Türkiye, hızlı nüfus artışının yanı sıra son yıllarda yüksek büyüme rakamları elde ederken, vergi mükellefleri sayısında ise tam tersi bir gerileme yaşandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, 2003 Şubat ayında 1 milyon 724 bin 754 olan gelir vergisi mükellef sayısı, bu yılın aynı ayında 1 milyon 720 bin 289 olarak belirlendi.
Esnaf ve sanatkarların oluşturduğu basit usulde vergiye tabi mükellef sayısı da, aynı dönemde 809 bin 174'den 759 bin 558'e düştü.
Son beş yıllık dönemde en fazla mükellef erozyonu, katma değer vergisinde ortaya çıktı. Beş yıl önce 2 milyon 894 bin 190 olan KDV ödeyenlerin sayısı, beş yıl sonra 2 milyon 273 bin 207'ye geriledi.
Hangilerinin sayısı arttı?
Söz konusu süreçte sadece kurumlar vergisi mükellefleri ile gayrimenkul sermaye iradı için gelir vergisi ödeyenlerin sayısında artış görüldü.
Kurumlar vergisi mükellefleri, 589 bin 992'den 638 bin 695'e, kira geliri elde edip de, vergi verenlerin sayısı da 475 bin 811'den 697 bin 665'e yükseldi.
Kira gelirleri için vergi ödeyenlerin sayısındaki bu artışta, Gelir İdaresi'nin kira geliri elde edip de, vergisini vermeyenlere yönelik Türkiye çapında başlattığı takibat etkili oldu.
Vergi İstihbarat Merkezi'ndeki bilgilerden de yararlanılan bu takibat sırasında, kira geliri olup, beyanda bulunmayan binlerce kişiye ulaşıldı ve bunlardan cezalı tarhiyat yapıldı.
Aynı şekilde, otomasyon sistemi yardımıyla diğer vergi unsurları için de çok sayıda yeni mükellefiyet tesis ettirildi.
Mükellef sayısı düşüyor
Ancak bütün bu çabalara karşın son beş yılda toplam mükellef sayısında 404 bin 507 adet azalma meydana geldi.
Beş yıl önce 6 milyon 493 bin 921 olan gelir, KDV, kurumlar, gayrimenkul sermaye iradı ve basit usule tabi mükellef sayısı, beş yıl sonra 6 milyon 89 bin 414'e geriledi. Buna karşılık bu dönemde Türkiye nüfusu 66.8 milyondan 70.6 milyona çıktı.
Türk ekonomisinde de yeni seriye göre 2003 yılında yüzde 5.3, 2004 yılında yüzde 9.4, 2005 yılında yüzde 8.4, 2006 yılında yüzde 6.9, 2007 yılında ise yüzde 4.5'lik bir büyüme sağlandı.
Ancak bu iyileşmeler, vergi ödeyenler sayısına yansımadı. Tam tersi bu süreçte vergi verenler azaldı.
Maliye Bakanlığı yetkilileri, mükellef sayısının azalmasında; işini bıraktığı halde kağıt üzerinde hala mükellef görünen kişilere yönelik re'sen silme işleminin yanı sıra kayıtdışı ekonominin yüksek oranlarda seyretmesi ve vergiye tabi gelir elde eden kişi ve kuruluşların vergi vermekten kaçınmasının etkili olduğunu belirtiyor.
--
SAÇMA SAPAN MAİLLER İSTEMİYORSANIZ,CİDDİ,
TARTIŞMALI,EĞİTİCİ ,BİLGİLENDİREN
PAYLAŞIMDA BULUNACAKSANIZ,
KAVGA YERİNE TARTIŞACAKSANIZ;
EĞLENMEYİ DE SEVİYORSANIZ
SİZİ ARAMIZA GÖRMEYİ ÇOK İSTERİZ
http://groups.google.com.tr/group/demokrasiplatformu
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.