29 Eylül 2008

Alem kör, millet sersem mi?

Dengir bey, hayali ihracatla ilgili kesinleşmiş yargı kararına rağmen istifa etmemek için lafı çeviriyor

İSTANBUL - 23 Eylül 2008: "İspata lüzum yok, ama hakkımda şüphe uyandıracak bir delil sunarsan, namusum ve şerefim üzerine yemin ediyorum ki milletvekilliğinden istifa edeceğim ve siyasetin adını ağzıma almayacağım." AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nu canlı yayında tartışmaya davet ederken böyle rest çekti.

27 Eylül 2008: "Tabii bir destekçi grubu olacak. Önemli olan birilerinin şüphe duyması değil. Vatandaşların şüphe duymasıyla ilgili bazı soru işaretleri vardı onları cevaplandırdığım kanısındayım." Fırat, Kılaçdaroğlu'nun ortaya attığı üç iddiaya ilişkin belgelerin kamuoyuna yansımasının ardından istifa sözünü hatırlatarak, "Hakkınızdaki şüpheleri giderebildiğiniz kanaatinde misiniz?" diye soran gazeteciyeyse bu yanıtı verdi.
Fırat'ın bu iki açıklamayı yaptığı dört gün Türk siyasi hayatı açısından önemli tartışmalara sahne oldu. Ancak, AKP'li Fırat, Kılaçdaroğlu'nun ortaya koyduğu belgelere rağmen söz verdiği gibi istifa etmedi.
Kılaçdaroğlu, önceki hafta Fırat'a şu üç soruyu yöneltmişti: "İftira attığınızı Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla kanıtlarsam 'Ben müfteriyim diyecek misiniz? Ortağı olduğunuz MENAS A.Ş. hayali ihracat yaptı mı? MENAS ürünü taşıyan TIR'da eroin bulundu mu?"

İhbar dilekçesine verilen yanıt
Kılaçdaroğlu'nun bu sorularına Fırat'ın yukarıdaki restle karşılık vermesinin ardından ikili 25 Eylül perşeme günü TBMM'de bir araya gelerek canlı yayında tartıştı. Burada Kılaçdaroğlu, Fırat'la ilgili üç belge açıkladı. İlk belge Fırat'ın eski şirketi MENAS aleyhinde rapor hazırlayan Gümrük Müfettişi Bayram Çolak'ı Başbakanlık Teftiş Kurulu'na şikâyet ettiği dilekçeydi. Fırat, dilekçede 'Kontrolörün, mesleğe giriş tarihindeki servet beyanı ile bugünkü servet beyanı karşılaştırılğında izah edilemeyecek bir varlığa sahip olduğu ve kontrolörün bunları eşi, çocukları yakınları üzerine de yaptığı görülecektir' diyordu. Şikâyeti ciddeye alan Başbakanlık Teftiş Kurulu gerekli incelemeyi yapmış ancak Çolak'ın mal varlığında iddia edildiği gibi bir artış olmadığını tespit etmiş ve bu durum Başbakan'ın Erdoğan'ın da imzasıyla duyurulmuştu.
Fırat, canlı yayında ihbarda bulunmasının vatandaşlık hakkı olduğunu belirtirken bu belgeyi hazırlayan müfettişin daha sonra CHP'den Diyarbakır milletvekili aday adayı olduğunu söyleyerek yanıt verdi.
Dengir Fırat, Kılaçdaroğlunun iddilarına tatmin edici karşılık veremediği ve istifa etmesi gerektiği yolundaki eleştiriler artınca, önceki gün AKP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bu belgeye hiç değinmemeyi tercih etti.

İngiltere'ye hayali ihracat Kılaçdaroğlu'nun canlı yayında ortaya koyduğu diğer bir belge ise MENAS A.Ş.'nin Fırat'ın başkanvekili olduğu dönemde hayali ihracat yaptığına dairdi. MENAS hakkında ilk suçlama 1994'te İngiltere ve Hollanda'ya yapılan ihracatla ilgiliydi. Hazine Başkontrolörü Orhan Tur'un 24 Ekim 2000'de hazırladığı 144/9 sayılı raporda MENAS'ın 28 Ekim 1994 ve 21 Aralık 1994 tarihli ihracat işlemlerine ilişkin dövizlerin yurtdışı kaynaklı olmadığı, yurtiçinde satın alınıp Mersin Serbest Bölgesi'ne gönderildikten sonra tekrar yurtiçine transfer edilerek ihracat işlemlerinin kapatıldığı ve bu işlem sonucunda Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'dan (DFİF) prim alındığı belirtiliyordu.
Hazine başkontrolörünün bu raporu iki ayrı kanaldan işlem gördü. İlk olarak Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) bu rapora dayanarak MENAS'tan, söz konusu ihracata karşılık 1996 yılında aldığı DFİF primini gecikme faiziyle birlikte iade etmesini istedi. MENAS, bu kararın iptali için Mersin İdare Mahkemesi'ne dava açtı. MENAS'ın başvurusunu 20 Mart 2004'te oybirliğiyle reddeden mahkeme ortada ihracat işlemi bulunmadığını belirterek primlerin idaesine karar verdi. MENAS, bu karara itiraz edince dosyayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi, 21 Mart 2006'da oybirliğiyle Mersin İdare Mahkemesi'nin kararını onadı. Böylece hayali ihracat yapıldığı yargı kararıyla kesinleşmiş oldu.

Zamanaşımı için 'iyi' çalıştılar Yine Kılaçdaroğlu'nun açıklamasına göre Hazine Başkontrolörü'nün raporu ayrıca cezai açıdan gereği yapılmak üzere Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nce görevlendirilen müfettişler iki yılda çalışmalarını 'tamamlayamadı.' Bunun üzerine yeni müfettiş görevlendirildi. Ne hikmetse bu müfettişler de iki yıl içinde raporu tamamlayamadı. Bunun üzerine 1994'teki hayali ihracatla ilgili cezai suçlama zamanaşımına uğradı.

Fırat'ın eski şirketi MENAS hakkındaki ikinci suçlama ise 2005'te gündeme geldi. MENAS'ın Ukrayna'ya yaptığı ihracat için 20 Ekim 2003 ve 5 Aralık 2003'te düzenlenen belgeleri inceleyen Ukrayna gümrüğü, faturaların sahte olabileceğini belirterek Türkiye'den inceleme istedi. Bunun üzerine Gümrük Müsteşarlığı'nca görevlendirilen ve daha sonra Fırat'ın şikayetçi olacağı mühfettiş Bayram Çolak tarafından hazırlanan raporda, ihracat beyannamesi ve eklerinin sahte olduğu ve kaçakçılık yapıldığı belirtildi. Bu rapor üzerine yapılan suç duyurusunu inceleyen Mersin Başsavcılığı, 21 Mayıs 2007'de takipsizlik kararı verdi. Başsavcılığın bu kararını temyiz mercii olan Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi de 4 Temmuz 2007'te onayladı.

Fırat, TBMM'deki tartışmada Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı İngiltere'ye 1994'te yapılmış gibi gösterilen hayali ihracat raporuna, Ukrayna'yla ilgili dosyadaki takipsizlik kararını göstererek yanıt vermeye çalıştı. İkinci kez sahneye çıktığı basın toplantısındaysa bu durumu açıklarken, daha önce hep Ukrayna'dan söz eden Kılaçdaroğlu'nun canlı yayında o anda bilgi sahibi olmadığı İngltere dosyasından bahsettiğini söyledi.

'Kırmızı hat' tartışması
Kılaçdaroğlu, canlı yayındaki tartışmada uyuşturucu konusuna ilişkin üçüncü iddiasına ilişkin belgeleri açıklamadan önce MENAS ürünü taşıyan TIR'ların gümrüklerde en ince detaya kadar arama yapılan 'kırmızı hat'tan geçirildiği bilgisini verdi. Kılaçdaroğlu, bu bilginin ardından elindeki belgeleri şöyle açıkladı: "MENAS'ın mallarını taşıyan TIR'da 27 Şubat 2008'de 89 kg eroin yakalandı. Fırat bu tarihte firmadan ayrıldığı yönündeki açıklamaları var. Ancak Gümrük Müsteşarlığı'na yazılmış bir belge ulaştı. Diyor ki, 'İdaremizden müsteşarlıkta her türlü engelleyici işlemin durdurulması, bu konuda tarafıma bilgi verilmesini rica ederim.' Bu, 'bizim ürünlerimiz sınırdan geçerken aramayın' demektir. Yazının altında Mehmet Gürbüz'den sonra Dengir Fırat deniyor, şirket adı yazıyor. Ben iktidardaki bir partinin genel başkan yardımacısı isem, MENAS yönetim kurulu üyesi değilsem, benim adımı Gümrük Müsteşarlığı'na yazılan yazıya kim hangi gerekçeyle koyabilir. Fırat siyasi nüfuzunu kullanmıştır. Vatan gazetesi TIR'da eroin yakalanmasını 10 Mayıs 2008'de manşet yaptı. Fırat şirketten 1 Eylül 2007 itibarıyla ayrıldığını açıklamış. Sekiz ay sonra 9 Mayıs 2008'de notere gidip, şu tarihte ayrıldı deniyor. Yani 1 Eylül 2007'den sekiz ay geçtikten sonra notere gidiliyor. Ticaret Sicil Gazetesi'ni de bulduk, hisselerin satıldığı var 4 Haziran 2008 diye görünüyor. Oysa ayrıldım dediği tarih 1 Eylül 2007."

Savunma: Şoför zaten Liceli Kılaçdaroğlu'nun bu açıklamalarını Fırat canlı yayında şu karşılığı verdi: "Ben şu tarihte hissemi şu kadar 300 bin ABD dolarına aldım diyor. Bunu Yönetim Kurulu Kararı'na işliyorlar. Vatan gazetesinin yayınının yapıldığı gün ile aynı. Vatan'ın Ankara temsilcisi bana ulaştı. Ben orda banka havale mektuplarını gösterdim. Dolayısıyla ben 1 Eylül'de ayrıldım. Velev ki ben ayrılmadım. Ben Menas A.Ş. bu işlerle uğraştığı konusun tenzil ediyorum. Eroin bulunmasının firmayla, ya da benimle ilgisi yok. Bu daha evvel takip edilen bir araç. Şoför zaten Liceli. Halen cezaevinde. Menas'tan herhangi bir ifade vermek üzere çağrılmamıştır. Eroin'in üzerinden parmak izleri alınıyor ve izler uyuşmuyor."
Fırat, önceki gün tekrar kameraların karşısına geçtiğindeyse TIR'ın, Menas'a değil Turgut Nakliyat'a ait olduğunu, söyledikten sonra "Gümrük Müsteşarlığı'nda yaptığım araştırmaya göre Menas, hiçbir zaman kırmızı hat takibatına uğramadı" dedi. Bunun ardından Kılıçdaroğlu'na şöyle çattı: "Sülün Osman tabir edilen üç kâğıtçı vardı. Anadolu'dan gelenlere köprüyü satardı. Fakat ben isminin önünde bir partinin grup başkanvekili sıfatını taşıyan bir kişinin, yüzlerce kamera karşısında elinde belgeyi sallayarak gösterdikten sonra bu belgenin içeriğini ifade etmesini şahsen doğru sanmıştım ve çok da üzülmüştüm. Ertesi gün bu belge tekrar elime geçti. Bunun neresinde Menas'ın kırmızı hattan çıkarılmasını talep etmişim? Bunu yapabilmek için ya ruhen sahtekâr olmak lazım ya da herkesi aptal zannetmeniz lazım."

Engel yoksa talep niye? Fırat'ın sözünü ettiği avukat Hulki Özel tarafından Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, Menas hakkında 2005'te açılan soruşturmayla ilgili 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verildiği hatırlatılarak Gümrükler Genel Müdürlüğünün koyduğu 'her türlü engelleyici idari işlemin durdurulması' talep ediliyor. Menas hakkında herhangi bir engelleyici idari işlem yoksa, neden böyle bir yazı yazıldı sorusu akla geliyor.
25 Eylül günü canlı yayında yapılan tartışmanın sonunda daha önce söz verdiği gibi istifasını yazmak yerine iftira atmakla suçladığı Kılaçdaroğlu'nu özür dilemeye çağıran Fırat bu tavrı önceki günkü basın toplantısında da değişmedi. Bir gazeteci hakkında şüphe oluşması halinde istifa edeceği sözünü hatırlatıp "Hakkınızda şüphe değerlendirmeleri yapılıyor" deyince Fırat, şu karşılığı verdi:
"Tabii bir destekçi grubu olacak. Önemli olan birilerinin şüphe duyması değil. Vatandaşların şüphe duymasıyla ilgili bazı soru işaretleri vardı onları cevaplandırdığım kanısındayım."

_________________________________
Söyleyecekleri olanlara:
http://groups.google.com/group/arena-siyaset
_________________________________

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.