16 Haziran 2008

Kıyamete 4 yıl mı kaldı?


Alman bilim adamı Albert Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” şeklindeki kehaneti gerçek mi oluyor?


Dünyanın 4 milyarlık tarihinde, belki hiç olmadığı kadar, insanoğlu “kendi eliyle yaptığı işlerin” sonuçlarıyla karşı karşıya. Küresel ısınma, su kaynakları ve tarım alanlarının azalması gibi sorunlar insan ırkının gezegen üzerindeki varlığını tehdit edecek boyutlara ulaştı. Kömür kullanımı azaldığı için belki görülmüyor fakat havadaki kirlilik dünya üzerindeki tüm hayati çevrimleri etkiliyor.Bu etkilerden biri de The Independent gazetesi tarafından gündeme taşındı.



Bir araştırmayı temel alan haberde, hava kirliliğin çiçeklerinin kokularını bastırdığına ve arılar gibi hayatın en temelin besin zincirleri için ölümcül sonuçlarına dikkat çekildi.“Eğer arılar dünya üzerinden silinirse insanlığın 4 yıl ömrü kalır” diyen Albert Einstein’ı haklı çıkaracak türden bu araştırma, Amerika Milli Bilim Vakfı tarafından hazırlandı. Arıları ve dolayısıyla tüm böceklerin çiçeklere ulaşmasını engelleyen kirliliğin ana kaynağı olarak sanayiden çok araç egzoz gazlarının gösterilmesi ise oldukça ilginç. Araçlardan salınan gazlar, böceklerin çiçeklere ulaşmasını engellediği gibi aynı zamanda böceklerin eş bulmasını ve düşmanlarını uzaklaştırma yeteneklerini de azaltıyor.

Türkiye gibi ekonomisini önemli bir kısmını otomotiv ve araç kredilerine bağlamış bir ülke için oldukça kötü bir haber…

Araştırmacılar, temiz havada çiçeklerin koku moleküllerinin 1 ile 1,2 km gidebildiklerini, fakat bu mesafenin 200–300 metreye kadar düştüğünü belirtiyor. Bu da onlara ulaşmaya çalışan böcekleri olumsuz etkiliyor.

Aslanağzılar üzerinde çalışan bilim adamları, koku moleküllerinin havadaki kirlilikle kolay bağ kurarak, kokularının değiştiği bulgusuna ulaştılar.

Yani artık çiçekler çiçek gibi kokmuyorlar…

Dünyadaki ekili alanların en büyük tozlayıcısı ve Kur'an’da “Allah’ın ona kolaylaştırdığı yollardan” uçtuğu söylenen arıların nüfusu giderek azalıyor.



Geçtiğimiz senelerde Türkiye’de de görülen bal arıların ölümü aslında küresel bir problem. Amerika’da 2,5 milyon arı açıklanamayan nedenlerle kaybolmuştu. Uzmanlar, Avrupa’da arı nüfusunun 10 sene içerisinde yok olabileceği uyarısında bulunuyor.


DÜNYADA PANİK BAŞLADI


Bal arılarının sayısı geçen yıl nedeni anlaşılamayan bir şekilde azalmaya başlayınca dünya genelinde büyük bir panik başladıı. Dünyaca ünlü haber dergisi Newsweek son sayısında arı krizinin son hızıyla devam ettiğini yazdı.Dergiye göre iki yıl önce arılarının yüzde 30’unu kaybeden Amerikalı arıcılar, geçtiğimiz kış da yüzde 35’lik kayıp yaşadı.Newsweek’e göre bitkilerin döllenmesinde büyük rol oynayan arıların yok oluşu büyük bir gıda krizinin habercisi. Kanada, Brezilya, Hindistan, Çin ve Avrupa’da da panik devam ediyor. İngiltere Arıcılar Birliği, “2018 yılında İngiltere sınırlarında tek bir arı bile kalmayabilir. 330 milyon dolarlık tarım endüstrisi çökebilir” açıklamasıyla tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Amerikan Bal Üreticileri Birliği ise “Trilyon dolarlık tarım endüstrisi tek bir sendelemede parça parça olmaya hazır kristal gibi” diyerek tehlikeye dikkat çekti.Uzmanlar, arıların nüfusu azalmaya devam ederse gıda krizini de daha korkutucu boyutlara ulaşabileceği uyarısı yapıyor. Çünkü insanlar için hayati öneme sahip 115 tarım ürünün 87’si arılar tarafından döllenerek üretiliyor. Bu ürünler dünya genelindeki 3 trilyon dolarlık tarım ürünleri satışının 1 trilyon dolarını oluşturuyor.
İnsanlar bu ürünlerden kalori ihtiyaçlarının yüzde 35’ini sağlıyor; vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyaçlarının büyük kısmını da bunlardan alıyor. Arıların ortadan yok olması kiraz, elma, greyfrut, avokado, salatalık, lahana, badem ve brokoli üretimini tehlikeye atıyor.Bal arılarının sayısı geçen yıl nedeni anlaşılamayan bir şekilde azalmaya başlayınca dünya genelinde büyük bir panik başladıı. Dünyaca ünlü haber dergisi Newsweek son sayısında arı krizinin son hızıyla devam ettiğini yazdı.Dergiye göre iki yıl önce arılarının yüzde 30’unu kaybeden Amerikalı arıcılar, geçtiğimiz kış da yüzde 35’lik kayıp yaşadı.Newsweek’e göre bitkilerin döllenmesinde büyük rol oynayan arıların yok oluşu büyük bir gıda krizinin habercisi. Kanada, Brezilya, Hindistan, Çin ve Avrupa’da da panik devam ediyor. İngiltere Arıcılar Birliği, “2018 yılında İngiltere sınırlarında tek bir arı bile kalmayabilir. 330 milyon dolarlık tarım endüstrisi çökebilir” açıklamasıyla tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Amerikan Bal Üreticileri Birliği ise “Trilyon dolarlık tarım endüstrisi tek bir sendelemede parça parça olmaya hazır kristal gibi” diyerek tehlikeye dikkat çekti.Uzmanlar, arıların nüfusu azalmaya devam ederse gıda krizini de daha korkutucu boyutlara ulaşabileceği uyarısı yapıyor. Çünkü insanlar için hayati öneme sahip 115 tarım ürünün 87’si arılar tarafından döllenerek üretiliyor. Bu ürünler dünya genelindeki 3 trilyon dolarlık tarım ürünleri satışının 1 trilyon dolarını oluşturuyor.
İnsanlar bu ürünlerden kalori ihtiyaçlarının yüzde 35’ini sağlıyor; vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyaçlarının büyük kısmını da bunlardan alıyor. Arıların ortadan yok olması kiraz, elma, greyfrut, avokado, salatalık, lahana, badem ve brokoli üretimini tehlikeye atıyor.

Alman bilim adamı Albert Einstein,
Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” demişti..

haber kaynağı:timetürk

1 yorum:

  1. peynir ekmek gibi araba alınıp satılan bir ülkede hiç şaşılacak bir durum değil.insanlar doğayı bir kenara itmenin cezasını bu şekilde çekiyor.
    evet şimdiye kadar hayatını zorlaştırdığımız doğa bizden intikam alıyor...............
    başka ne söz söylenebilir ki?

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.