ali Yucel bu okullar yuzunden komunizmden suclu bulundu, ceza yedi.

Bugun kurulus yildonumlerinde agitlar yakan koselerin gazeteleri 1950 oncesinde ve sonrasinda mansetlerinde ve koselerinde Kenan Oner'den geri kalan yanlari yoktu.

Demokrat Parti'den mebus olmak isteyen patronlari (Nadir Nadi - Cumhuriyet, SESSIZ KALARAK) bu saf Anadolu cocuklarina ve okullarina en agir suclamalari yaptilar.

Bu pirlantalar, askerlik gorevini yapmak uzere geldikleri yedek subay okullarinda komunist on yargisi ile "Gozun ustunde kasin var" kabilinden suclamalarla kitalara
cavus cikarildilar.

Koy Enstitulerine karsi yapilan acimasiz saldirilarda okullarin kurucusu olan CHP hukumetleri bile 1946 - 1950 surecinde bu okullarin yikimlarinin oncusu oldular.

Evet, idealler guzeldi.

Fakat bu guzel ideallerin yaninda sosyal guvenlik basta olmak uzere bircok eksiklikler vardi. Bu cocuklar kendilerini vatan ve millet icin bir kurbanlik gormenin ezikligi icinde idiler.

Orflerinden geleneklerinden koparilmislar, o orflere geleneklere karsit on yargili yetistirilmislerdi. Kendi oz koyu ile, Anadolu ile butunlesmeleri zayif kalmisti. Millete mal
edilmemislerdi. Bunun icin okullarin kapatilmalarina tepkiler zayif kaldi.

Koy Enstituleri kapatilirken bu kurumlarla butunlesmis olan bir avuc insanin ve Anadolu cocugunun isitilmeyen cigliklarindan baska kimsenin giki cikmadi.

Bugun dunyada komunizm ocusu kalmadi ama yeni baska oculer uretildi. Bugun de vatana buyuk katkisi olacak Anadolu dinamigi ve gencler (ayni kirsalin cocuklari) benzer dislanma ile karsi karsiya bulunuyor.

Fakat dikkat edin! Bugun farkli bir durumla karsi karsiyayiz. Egemen gucun, Ankara'nin, 28 Subat'in yogun ve zorlu dayatmalarina karsin bu dinamiklere ve genclere toplumun cogunlugu tam basarili olmasa da sahip cikmaktadir.

Demokratligi kimseye birakmayanlar, Koy Enstitulerine agit yakanlar durumu bir kere de Anadolu insaninin bakis acisindan yeniden degerlemelidir. Anadolu'dan soyut bir radikal hareketin, zayif da olsa varolan demokratik kosullarda basarili olmasi mumkun degildir.

Bu ulkede gercekleri yillar once konusanla egemen oligarsinin karalamasiyla ve silah zoruyla susturulanlar sanirim simdi baslari daha dik ancak ulkenin hali purmelali de ortadadir.

Koy Enstitulerine komunist yuvasidir suclamasi nicin yapilmisti? O saf Anadolu
cocuklari Yd. Sb. okullarindan gozunun ustunde kasin vardir denilerek kitalara er veya onbasi olarak nicin ve nasil cikariliyordu?

Hasan Ali Yucel`i bu okullar nedeniyle komunizmden nicin mahkum oluyordu?

Koy Enstituleri kapatilirken tek bir kisi evet tek bir kisi karsi cikmadi. Bugun Koy Enstituleri gercegini cok az da olsa kiyisindan edebiyatini yapanlar iste o suclu neslin torunlaridir.

O gun bu okullari suclayanlarin cocuklari, dedelerinin gorevlerine dogrudan milletin katkisi ile kurulmus egitim kurumlarina saldirmakta yaris icindeler!

Anadolu`nun kendi emegi birikimi ile kurdugu bu okullara giden cocuklara hic bir yol gostermeksizin ve yardim etmeksizin "Sen okumayacaksin! senin okumaya hakkin yok! Sen cahil kalacaksin! dayatmasini yapiyorlar."

Cunku bu cocuklar koyun, kirsalin, varosun cocuklari. Bunlar oy hakki olmayan ve oy hakki olmayanlarin cocuklari!

Bugun "Ah Koy Enstituleri yasasaydi!" diye agit yakanlar, Anadolu'dan soyut ve kopuk, onunla ayni dili konusamayan insanlardir.

Ulkede dun Koy Enstituleriyle Komunizmi, bugun de Imam Hatiplerle, basortusuyle Seriati temizledik. Sistem surekli dusman uretiyor. Dis dusmanimiz kalmayinca iceride komunistler ve seriatcilar ! sira ile bas dusmanimiz oldular. Dun seriatcilarla komunistleri, bugun de eski tufeklerle seriatcilari ! temizlemeye buyuk onem veriyoruz.

DP Istanbul Il baskani Kenan Oner, daha INONU Cankaya'da iken Hasan Ali Yucel'i mahkum ettirmisti.

Koy Enstitulerini kimler kurmussa onlar kapatmistir. Bana kimse komprodor koy agasi numartalarini soylemesin! DP'ye, Menderes'e de her halde cenazeyi kaldirmak kalmisti.

Koy Enstitusu'nu bitiren gencin ilk gorevi herkes gibi camurun icinde yasam savasi veren koy muhtari, imami, topyekun koylu ile agasi ile irgati ile isbirligini kurmak mi yoksa toplumdan kahveden camiden uzakta koyun issiz gucsuzleri ile raki siseleri acmak mi olmali idi?

Evet hep birlikte koyu nasil kalkindiracaklarini hep birlikte demokratik bir ortamda muhtar, imam ve aga ile birlikte tartisarak koy cogunlugunun destegi alinarak kararlastiracaklar ve eyleme koyacaklardi?

Fakat bu cocuklar egitim surecinde koyun orfunden geleneginden koparilmislardi. Bu orfe ve gelenege kayitsiz ve saygisiz idiler. Bu cocuklar kendi oz atasinin anasinin koyune yabancilastirilmislardi.

Onun icin basarisiz oldular

Ama hic kimse yanlislari konusmadi. INONU konusmadi, H.A. Yucel konusamadi. Cunku adam mahkum oldu. Konussa daha beter olacak. 1960 sonrasi Devrimlerin, Ataturkculugun savunucusu oldugu sanilan (oyle gozuktu-tanindi) Nadir Nadi
bile konusmadi. Cunku hizmetine karsilik Menderes'ten beles bir milletvekilligi almisti.

Eger bu okullarin ardina koylu konulsaydi, millet konulsaydi onlari kimse kapatamazdi. Arkasinda millet yoksa Ankara ulkeyi nasil cagdasliga goturebilir?
Goturebilir mi...?

Ulkenin SAMURAYLARI ' ni yetistirecek bir okulun degerini, kiymetini, basarisizligin nedenini nicinini bu okullarin sagliginda her halde kimse ama kimse bilmiyordu.

Bugun de bilen kimse yok

KOY ENSTITULERI NICIN BASARISIZ OLDULAR?

KOYUN KALKINMASI ! KOYE RAGMEN KOY ICIN, MILLETE RAGMEN MILLET ICIN NASIL OLUR...! OLABILIR MI...?






--
Söz bitmedi, Umut Yaşıyor!

Türkiye 12 Eylül Askeri Darbesiyle beraber farklı bir değişim süreci içine girdi. 1980 yılından itibaren 12 Eylül Askeri yönetiminin İslami bir değişimi benimsediği ve bu doğrultuda Türkiyede ki bazı kesimleri kolladığı ileri sürüldü..Oysaki yaşanan değişim bunun aksini ispatladı..Tüketim kültürünün hakim belirleyen olduğu bir değişim dayatılmaya çalışıldı..Bugün yaşanan budur….Toplumsal doku bugün artık paramparça olmuştur..Türk halkına belli yaşam formları ideal olarak dayatılmaktadır.Belli formların tercih edilmesi halinde ideal bir toplum seviyesine varacağımız hergün medyatik bombardıman altında bize sunulmaya devam ediyor…
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.