ABD -PAKİSTAN ARASINDA GERİLİM TIRMANIYOR


ABD'nin Pakistan istihbarat servisi ajanlarını El Kaide'ye bağlı militanlara haber sızdırmakla suçladığı ve bu nedenle güvenmediği bizzat Pakistan Savunma Bakanı tarafından açıklandı.


Pakistan Savunma Bakanı Ahmet Muhtar Pakistan'ın gizli istihbarat servisi ISI'ın (Inter Services Intelligence) Amerikalılar tarafından, ülkenin Afganistan sınırındaki aşiret bölgelerinde güçlü olan El Kaide yanlısı militanlara harekatlardan önce haber uçurmakla suçlandığını söylüyor.
Muhtar, Amerikalıların ISI'ye güvenmediğini söyledi.

Kamuoyu önünde yapılan bu olağanüstü açıklama iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan gerilimin de son işareti olarak değerlendiriliyor.
Kimin denetiminde?
Pakistan Savunma Bakanı Muhtar bu açıklamaları ABD'ye ilk ziyaretini yapan Başbakan Yusuf Rıza Gilani ile birlikte ziyaret ettiği Washington'da yaptı.
Pakistan'ın Geo televizyonuna verdiği mülakatta Ahmet Muhtar, Amerikalıların, harekat hedeflerinin önceden militanlara sızdırıldığını iddia ettiklerini söyledi.
Bakan, "Burada yakıcı nokta tabi ISI'nin kimin kontrolünde olduğu" diye sözlerini sürdürdü.
Muhtar" Amerikalılara göre, ISI'nın bazı düzeylerindeki bazı görevliler, Amerikalıların Pakistan'la paylaştığı, bombardıman hedeflerinin nereler olacağı türünden bilgileri, Taleban'in içindeki birilerine bildiriyor. Amerikalılar bundan rahatsız olduklarını söylüyorlar" dedi.
Savunma Bakanı Ahmet Muhtar ayrıca, Başkan Bush'un ziyaretleri sırasında kendilerine, "Pakistan İstihbarat Servisi'ni kim kontrol ediyor?" diye sorduğunu da açıkça itiraf etti.
BBC muhabiri Rob Watson Pakistan istihbaratı ISI ile Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA arasındaki ilişkilerin çok gergin göründüğünü söylüyor.
Muhabirimiz, Washington'u ziyaret eden Pakistan yetkililerine ISI ile aşiret bölgelerindeki radikal İslamcı örgütlenmeler arasındaki bağlantılar konusunda bir şeyler yapmaları doğrultusunda sert bir mesaj verildiğini bildiriyor.
Muhabirler Amerikalıların artık Pakistan topraklarındaki bazı hedefleri vuracağı zaman Pakistan istihbaratını bilgilendirmediğine dikkat çekiyorlar.
'Büyük Kurum'
Pakistan istihbaratı konusundaki kuşkular yeni değil. Kurum uzun süredir siyasetçiler ve yabancı hükümetler tarafından radikal İslamcıları desteklemekle suçlanıyor.
Geçen Cumartesi günü hükümet ISI'yi başbakanlık yerine içişleri bakanlığına bağlama kararı aldı. Ama karar bir kaç saat sonra geri alındı. Kararın ordunun araya girerek müdahele etmesiyle engellendiği bildiriliyor.
Pakistan Halk Partisi'nden Başbakan Yusuf Rıza Gilani, geçen hafta yaptığı açıklamada ISI için "büyük bir kurumdur" dedi ve bazı istihbarat görevlilerinin militanlara destek olduğu iddialarına inanmadığını söyledi.
Dün de New York Times gazetesinde yer alan bir haberde önde gelen bir CIA yetkilisinin ISI'nin militanlarla bağlantıları, hatta yakınlarda Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hindistan büyükelçiliği önünde meydana gelen ve 58 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıyla ilişkisi bulunduğu konusunda bazı kanıtları Pakistanlı yetkililere sunduğu kaydedilmişti.
pakistan bu saldırıyla ilgisi olduğu iddialarını kesin bir şekilde reddetmişti.
Muhabirimiz bütün bu gerginliğe karşın CIA ile ISI arasındaki ilişkinin kopacağını düşünmenin yanlış olduğunu vurguluyor.
Batılı bazı istihbarat yetkililerinin sık sık dile getirdiği bir görüşe göre, şiddete başvuran radikal İslamla başetmenin yolu Pakistan'la başetmekten, Pakistan'la başetmenin yolu ise ISI ile başetmekten geçiyor...
bbc

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.