5 Nisan 2008

SOK! MEGER IRAN ISRAIL ANTLASMALI IMIS! HEMDE YILLARDIR PETROL SATIYORMUS!

Nükleer programı nedeniyle İran'a saldırması için sürekli ABD'yi kışkırtan İsrail'in İran petrolünün başlıca müşterisi olduğu ortaya çıktı.


İngiliz The Guardian gazetesinde Richard Silverstein imzasıyla yayımlanan makalede, tartışmalı nükleer programı nedeniyle ABD'nin askeri operasyon tehdidi altındaki İran ile İsrail arasındaki gizli ilişkiler ortaya konuldu.

İran'ı bir devlet olarak varoluşuna yönelik en ciddi tehdit sayan ve Tahran'a sıkı yaptırımlar için diplomatik temaslarını sürdüren İsrail'in, İran petrolünün başlıca müşterisi olduğunu yazan Silverstein, Tel Aviv'in bu tutumunun, kelimenin tam anlamıyla 'ikiyüzlülük' olduğunu belirtti.

Geçen ay İran'a giden İsviçre Dışişleri Bakanı'nın, gelecek 25 yılı içerecek şekilde İran'la milyarlarca dolarlık petrol ve gaz anlaşması imzaladığını hatırlatan yazar, anlaşmanın ABD, İsrail ve dünya genelindeki Yahudi örgütleri tarafından tepkiyle karşılandığı belirtti. İran'ı başlıca tehdit olarak değerlendiren ABD ve İsrail'in bu tepkilerinin tahmin edilebilir olduğunu kaydeden yazar, bununla beraber 30 Mart'ta bir İsviçre gazetesinde yer alan haberin, İsrail'in nasıl ikiyüzlü bir politika izlediğini gösterdiğine işaret etti.

Sonntag'da çıkan habere göre İsrail, Tahran'ın uluslararası alandan tecrid edilmesine yönelik bütün çabalarına karşın, yıllardır İran petrolü satın alıyor! Haberde, 'İran ürünlerinin ihracının ve bu ülkeyle temasların resmen yasak olmasına karşın İsrail, İran'dan büyük çapta petrol ithal ediyor. Ambargonun 'etrafından dolaşan' İsrail, petrolü Avrupa üzerinden alıyor'

İsrail'de enerji sektöründe yayın yapan EnergiaNews adlı gazetede 18 Mart'ta çıkan habere de atıfta bulunan Sonntang, İran ham petrolünün, yüksek kalitesi sebebiyle İsrail'de en çok tercih edilen ürün olduğunu da yazdı.

ROTTERDAM ÜZERİNDEN İRAN'A

EnergiaNews'in editörü Moşe Şalev, İran petrolünün başta Rotterdam olmak üzere çeşitli Avrupa limanlarına geldiğini, gereken resmi belgelerin tedarik edilmesinin ardından bu petrolün İsrail tarafından satın alındığını yazdı. Daha sonra petrolün İsrail'in Hayfa limanına nakledildiğini yazan Şalev, ithalatçı firmanın da, petrol kaynaklarını gizli tutan Eilat-Ashkelon Pipeline Co (EAPC) adlı şirket olduğunu yazdı.

EAPC, İran petrolünün Avrupa'ya ihracı amacıyla 1968'de İran-İsrail ortak girişimiyle kuruldu. Ancak İran'da Şahın devrilmesinin ardından Tahran, projede aktif rol oynamaktan vazgeçti. Taraflar arasında şirketle ilgili hukuki ihtilaflar da tam olarak çözülemedi.

İSRAİL DEVLETİ HABERDAR

Sonntag, İran'ın ihraç ettiği petrolün İsrail tarafından satın alındığına dair bilgisi olup olmadığının bilinmediğini ancak İsrail hükümetinin bu alışverişten kesinlikle haberdar olduğunu kaydetti. Gazeteye konuşan İsrailli bir enerji uzmanı da EnergiaNews'in haberini doğruladı.

Guardian yazarı Silverstein, ortaya çıkan bilgilerin İsrail hükümetinin ikiyüzlü tutumunu açıkça ortaya koyduğunu savunarak, 'Eğer İran İsrail için hayati bir tehdit oluşturuyorsa, İsrail hükümeti niçin bu ticarete izin veriyor' sorusunu yöneltti.

İran'a amargoların sıkılaştırılması için başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinde sürekli temaslarda bulunan İsrail'in, uygulanan ambargoyu bizzat ihlal ettiğini belirten yazar, 'İsrail kendi boykotunu ihlal ediyorsa, dünya ülkeleri İsrail'in Hamas ve Gazze boykotuna niçin itibar etsin? İsrail'in bile riayet etmediği bir boykota ABD Kongre üyeleri niçin oy veriyor?' dedi.

İRAN 'RESMEN' DÜŞMAN DEĞİL

İsrail'in İran'ı resmen 'düşman ülke' olarak tanımlamadığı yönündeki ilginç ayrıntıyı da hatırlatan Silverstein, Tel Aviv'in, aynı ikiyüzlü tutumun devamı olarak, İran'la bağlantısını kesmediği gerekçöesiyle Suiye ile barış görüşmelerine başlamayı reddettiğini de kaydetti.



--
www.gizlibelge.com dan web sayfamiza ulasabilirsiniz.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.