6 Eylül 2008

İYFO’YA DİKKAT ETTİNİZ Mİ (2)

Nevzat Laleli Güncel yazılar serisi
nlaleli@mynet.com
IYFO toplantısının ana konuşmacısı Saadet lideri Recai Kutan, “çözüme çok yakın olduklarını…” işaret ederek; “15 Haziran 1997 tarihinde kurulan D-8 teşkilatı girişimi bunun ilk adımıdır. Yıllardan beri dile getirdiğimiz, İslam ülkelerinin birliğini sağlayacak olan “İslam Birleşmiş Milletleri”, “İslam Savunma Paktı”, “İslam Kültürel İşbirliği Teşkilatı”, “İslam Ortak Pazarı” ve “İslam Müşterek Para Birimi” (İslam Dinarı) gibi projeler de gündemimizin başköşesini işgal etmelidir” diyerek, çalışmalara başarılar dilemiştir.
IYFO SONUÇ BİLDİRİSİ
İki gün ve yoğun bir çalışma temposuyla sürdürülen IYFO toplantısı “Dünya kamuoyuna” açıklanan bir sonuç bildirisiyle sona erdirilmiştir. Sonuç bildirisi şu şekildedir.
“Üçüncü Uluslararası Müslüman Gençler Kültürel İşbirliği Toplantısı 13–14 Ağustos 2008 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Bu çok önemli toplantıya 50 ülkeden 75 sivil toplum kuruluşunun gençlik teşkilatlarını temsilen yurt dışından 101 delege toplam 184 kişi katılmıştır.
Yeni bir dünyanın kurulması için el birliği ile çalışma azmi ve karalılığını gösteren dünya Müslüman gençliği yapılan toplantılarda, sunulan tebliğlerde ve müzakerelerde aşağıda belirtilen şu gerçekleri tespit etmişlerdir.
1.İnsanlığın karşılaştığı problemlerin, buhranın sebebi, adil olmayan bir dünya düzenidir. B u ise, ırkçı, tekelci ve sömürgeci emperyalist güçlerin kuvveti hak sebebi sayan anlayışı ile dünyaya hükmetmesinden kaynaklanmaktadır.
2.Böyle bir yapı ile insanlığın karşılaştığı problemlerin çözümlenmesi asla mümkün değildir.
3.Yeryüzünde insanlığın buhrandan kurtulması ve adil bir düzen içinde yaşaması ancak, ırkçı emperyalizm ve işbirlikçilerinin hâkimiyetine son verilmesi ile mümkündür.
4.Irkçı, tekelci ve sömürgeci mihrakların sinsi planları sonucu ifsat edilen yeryüzünde, yapılacak müspet ve başarılı çalışmalar sonucu adil bir dünya düzeni ve yeni bir dünya kurulmalıdır.
5.Bu amaçla yapılacak ıslah çalışmalarında kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programlar ortaya konulması kararlaştırılmıştır.
6.Irkçı emperyalizmin ifsat çalışmaları karşısında yapılacak ıslah çalışmaları öngörülmüş ve bu amaçla Müslümanların SİYASET, BİLİM VE TEKNOLOJİ, EĞİTİM VE KÜLTÜR, İNSAN HAKLARI, MEDYA konularında tebliğler sunulmuş, müzakereler yapılmış ve başarılı teklifler ortaya konulmuştur.
7.Mevcut menfi dünya düzeninin İslam coğrafyasını oldukça olumsuz etkilediği, ayrıca kültür emperyalizmi yoluyla, yöneticilerimizin de kendi değerlerinden uzaklaştırıldığı, emperyalizme teslim olmayı çare gördükleri tespit edilmiştir.
8.Kuvveti hak sebebi kabul eden bir zihniyetin ürünü olan mevcut dünya düzeninin hakimiyetine son verilmesi ve yerine hak ve adaleti esas alan YENİ BİR DÜNYA’NIN kurulması çalışmalarında en büyük görev Müslüman gençlere düşmektedir. Bu yolda aktif rol alarak düzenli ve başarılı çalışmaların ortaya konması kararlaştırılmıştır.
9.Yeni bir dünyanın kurulmasında Müslüman gençlerin sorumluluk ve görevleri ile ilgili ilkeleri belirlenmiş ve bu ilkelerin dünya dillerine çevrilerek dünyanın her yerine ulaştırılması kararlaştırılmıştır.
10.Hakkı üstün tutan dünya görüşüne dayalı olarak kurulacak hak ve adalet merkezli yenidünya düzeni şu temel ilkeler üzerinde tesis edilecektir.
A.Barış ve adalet, savaş ile değil barış ile sağlanır.
B.Bunun için, çatışma değil diyalog esas alınmalıdır.
C.Barış ve huzur, çifte standart ile değil adalet ile sağlanır.
D.Barış ve dayanışma, üstünlük ve tekebbür ile değil, eşitlik ilkesinin uygulanması ile sürekli kılınabilir.
E.Küresel barış sömürü ile değil, adil paylaşım ile sağlanır ve sürdürülebilir.
F.İnsanların huzur ve mutluluğu için her çeşit baskı ve dayatma kaldırılmalı, her alanda insan hakları ve özgürlük egemen kılınmalıdır.
İşte bu belirtilen ilkelere dayalı olarak kurulacak hak merkezli yenidünya düzeni bütün insanlığa huzur ve saadet getirecektir.
11.Yeni bir dünyanın kurulmasında Müslüman gençliğin sorumluluğu, yaratılış gayesine uygun olarak yaşamayı gaye edinmek, Hz. Muhammed (s.a.v) i rehber edinmek, Yaratıcıya tazim ve yaratılana şefkat ile yeryüzünde adaleti sağlamak için çalışmaktır.
12.Müslüman gençlik, siyaset, medya, eğitim ve kültür, bilim ve teknoloji, insan hakları alanlarında başarılı çalışmalar yapmalıdırlar.
13.Irkçı emperyalizmin dünyayı ifsat ettiği, artık bütün dünyada Müslümanlar dışındaki halklar tarafından da haykırılmaktadır. Bu durumda Müslüman gençler olarak insanlığın saadeti yolunda takatimizin sonuna kadar çalışmaya ve özlenen adil yeni bir dünya kurulmasına yardımcı olmaya kararlıyız.”
Bu hayırlı çalışmanın bir an önce hedefine erişmesini ve insanlığın gözyaşının bir an evvel silinmesini Yüce Mevla’dan dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.