5 Eylül 2008

Ankara’nın inisiyatifi ele alan başarılı diplomatik atakları

Ankara'nın inisiyatifi ele alan başarılı diplomatik atakları, Türkiye karşıtlığı ile bilinen Sarkozy'ye şapka çıkarttırdı.

"Avrupa Türkiye'ye minnettardır" diyen Sarkozy, Ankara'nın hakkını teslim etti: Türkiye Başbakanı çok önemli bir işgördü.İstikrar İçin Diyalog sloganıyla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ev sahipliğinde Halk Sarayı'nda düzenlenen dörtlü Şam zirvesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Körfez İşbirliği Teşkilatı adına Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani'nin katılımıyla dün gerçekleştirildi. Ankara'nın son dönemde özellikle Ortadoğu barış süreci ve Güney Osetya konusundaki başarılı diplomatik ataklarının hakkı, Türkiye karşıtlığı ile bilinen Sarkozy tarafından teslim edildi: Türkler müthiş iş çıkardı.


Sarkozy'nin ilgisi
Güney Osetya sorununda da inisiyatifi alan iki lider Erdoğan ve Sarkozy, zirvenin gerçekleşeceği salona sohbet ederek girdi. Esad, dörtlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin barış süreci için önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında dolaylı görüşmeleri başlatabilme inisiyatifi alan tek ülke olduğunu belirtti.


Özel teşekkür
Başbakan Erdoğan'ın güvenilirliği ve Türkiye'nin arabuluculuğu olmasaydı bu sürecin zor başlayacağını söyleyen Esad, bu nedenle Türk hükümeti ve müzakerecilerine teşekkür etti. Zirvede Türkiye'nin Kafkasya İstikrar Platformu önerisinin de ele alındığını söyleyen Esad, bu öneriyi önemli bulduklarını kaydetti. Türkiye'ye övgülerde bulunan Suriye Devlet Başkanı Ankara'nın barış görüşmelerine ciddi biçimde destek verdiğini kaydetti. Doğrudan ve dolaylı görüşmelerin başlatılmasını sağlayan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Esad, "Bunda en önemli etken Erdoğan'ın gerçekçi ve güvenilir bir kişi olmasıdır. Bu nitelikler olmadan arabulucuk ve barış girişimleri olamaz. Başbakanın çabalarını saygıyla karşılıyor ve teşekkür ediyorum" dedi.


Avrupa minnettar
İsrail'le Suriye arasında barış görüşmelerinin başlatılmasında arabulucuk yapan Türkiye'nin çabalarını övgüyle karşılayan Sarkozy, "Türkiye Başbakanı da çok önemli bir iş gördü. Türkler müthiş bir iş çıkardı. Giriştiği bu eylem nedeniyle bütün Avrupa Türkiye'ye minnettardır. Doğrudan müzakareler İsrail'le başladığında Türkiye'ye daha çok ihtiyaç duyacağız. Fransa, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler konusunda gösterdiği çabayı desteklemekte" dedi.


Neticeden umutluyuz
Başbakan Erdoğan, İsrail ve Suriye arasında yaşanan sorunun çözümüne yönelik barış sürecinde iki ülkenin de yapıcı bir tavır ortaya koyduklarını belirterek, "Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz" dedi. Erdoğan, beşinci etap görüşmelerin 18-19 Eylül'de yapılacağını söyledi.


ANKARA JOKER OYUNCU
Arap Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla Suriye'nin ev sahipliğinde düzenlenen "İstikrar İçin Diyalog" zirvesi dört ülkeyi bir araya getirdi. Fransa AB Dönem Başkanı, Katar Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dönem Başkanı olarak iştirak etti zirveye. Türkiye ise ne AB, ne Arap Birliği, ne KİK üyesi. Biriyle müzakere ediyor, diğer ikisinde gözlemciliği var. Fakat 4'lü masanın vazgeçilmezi olmuş durumda. Hem de Suriye ve Katar tarafından ısrarla davet edilerek...


Katılımcı dört ülke için bu zirvenin önemli bir açılım anlamı taşıdığı aşikar. Ev sahibi Suriye'nin 'diyaloga' ön ayak olması Şam'ı "tecrit edilmiş görüntüden" kurtaracak bir etkiye sahip. Katar'ın kazancı küçük bir ülke olmasına karşın "büyük oynadığı" izlenimi vermesi. Fransa ise Ortadoğu bölgesinde inisiyatif alma peşinde. Tabiri yerindeyse 'rol paylaşma' çabasında. Zirvenin tekrar toplanıp toplanmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.


Çünkü Türk Dışişleri girişimin 'bloklaşma-yeni eksen' gibi algılanma riski çekiniyor. Türkiye'nin tercihi bir daha ki toplantıda masada dönem başkanlıklarını hangi ülkeler üstlenmişse onların katılması. Yani toplantının diğer üç katılımcısı her dönem değişecek ama Türkiye joker oyuncu olarak her daim masada olacak











--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.