9 Ağustos 2008

YÖNETİCİ GÜNLÜĞÜ (9)

YÖNETİCİ GÜNLÜĞÜ (9)

Yöneticinin her şeyden evvel açık fikirli, samimi, içi insan sevgisi dolu, merhametli ve demokrat olması gerekir.

Yönetici, kafasında hedeflediği noktayı mutlaka çalışan ekibiyle paylaşmalıdır. Hedefin sadece yöneticinin kafasında olması, onu kendi ekibiyle paylaşmaması yapılacak en büyük yanlış olur.

Mesela, yöneticinin Ankara"ya gitmeyi hedeflediğini kabul edelim. Daha ilk başta bunu ekibiyle paylaşmamışsa mesafe alındıkça sıkıntılar baş gösterecektir. Yolda, daha güzel bir yol ya da güzergah bulan ekip çalışanları ola ki oraya yönelirler. Bu da, hedeften sapmak demektir. Çünkü, esas hedefi bilmeyen ekip çalışanlarının yol boyunca böyle zikzaklar çizmesi kaçınılmaz olur.

Hedefi bilen ekibin böyle yanlışlara düşmesi zor olur. Öte yandan an hedefi bilenler, yol kat ettikçe sürekli hedef beyinlerinde olacağı için zik ziklar çizmesine lüzum kalmayacaktır.

Diğer yandan, hedefi bilen ekip elemanları sürekli sorular sormazlar. Yol boyunca planlanan taktiklerin sebebinin de tahmin edebilirler. Hatta kendileri, yeni planlamalar yapabilir, fikirler üretebilirler. Hedefe giderken çalışanların bu süreçte katkı yaptıklarını hissetmeleri ayrıca onları mutlu edecektir.

Yetki ve sorumluluk almış ekip elemanlarının yetkilerini doğru kullanabilmeleri yine bu sayede mümkün olacaktır.

Hedefe kilitlenemeyen veya gevşeklik gösteren yahut hedeften ısrarla sapmak isteyenlerin ekip dışına çıkarılmaları halinde çalışanlar arasında sıkıntı doğmayacaktır . Çünkü, neyin ne için yapıldığını herkes bilmektedir. Hedefe giderken ekip ruhuna zarar verenlerden zaten çalışanlar da rahatsızlık duyacaktır. Bu durumlarda şeffaf olmak çok önemlidir. Her şey herkesin gözü önünde yaşandığı için ekip dışına çıkarılanların neden çıkarıldığı bilinecek ve dolayısıyla kimsenin olumsuz bir tepki göstermesi beklenmeyecektir. Samimi çalışanların her zaman sahiplendiği kabul edilecektir.

Mesela, geçenlerde ekip elemanlarından birinin bir süredir işini tam yapmadığını gördüm. Birkaç defa izah ettim. Hedeflerimizi, takım ruhunun önemini tekrar tekrar anlattım. İşini doğru yapmadığı vakit takımın diğer elemanlarının da işinin bozulduğunu, bunun da takımın başarısına doğrudan olumsuz etki yaptığını söyledim. Aynı hatalarda ısrar edince işten ayırdık. Bütün bu yaptıklarımdan ekip elemanlarını bilgilendirdim. Zaten onlar da işin farkındaydı. Bir kişinin bütün bir takımın işini bozmasından rahatsız olmuşlardı.

Bu sayede, işinden ayrılan neden ayrıldığını samimi bir şekilde anlamış oldu. Bu takımda oynayamayacağını artık o da kabul etmişti. Diğer taraftan ise, diğer çalışanlar, yöneticilerin her elemana ayrı değer verdiğini, kimseyi sebepsiz işten ayırtmayacağını görerek ve bilerek öğrenmiş oldular.

İnanmayacaksınız ama, bu şekilde işten ayrılanlar, samimi bir şekilde ve biraz da mahcup olarak gelip elimi öper öyle giderlerdi.

Şeffaflık, insanca muamele, dürüstlük ve samimiyet, güven ve sevgi...

İşte başarının temel sırları...

(devam edecek...)




Invite your mail contacts to join your friends list with Windows Live Spaces. It's easy! Try it!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.