18 Temmuz 2008

Kenize Murad: İsrail Korkak


İsrail’in Ortadoğu’da çok tehlikeli bir oyun oynadığını belirten Sultan 5. Murad’ın torunu Kenize Murad, İsrail’de işgal altındaki bütün Filistin topraklarını isteyen güçlü bir kesim var” dedi.


İsrail’in Ortadoğu’da çok tehlikeli bir oyun oynadığını belirten Sultan 5. Murad’ın torunu Kenize Murad, İsrail’de işgal altındaki bütün Filistin topraklarını isteyen güçlü bir kesim var” dedi.
İsrail halkının çoğunluğunun korktuğunu belirten Kenize Murad, “Halka, sürekli Filistin halkının barış istemediği söyleniyor ki, bu bir yalandır. Yine ABD’nin her konuda yüzde 100 İsrail tarafını tutması barışa gölge düşürüyor. ABD bu tavrını sürdürdüğü müddetçe Ortadoğu’da hiçbir şey yapılamaz” diye konuştu.
Osmanlı Hanedanı üyelerinden gazeteci-yazar Kenize Murad, Fransa'nın, Türkiye'nin 70 milyonu bulan nüfusuyla Avrupa Birliği'nde önemli bir konuma sahip olmasından endişe ettiği için Ankara'nın AB sürecine karşı çıktığını belirtti. Murad, "70 milyonluk nüfusuyla Türkiye o kadar büyük bir nüfus gücü oluşturuyor ki insanlar, Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük gücü olmasından korkuyorlar" dedi. Halk arasında yer bulan endişelerde İslamofobinin de katkısı olduğuna işaret eden Murad, "Türkiye, Müslüman bir ülke. 11 Eylül'den beri o kadar büyük İslam karşıtı propaganda var ki; şu anda Avrupa'da İslam dediğiniz vakit insanlar fanatizm diyorlar" diye konuştu. Sultan 5. Murad'ın torununun kızı olan Murad, Türkiye ile Fransa arasında AB sürecinde yaşanan bir diğer anlaşmazlığın, sözde Ermeni soykırımı olduğunu belirterek, "Türkiye, sözde Ermeni soykırımı denen yalanı tanımadıkça Fransızlar kabul etmeyecekler. Ermeni soykırımı diye bir şey yoktur. Pek çok belki de bir milyona yakın Ermeni'nin öldüğü sivil bir savaş vardı. Bunların bir kısmı açlıktan, soğuktan ve salgın hastalıktan ölmüştü. Umarım, hiç bir Türk hükümeti Avrupa'ya girmek için bu yalanı kabul etmez" diye konuştu.
“İsrail köşeye sıkışınca masaya oturuyor”
Yıllarca devam eden çatışmalara rağmen Ortadoğu'da giderek yoğunluk kazanan barış çabalarını da yorumlayan Murad, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Paris'deki zirveye çok parlak bir konumla gitmediklerini söyledi. Murad, "İsrail, müzakerelere kalkıştığında ne zaman köşeye sıkışsa, her zaman tamam görüşeceğiz diyor ancak ardından Filistinlileri bombalıyor. Olmert iktidarının sonuna geldi. Çünkü pek çok yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya. Mahmud Abbas'ın da çok fazla gücü yok" dedi. Murad, Filistin otoritesi ve halk tükenme noktasına geldiği için özellikle İsrail tarafında bir irade baş gösterdiği takdirde barışın mümkün olabileceğine dikkat çekerken, İsrail'de halkın çoğunluğunun Filistinliler'in barış istediğine inanmadığını vurguladı. Murad, sözlerinin devamında, "İsrail'de işgal altındaki bütün Filistin topraklarını isteyen güçlü bir kesim var. Aslında büyük çoğunluk işgal edilen topraklardan terk ederdi. Ancak, kendilerine sürekli Filistinlilerin barış istemediği ve bütün İsrail'e sahip olmak istedikleri söylendiği için bunun etkisi altındalar. Bu söylenenlerse bütünüyle yalandır. İsrail halkının çoğunluğu korkuyor çünkü Filistin halkının barış istediğine inanmıyor ve bütün İsrail'i istediğini düşünüyor. Bu, yine bir yalandır" şeklinde konuştu.
“Bu ABD’yle barış imkansız”
Murad, İsrail ile Filistinliler arasında barış sağlanması için Amerika ve komşu Arap devletlerinin ne yapması gerektiği konusunda da fikirlerini dile getirirken, "ABD, her şey için İsrail tarafında. İsrail'i kınayan bir BM kararı olduğunda - ki yüzlerce var- ABD hemen hayır diyor. Bünyesinde çok güçlü bir Yahudi lobisi bulunduran ABD, her konuda yüzde 100 İsrail'in tarafını tuttuğu müddetçe, hiçbir şey yapılamaz" dedi. Arap devletlerinin artık harekete geçmesi gerektiğini de belirten Murad, "Petrolün akışını kesebilirler. Petrol sorunu çıkarabilirler. Bütün paralarını ABD'ye yatırmaktan vazgeçebilirler. ABD bankalarındaki paralarını çekebilirler. ABD birşey yapmaya zorlanabilir. Pek çok yol var. Tamamen benciller. Filistin hakkında konuşuyorlar ancak hiçbir şey yapmıyorlar. Arap halkları Filistin yanlısı ancak hükümetleri değil" dedi.
Kenize Murad kimdir?
Osmanlı padişahlarından Sultan 5. Murad'ın torunu Selma Hanım sultan ile Badalpur racasının kızı olan Kenize Murad, İkinci Dünya Savaşı başlarında, Paris'te doğdu. Bir buçuk yaşındayken annesini kaybetti. İsviçreli bir aile tarafından Paris'te büyütülen Murad, babasıyla 21 yaşına gelene kadar tanışamadı. Paris Üniversitesinde sosyoloji ve psikoloji okudu. Fransız dergilerinin Yakındoğu muhabirliği görevinde 15 yıl boyunca görev yaptı. İran'da Şahın çöküşünü, Türkiye'de 1970'li yılların olaylarını, Suriye ve İsrail tarafından Lübnan'ın işgalini gazeteci olarak izleyen Murad, gazeteciliği bırakarak sadece yazmaya karar verdi. Saraydan Sürgüne isimli eseri, Fransa'da üç milyonun üzerinde sattı. 18 dile çevrilen eser, yayınlandığı her ülkede aylarca en iyi satılan kitaplar listesinde kaldı. Kenize Mu rad halen Paris'te yaşıyor.
MİLLİ GAZETE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.