2 Eylül 2008

Taliban Pakistan'ı kazandı

Taliban Pakistan'ı kazandı

Afganistan ile Pakistan sınırında ve Pakistan'ın federal yönetimi altında bulunan, aşiretlerin etkili olduğu Bajaur Bölgesinde, Cuma günü gerillalara karşı bir operasyon yapıldı ve paralı askeri güçler tarafından korunan birkaç yüz Pakistan askeri, hoş bir sürprizle karşılaştı.

Haberlere göre saldırı, Pakistan'da, bu senenin en kanlı çatışması olarak sonuçlandı. Güvenlik güçleri, gerçek bir mermi yağmuru altında kalmış ve ordunun gerisinden gelen destekçileri, El Kaide militanları ile Pakistanlı Talibanlıları bozguna uğratmışlardı.

Oysa gerillaların habercileri, Asya Times ajansına, Kunar, Nuristan, Kapisa ve Afganistan'ın Başkenti Kabil'e gidecek olan askeri birliklerin, ilk konvoyunun Bajaur Geçidi'ne girişiyle birlikte, çevre tepelerde bulunan gözetleme noktalarından hızlı bir saldırı yapıldığını açıkladı.

Saldırının ilk saatlerinde, birçok askerde yaralanmış, 65 asker öldürülmüş ve 25 askerde esir alınmıştı. Havanın kararmasıyla birlikte askerler, arkalarında 5 araç, bir tank bırakarak geri çekilmişlerdi. Şimdi bu askeri araçlar, El Kaide'nin silah deposunun birer parçası olmuş durumdalar.

Salı günü ise, sıra, Bajaur operasyonunda merkezi bir rol oynayan Pakistan Hava Kuvvetlerine geldi. Kuzey Batı Yakası Federal Bölgesi (NWFP) olarak adlandırılan, kuzeybatı sınırında bulunan bu özerk bölgenin başkenti Peşaver'e yakın bir bölgede, bir intihar saldırısıyla 8 pilot öldürüldüğü haber merkezlerine bildirildi.

Çarpışmalar çarşamba günü de sınırlı olarak devam etti. Hükümet bu çatışmalarda 200 gerillanın öldürüldüğünü açıklarken, bir Taliban sözcüsü de sadece 8 gerillayı kaybettiklerini söyledi. Diğer kaynaklar ise hava bombardımanları sırasında birçok sivilin öldürüldüğüne işaret ettiler.

Doğruluğu kanıtlanmamış bilgilere göre, El Kaide'nin, Eyman el Zevahiri ve Usame Bin Ladin'den sonra gelen üçüncü komutanı Ebu Said el-Masri öldürülmüştü. Eğer bu haber doğru ise, bunun El Kaide için büyük bir yıkım olacağı da konuşuldu.

Güney Veziristan aşiretler bölgesinde üssü bulunan Pakistanlı Taliban lideri Beytullah Mahsud'un birleşik komutası altındaki savaşçıların, Amerika'nın, daha fazla aktif olması için çok baskı yaptığı orduya karşı tepkileri çok kanlı oldu. Aşılması güç hat Beytullah, "sınırlandırılmış savaşa" inanmıyor –onun amacı, ülkenin tamamında savaşmak. O'nun için Bajaur bir başlangıç noktası olabilirdi.

Taliban'ın Pakistan sözcüsü Mulvi Ömer, bir basın açıklamasıyla, Bajaur saldırısına karşı verilen cevaba benzer biçimdeki saldırıları bütün ülkede artıracakları konusunda uyarı yaparak, Peşaver saldırısının sorumluluğunu da üstlendi.

Ayrıca savaşçılar, saldırılara eskisi gibi birkaç saat veya gün içinde yanıt vermeye son verdi. Şimdi, en yüksek zarara neden olabilecek ve amaçlarına ulaşabilecekleri gerekli kararı alabilmek için, "muhteşem düşman" Pakistan hükümeti ve güvenlik güçlerinden gelecek olan istihbaratları beklemeyi tercih ederek daha fazla zaman geçiriyorlar. Hemen saldırmıyorlar. Bu bilgiler de çoğunlukla, güvenlik güçlerinin içindeki elemanlarından elde ediliyor.

El Kaide, onları durdurmak veya saldırmaya ne zaman başlayacağı konusunda karar vermek için, artık daha geniş bir perspektifle hareket ediyor. Artık, barışı ve savaşı kendi sürümünde yürütmeyi tercih ediyor. Neo-talibanlar olarak adlandırılan Talibancıların yeni yüzü; El-Kaide'nin ideolojisi ile eğitilmiş –daha fazla radikal ve daha fazla stratejik.

Yeni Talibancılar da unutmuyorlar

30 kişinin öldüğü bir önceki intihar saldırısında kurtulmayı başarabilen, Khyber "tutku ve erdem" organizasyonu şefi Hacı Namdar, çarşamba sabahı, Afganistan sınırındaki aşiret bölgesinde, Beytullah'ın adamları tarafından ofisinde vurularak öldürülmüştü. Çünkü Namdar bir taraftan Afganistan'da Taliban tarafından yönetilen ayaklanmayı desteklerken, diğer taraftan da Yeni Talibancılar ve El-Kaide'nin radikal elemanlarını yok etmeye çalışan Pakistan ajanlarına stratejik yardımda bulunmuştu.

Khyber'dan gecen NATO hattına saldıracak olan Taliban güçlerine yardım edeceğine söz veren Namdar nisan ayında onlara ihanet etmişti.

Namdar'ın ölümü, güvenlik servislerine ve Pakistan hükümetine tek "değerli destek" olarak, Güney Veziristan'da Hacı Nazeer'i bırakmıştı. O'nun da kişiliği dışında verebileceği bir şeyi yok, Beytullah'ın radikal çevresi ile davranmaktan başka bir alternatifi bulunmuyor.

Ekonomik ve siyasal kargaşa

Peşaver Vadisi dışında, NWFP'nin peştun aşiretlerinin egemen olduğu bütün bölge, El Kaide, müttefikleri ve Talibancıların mutlak kontrolü altında. Karmakarışık olan ekonomi de, her seferinde daha fazla mutsuz olan halkla oyun oynamakta.

Yıllık enflasyon %25, Karaçi borsası nisan ayından beri %35 değer kaybına uğradı. Sık sık elektrik kesintileri oluyor. Çeşitli yabancı fonlar, geçen yıl 17 milyar dolardan 9 milyar dolara düştü. Üç ayda ithalatını kapatacak yeterince kaynağı da zorlukla bulabildi.

El Kaide tarafından yaratılan sürekli siyasi krizler nedeniyle ekonomi zaten anlaşılması zor bir durumda.

Zevahiri, "ya tasfiyenle yüzleş ya da istifa et" baskısıyla karşı karşıya olan Pervez Müşerref'i eleştiren bir sözlü mesaj yayınladı. Swat bölgesinden kalburüstü bir savaşçı olan Müslüm Han, yayınladığı bir bildiride, "kim ki Müşerref'e karşı yapılacak protestolar sürecinde, onu desteklerse, Taliban'nın düşmanı sayılacaktır" diyerek, Müşerref'in "Asya'nın güneyinde 'teröre karşı savaş' tiyatrosunda Amerikanın kullandığı bir anahtar" olduğuna işaret etti.

Moritanya devlet Başkanı Sidi Muhammed Ould Şeyh Abdullahi yakınlarda askeri bir cunta tarafından devrilince, El- Kaide, bu kuzey Afrika ülkesine İslami bir rejim kurmaları için hemen bir cihat çağrısında bulundu. Zaten El-Kaidenin amacı, Pakistan'da olduğu gibi, Müslüman ülkelerde geçerli tek alternatif olarak iktidara hazır durumda bulunmaktır.

Bajaur'daki çatışma da bu senaryoya uyduruldu. Son yıllarda aşiretlere yapılan diğer bütün operasyonlarda olduğu gibi Pakistan'ın askeri güçleri, nasıl olsa Bajaur'da da geri çekileceklerdi. Daha sonra da, savaşçılar için harekete geçirici para sağlama alınacak, gerçek dışı bir ateşkes kabul edilecek, tutuklular değiştirilecekti. Pakistan için de, nasıl olsa Amerika daha fazla askeri yardım da yapacaktı.

Böylece, sürekli tekrarlayan çarpışmalar başlayacak, bu arada da Talibancılar güçlerini artırıp sınırlarını genişletecek ve El-Kaide ideolojisi, yeni askerler bulacaktır.

*Syed Saleem Shahzad: Pakistan Asya Time Online büro şefidir.

Çev: Atiye Parılyıldız / Sendika.Org


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.