Tarımda İleriyi Görmek ve Geleceği Planlamak

Mayıs 2008

Tarımda İleriyi Görmek ve Geleceği Planlamak

Hüseyin Akar

Muğla Ticaret Borsası

Genel Sekreteri

Ekonominin önemli kurallarından biriside, arz ve talep kuralıdır. Talep olmadan arz olmaz. Alıcısı olmayan mal pazara götürülmez. Talep yada arz, fiyatları ulumlu veya olumsuz şekilde etkiler. Bu gün, Hububat ve Bakliyat fiyatlarında yaşanan yükselişin gerekçesi, arz ve talep etkisindendir. Dünya da ve Türkiye'de bazı tarım ürünleri fiyatlarının artmasının önemli sebeplerinden biriside talep artarken, arz edilen malın azalmasıdır. Tüccar, üretimi az, alıcısı çok olan malın fiyatını ister, istemez yükseltir, çünkü üretici de ürettiği malın fiyatını yükseltmektedir. Bu ekonomide kendiliğinden oluşan bir kuraldır. Arz ve talep'i etkileyen sebeplerden, Dünya nüfusunun artışı, geçmiş yıllarda yaşanan kuraklıklar ve bazı tarım ülkelerinin tarımda küçülerek sanayileşmeye ağırlık vermeleridir. Bu durum tarım üretiminde düşüşü gündeme getirmiştir. Üretimdeki düşüş, arz ve talebi etkilemiş dolayısıyla fiyatların artmasına sebep olmuştur. Temel gıda maddesi olan tahıl ve bakliyattaki fiyat artışları, fakir ülkeleri ve az gelişmiş veya çok gelişmiş ülkelerdeki dar gelirli insanları olumsuz şekilde etkilemiştir. Bir çok ülke, yaşanan bu olaylardan az yada çok etkilenmektedir. Bu ülkelerden birisi de Türkiye'dir. Yaşanan bu krizin etkileri şimdilerde fazla hissedilmese de, ileriye doğru etkileri daha şiddetli hissedilecektir. Yaşanan ekonomik krizlerin etkileri, ülke yöneticilerinin ileriyi görüp, geleceği planlayabilmelerine göre azalacak yada çoğalacaktır.

Ülkemiz yöneticileri muhtemel krizlere karşı tedbir almışlar mı dır?

Yazının Devamını Aşağıdaki Bağlantıdan Görebilirsiniz..

http://www.haberdokuz.com/anasayfa-2.html

--
İletişim: gazilibozkurtlar@mynet.com
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.