25 Nisan 2008

Millete de böyle kredi verin

Kamu bankalarından Sabah-ATV'ye hangi koşullarda kredi sağlandı?

Sabah-ATV ihalesini kazanan Çalık Grubu'nun 1.1 milyar dolarlık finansmanı nasıl sağlayacağı günlerce kamuoyunun gündeminden düşmedi. Sebebi ise, Ahmet Çalık bu işe soyunduğunda global kriz olmamış ve Körfez sermayesinden oluşan fonlar kendisine finansman için hazırız demişti. Ahmet Çalık da buna güvenerek ihaleye 1.1 milyar dolar teklif verdi. Ancak ne olduysa ondan sonra oldu. ABD de mortgage krizi ile başlayan küresel kriz tüm finans kuruluşlarını yerle bir etti. Ayakta kalanlar ise kredi musluklarını kapamak zorunda kaldı. Buna iç siyasette yaşanan gerginlikler de eklenince yurtdışından gelen yabancı sermaye tüm kapılarını kapadı ve Ahmet Çalık'ın kapısını çaldığı tüm fonlar olumsuz cevap verdi.

Global kriz krediyi etkiledi

Son güne kadar piyasalarda Çalık'ın bu krediyi bulamayacağı konuşuldu. Ancak son ödeme gününe iki gün kala Salı günü akşam saatlerinde 1.1 milyar dolar+KDV, TMSF'nin hesaplarına geçti. Her şey bitti derken bu kez sağlanan kredinin 750 milyon dolarlık bölümünün kamu bankalarından, 125 milyon dolarının da Katar menşeli bir şirketin Sabah- ATV'ye ortak olmasından sağlandığı gün ışığına çıktı. Durum böyle olunca da 375'şer milyon dolar veren kamu bankaları objektiflerin hedefine girdi. İddialar, siyasi otoritenin baskısı ile kamu bankalarının bu krediyi vermek zorunda kaldığı yönünde. Bu nedenle eleştiri okları Vakıfbank ve Halk Bank'a yöneldi. Peki Halkbank ve Vakıfbank'ın verdiği bu kredinin koşulları neler ve bankacılık teamüllerine göre böyle bir kredi açılabilir mi bunu değerlendirelim.Halk Bankası yüzde 100 kamu bankası. Asli fonksiyonu esnaf ve zanatkarlara, daha doğrusu küçük ve orta ölçekli firmalara kredi sağlamak. Ancak bunun yanında, elbette her türlü büyüklükte bir kredi açmasında da yasal bir engel yok. Vakıfbank ise kamu bankası değil, özel statülü bir banka. Ancak yönetimi kamu tarafından atanıyor.

Kamu bankaları devrede

Vakıfbank ve Halkbank, Bankalar Kanunu'na göre ve bankacılık teamüllerine göre 375'şer milyon dolar kredi verebilir, hiçbir yasal engel yok. Bankaların bu krediyi verirken dikkat etmesi gereken iki nokta var. Birincisi bu grup bu büyüklükte bir krediyi alabilecek mali gücü var mı yok mu? Bu gruba bağlı tüm şirketlerin istihbaratı yapılmalı ve rapor olumlu olursa bu yönüyle bir sakınca olmaz. İkincisi, verilecek kredinin geriye dönüşü ve karlılığı sağlanmalı. Şimdi dönelim verilen kredinin koşullarına. Sağlanan proje kredisi, 3 yılı ödemesiz 10 yıl vadelidir. Faiz oranı ise LIBOR+ 4.85'dir. Dün itibariyle 6 aylık dolar LIBOR'u 3.03 olduğuna göre kredinin şu andaki faiz oranı yıllık 7.88'e geliyor. LIBOR değiştikçe faiz oranı da ona göre değişecek. Ayrıca iki banka da 375'er milyon dolarlık krediye yüzde 2 peşin komisyon ekledi. Verilen kredinin geriye dönüş güvencesi ise, öğrendiğim kadarı ile bir miktar gayrimenkul ipoteği, bir miktar ticari işletme rehni ile, Sabah-ATV gelirlerinin Vakıfbank ve Halkbank kontrolünde geriye dönüşü sağlayacak bir yöntem ve körfez ortaklığı dışında kalan Sabah-ATV hisselerinin rehni. Bankalar tarafından proje analizi iyi yapılmışsa ve bu kredinin geriye dönüşü gerçekleşirse iyi. Yoksa sıkıntı yaşanabilir.

Benzer proje kredileri var

Vakıfbank'ın, benzer büyüklükte daha önce de proje kredisi verdiğini biliyoruz. Örneğin, Tüpraş'a da 10 yıl vadeli ve LIBOR+2.85 ile 400 milyon dolar verildi. Migros'a da bildiğim kadarı ile 250 milyon euro kredi 7 yıl vadeli ve Euribor+ 2.5 faiz ile sağlandı. Daha birkaç ay öncesinde de bir özel bankamız Mersin Limanı için 12 yıl vadeli benzer bir proje kredisi vermişti.

Yanlız Tüpraş ve Migros gibi firmalar çok güçlü özkaynaklara sahip ve karlılar. Örneğin Tüpraş'ın 2007 yılı net karı 1 milyar doların üzerinde. Kaldı ki, bu finansmanın büyük bölümünün özel bankalar tarfından sağlandığını da hatırlatmalıyım.

Sabah-ATV projesine verilen kredinin koşulları kârlılık açısından, Vakıfbank'ın diğer proje kredilerinin koşullarından daha iyi. Ancak bir fark var. Sabah ATV projesi öngörüldüğü gibi başarılı olur mu, bunu zaman gösterecek. Bu proje kredisinin bir diğer eleştiri konusu ise, Ahmet Çalık'ın iktidara yakın olması ve Başbakan Erdoğan'ın damadının bu grupta CEO olarak görev yapıyor olması. Kredinin verilişinde bankacılık teamülleri değil de bu diğer etkenlerden ötürü açılmış ise yanlış, değilse doğru. Bunu da zaman gösterecek.


==============================
SAÇMA SAPAN MAİLLER İSTEMİYORSANIZ,CİDDİ,
TARTIŞMALI,EĞİTİCİ ,BİLGİLENDİREN
PAYLAŞIMDA BULUNACAKSANIZ,
KAVGA YERİNE TARTIŞACAKSANIZ;
EĞLENMEYİ DE SEVİYORSANIZ
SİZİ ARAMIZA GÖRMEYİ ÇOK İSTERİZ

http://groups.google.com.tr/group/demokrasiplatformu
==============================
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.