T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Gül'den Önemli Mesajlar

Gül'den Önemli Mesajlar

Köşk'te bir yılını dolduran Gül'den önemli mesajlar


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde bir yılı geride bıraktı. İç siyasî tartışmaların damgasını vurduğu, dış politikada yoğun temasların yaşandığı bir dönemde önemli kararlara imza attı.

Dün, NTV'nin canlı yayınında soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı, hem kendisi hakkında gündeme gelen tartışmalara açıklık getirdi hem de önümüzdeki dönemde yapılması gereken düzenlemeler konusunda görüşlerini aktardı ve Türkiye'nin yol haritasını çizdi. Rektörlerin seçimi konusunda hükümete ve Meclis'e yeni bir sistem bulmalarını öneren Gül, üniversitelerde milletvekili seçilir gibi adayların yarışmasının çeşitli yaralar açtığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanının da bu işlere hiç karışmaması gerektiğinin altını çizen Gül, üniversitelerin çok politize olduğundan yakındı. Hükümetle ilişkilerini, "Enerjimizi kavgaya mı harcayalım? Uyumu sağlamak benim görevim." sözleriyle açıklayan Cumhurbaşkanı, yeni bir anayasanın toplumun talebi olduğunu, anayasa tartışmalarının yeniden alevleneceğini vurguladı. Sokaktaki insanın türban sorunu olmadığına da işaret eden Gül, "Kendi kendimize mesele çıkarmayalım. Etrafta savaşlar var, kaybedilmiş yıllar var. Enerjimizi bunlara vermeliyiz." dedi. Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin geleceği konusunda ise umutlu konuştu: "Hayal edilemeyecek seviyelere geleceğiz."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversite rektörlerinin cumhurbaşkanı tarafından atanmasının doğru bir yöntem olmadığını söyledi. Yeni bir sistem bulunmasını isteyen Gül, "Üniversitelerde seçim yarışı yaşanması doğru değil. Çok yaralar açılıyor. Tekrar seçilebilmek için olmadık işler yapılıyor. Cumhurbaşkanı, bu işlere hiç karışmamalı." dedi.

Kendi atadığı rektörlerle ilgili ise, "Bana göre en doğru adayları seçtim." yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, NTV'nin canlı yayınına katılarak cumhurbaşkanlığının birinci yılını değerlendirdi. Görev yaptığı dönemde tarafsızlığını korumaya özen gösterdiğini belirten Gül, "Bu konuda vicdanen rahatım. Yeminime sadığım. Çankaya'yı herkese açtım." şeklinde konuştu. Kendisini eleştirenleri ve seçilmemesi için kampanya yapanları Köşk'e davet ettiğini anlatan Gül, "Bir kısmı geldi, bir kısmı gelmedi." ifadesini kullandı. Ergenekon davasını önemli bir aşama olarak niteleyen Gül, Rusya'nın Güney Osetya'yı ve Abhazya'yı tanımasını, aceleci bir karar olarak niteledi. Gül'ün mesajları şöyle:

Bölünmüşlük konusu fazla abartılıyor

Türkiye'de fikir ayrılıkları, düşünce farklılıkları abartılı yansıtılıyor. Millet olarak gerektiğinde tek nefes olunur. Vatandaşlarımın farklı düşüncelerini biliyorum. Benim karşımda olanları da, aleyhimde kampanya yapanları da Köşk'e çağırdım.

Şu kadar yasayı veto ettim diye övünmem

Vetolara yönelik tartışmaları doğru bulmuyorum. Bunlar siyasi eleştiriler. Benden önceki cumhurbaşkanının ilk yılında 2 vetosu var. Bir önceki cumhurbaşkanının ise 1 vetosu var. Ben 'şu kadar yasayı veto ettim' diye övünmem. Arzu ederim ki hiç olmasın. Hükümetle kavgalı olmak ayrı şey, mesafeli çalışmak başka şey. Hükümetin yanlışı olursa açık yüreklilikle konuşurum.

Üniversiteler çok politize oldu

Üniversitelerin politize olduğunu görüyorum. Bundan kurtulmak lazım. Atama yaparken düşüncelerine bakmadım. 28 rektör atadım, 22 tanesi 1. sıradakiler. Bir rektörün AK Parti'den aday olduğu doğru. Başka rektörler var, muhalefet partilerinde önemli görevler almışlar. Niye onlardan bahsedilmiyor? Rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanması doğru değil. Üniversiteler yeniden yapılanırken rektörlerin seçimi veya tayini ile ilgili yeni bir usul olması lazım. Rektörlerin milletvekili gibi seçilmesinin mahzurlarını gördüm. Çok yaralar açılıyor. Tekrar seçilebilmek için olmadık işler yapılıyor. Yeni bir sistemin getirilmesini, cumhurbaşkanının hiç bu işe karışmamasını arzu ediyorum. Bu konuda hem hükümete hem Meclis'e çağrıda bulunuyorum.

Anayasa tartışması yeniden açılacak

Önümüzdeki dönemde anayasa tartışmaları yeniden açılacaktır. Yeni anayasa talebi söz konusudur. Bu konuda herkes görüşünü ifade ediyor. Bunun çok hassas takip edilmesi gerekir. Çalışmalar herkesi içine almalı. Bazen metot, esas kadar önemli oluyor. Anayasa herkesi bağlayan en üst belge. Mümkün olan en geniş katılımı sağlamak ve herkesin fikrini almak çok önemli.

Meclis'in itibarı sarsılmamalı

Bu Meclis vasıfları itibarıyla farklı. En üst katılımla yapılmış bir seçim. En ekstrem siyasi akımları bile yansıtan bir Meclis. Katılım açısından böyle bir Meclis neredeyse yok. İtibarının sarsılmaması lazım. Bu Meclis kanun da yapabilir, anayasayı da değiştirebilir.

AB ile ilgili fırsatlar kaçırılmamalı

Avrupa Birliği ile ilgili fırsatları kaçırmamalıyız. AB, Türkiye'yi zenginleştiren, standartlarını geliştiren bir süreç. Ben bu yüzden reformlara vurgu yapıyorum. Bu konuya dikkat çekiyorum.

Sokaktaki insanın türban sorunu yok

Türban meselesini politikacılarla konuşun. Ben ne söyleyeceğim? Sokakta görüyorsunuz, insanların böyle bir problemi yok. Kendi kendimize mesele çıkarmayalım. Etrafta savaşlar var, kaybedilmiş yıllar var. Enerjimizi bunlara vermemiz lazım. İnsanlar nasıl isterse öyle hareket etsin.

Tatil paramı kendim ödedim

Özel hayatımla ilgili ne yaptıysam kendim karşıladım. 5 sene Dışişleri Bakanlığı yaptım, hiç tatil yapmadım. Sadece iki yıl, 2'şer gün... Son tatilde de bana düşen kısmını ben karşıladım.

İstediğim kişiyi affetme yetkim yok

Erbakan affedilirken, sadece yükümlülük kısmı sona erdirildi. Diğer davalar devam ediyor. Cumhurbaşkanı'nın istediği kişiyi affetme hakkı yok. Bana Erbakan da dahil 5 dosya geldi. 3'ünü değerlendirdim. Hükümlü olmayan kişileri affedemem. Ferit İlsever'le ilgili talebe de baktırdım. Cumhuriyet savcılığı hastaneye sevk etmeli, hastanede adli tıp rapor vermeli. O raporun ardından ben karar verebiliyorum.

Ergenekon önemli bir aşama

Ergenekon soruşturması ben cumhurbaşkanı olmadan önce başladı. Mahkeme karar vermeden hiç kimseyi suçlu ilan edemeyiz. Türkiye için önemli bir dava. Bunların varlığını herkes bilirdi. Ama bu konulara değinilmezdi. Memnuniyet verici olan savcıların delilleri toplayıp mahkeme safhasına getirmesi. Önemli olan bu kadar iddialar, silahlar, deliller olduğuna göre savcıların bunları mahkemeye teslim etmeleridir. Böyle bir davanın Türk mahkemelerine teslim edilmesi, mahkemelerin açık, şeffaf kurallara göre bakacak olması Türkiye açısından önemli bir aşama.

Çukurambar görüşmesi gizli değildi

O toplantıda benim bulunduğumu hiç kimse bilmiyordu. Takip eden basın biliyor muydu? Ev sahibine biz söyledik o açıkladı. Söylemeseydik haber de olmayacaktı. Gizli kapaklı bir şey değil. Bizim de bir araya gelip rahat konuşabilme ihtiyacımız olur. 4. bir kişi yoktu. Anayasa Mahkemesi başkanı da açıkladı.

Bağdat'a gideceğim

"Terör, gündemimizdeki en önemli konudur. Cumhurbaşkanı olunca ilk ziyaretimi Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'a yaptım. İnanılmaz bir sevgiyle karşılandım. Bu, benim şahsımda devlete karşı olan güvendi. Bu tablo, ülkenin birliğinin, bütünlüğünün bozulamayacağını gösterdi. Geçen sene önemli mesafeler alındı. ABD bu konunun içerisine sokulabilmiştir. Bu çok önemli. Başbakan'ın ziyareti, Talabani'nin ziyareti önemlidir. Ben de Bağdat'a gitmek istiyorum. Arkadaşlar zamanlamasına çalışıyor."


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.