ORTA ASYA DA HAKİM GÜÇ HALA RUSYA !



Orta Asya ülkelerinin siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal yönelimlerinin bizdeki Avrupa'sı burada hala Rusya. Galip kültür, mağlup kültüre düşünce şeklini bile dayatmış durumda.



Bazıları hala Türk Birliği Fikrini ayakta tutmaya ve Orta Asyada ki Türk varlığından bahsede dursun , bugün orada yaşayan Müslüman Türk unsurlara dahi sahip çıkabilecek bir otoriteden mahsun TÜRKİYE nin Orda hala daha hertürlü İşgalini sürdüren Rusya ile yarışması imkansızlaşmıştır...Velhasıl Rusya Sovyetlerin dağılmasından sonra bile oralardaki otoritesini şu anda ki tüm ekonomik darboğazına rağmen sürdürürken Türkiye oralarda ki hem de TÜRK olan ırkdaşlarına sahip bile cıkamamaktadır...Aşağıda ki haberi dikkatlice okur iseniz Orta Asyada ki RUS varlığının boyutlarını da anlayacaksınız ve nasıl bir asimilasyona tabi tutlduğumuzu (TÜRKİYEDEKİLERDE DAHİL) göreceksinizdir..



Türk Cumhuriyetlerine veya diğer Orta Asya ülkelerine yolunuz düşerse, dikkatinizi çekecek olan sosyal gerçeklerden birisi, bu ülke halklarındaki Rus hayranlığı olacaktır.
Sovyetlerin son on beş-yirmi yılında yaşanan refah ve 1990'lardan sonra bu ülkelerde başlayan belirsizlik, yolsuzluk, işsizlik, rüşvet ve haliyle fakirlik sıradan insanlara Sovyet sistemini arattı.
1998 yılında bir Azeri; 'Rus yahşı biz pis millet' dediğinde şoke olmuştum sanki. Sonraki yıllarda Moskova'dan bakıldığında da benzer bir düşüncenin hâkim olduğu, Rusların da aynı düşündüğünü öğrendiğimde, galip kültürün mağlup kültüre düşünce şeklini bile dayatmış olduğunu anlayacaktım.
Orta Asya ülkelerinde de durum aynı. Bu ülkelerin siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal yönelimlerinin bizdeki Avrupa'sı burada hala Rusya. Dünya'daki siyasi gelişmelere yaklaşım da haliyle Rusya ile aynı paralelde seyrediyor.
1990'larda Bosna-Hersek'te Sırpların uyguladığı mezalime rağmen, Rusya'daki entelektüel Tatarların dahi Sırplardan tarafa görüş beyan ediyor ve hatta Sırpların haksızlığa uğradığını bile söylüyorlardı.
Geçtiğimiz Şubat ayında, Kosova'nın bağımsızlık ilanından sonraki gelişmeler de geçen onca yıla rağmen, Türk Cumhuriyetleri halkları arasında fikri bakımdan fazla bir değişiklik olmadığını ispat eder şekildeydi.
Rusya ile ilgili bir araştırma kurumunun yapmış olduğu anketin sonuçları da aynı paralelde. Rusya'nın son yıllarda geliştirmiş olduğu politikalarla ilgili 138 devlette yapılan sosyal ankete göre, Rusya'yı en fazla Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri halkları destekliyor.
Genel olarak eski Sovyet ülkelerinde diğer ülkelere göre yüksek olan Kremline destek, Orta Asya ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinde zirveye ulaşıyor.
Rusya'nın politikalarını Avrupa Birliği ülkelerinde olumlu karşılayanlar yüzde 15'lerde kalırken, Güney ve Kuzey Amerika'da yüzde 18 ila 22 arasında değişiyor. Kuzey Afrika'da bu oran yüzde 29'a kadar varırken, Yakın Doğu'da yüzde 49'a kadar çıkıyor.
Kremlin'e destek, Orta Asya'da doruk noktaya ulaşıyor. Kremlini en fazla destek Taciklerden geldi. Tacikistan halkının yüzde 92'si Rusya politikalarından yana görüş beyan ediyor.
Türk Cumhuriyetlerinde ise yüzde 89'luk bir oranla Kırgızlar lider. Kazakistan'da bu oran yüzde 87, Azerbaycan'da yüzde 66, Özbekistan'da ise yüzde 50.
Bu anketin en fazla dikkat çekici yönlerinden birisi, Ermenistan halkının Rusya politikaları hakkındaki görüşüydü. Ermenilerin sadece yüzde 22'si Kremlin'i destekliyor.
Orta Asya ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinden Kremlini en fazla destekleyenlerin Kırgızistan ve Tacikistan halkının olması, ekonomik bağımlılığın oynadığı rolü gözler önüne sermesi bakımından önemliydi.
Çünkü, Tacikistan ve Kırgızistan'da orta sınıfı oluşturan kesimlerin iş imkânı bulabildikleri tek ülke Rusya.
Atalarımız; 'Gâvurun ekmeğini yiyen, kılıcını sallar.' diye boşuna söylememiş.

1 yorum:

  1. Biz başımızdaki kişiliksiz yöneticiler sayesinda amerikanın ve avrupanın kuklası olmuşuz.Bırakın orta asya türklerine sahip çıkmayı kendi topraklarımıza sahip çıkmayı beceremiyoz.Orta asya türkleri ise bizim bozulmamış,yozlaşmamış öz halimizi koruyor.haklıdan yana güçsüzden,ezilenden yana emperyalizmin karşısında.Bu yüzden Rusya gibi emperyaliz devletlere kafa tutan onurlu güçlü bir devletin tarafını tutmaları çok doğal.Onlar öz ve öz gerçek türk çünkü.Bizim gibi kırma ve dönekler yok orda.Çanakkalede dedelerimiz kimlere karşı savaştı neden öldüler acaba ?.Ve biz şimdi ne yapıyoruz ?

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.