27 Ağustos 2008

Türk Mutafağı ve Kültürü

Türk mutfağına ait yemek tarifleri için http://www.vatanbir.org/turkmutfagi ziyaret edebilirsiniz.


Çiğköfte yapması vakit alan ve güç gerektiren bir yemek...

Malzemeler:

• 1 Kg Kıyma
• 1 Kg Bulgur
• 3 Orta Boy Soğan
• Birkaç Sarımsak (bazı yörelerde sarımsak konulmuyormuş)
• 2 Kaşık Biber Salçası
• 200 Gr Pulbiber
• 1 Paket Köfte Baharatı
• Maydanoz
• 1 Kase de elinizi ıslatmak için limonlu su (isterseniz biraz sıvıyağ da koyabilirsiniz)

Tarifi:

Çiğköfte yapması vakit alan ve güç gerektiren bir yemek ama hep böyle uğraştıran yemeklerin tadına doyum olmaz. Malzemeli önceden yanınıza hazırlayın ki yoğururken almak için zorlanmayın.

İlk olarak soğanı ve sarımsağı robottan geçirin. Kıymayı salça, soğan, sarımsak ve pul biberle iyice yoğurun ki kıyma pişsin. Daha sonra bulguru ekleyin ve 30 dk kadar yoğurmaya devam edin. Sonra incecik doğranmış maydanozları ekleyip 5-10 dk yoğurun. Yoğururken elinizi arada limonlu ve zeytinyağlı suya batırırsanız köfteniz daha lezzetli ve parlak olacaktır. Köfteniz istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde ufak parçalar kopararak servis tabağına alıp marulla servis yapabilirsiniz.

Not: - Urfa'da bazı yerlerde baharat olarak tarçın da kullanılıyor damak zevkinize uygunsa deneyebilirsiniz.
- Kullanılacak etin sinirleri iyice temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya karıştırıcıyla macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir.
- Çiğ köfteyi yoğururken buz kullanmalısınız.

Çiğ köftenin nasıl ortaya çıktığıyla ilgili güzel bir hikâye:

Bulgur, biber, yeşillik, ceylan eti var fakat ateş yok..

Hz. ibrahim, Nemrut'un putlarını kırarak, insanları Allah'ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz. İbrahim'in ateşe atılmasını emreder. Büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Tüm odunlar Nemrut'a lazım olduğu için Nemrut evlerde ateş yakmayı da yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur.

İşte bu günlerde bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanım evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır.

Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir tas üzerinde başka bir tasla döverek ezmeye baslar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur, bahçesinden topladığı yeşil soğan ve maydanozla karıştırarak sofraya getirir. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz 'çiğköfte' meydana gelir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yaklaşık dört bin sene önce ortaya çıkan çiğköfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.