14 Eylül 2008

Vaziyet Deniz Som

Cumhuriyet 14.09.2008
Umut
KÜRESEL dünyanın tek kutuplu merkezi Amerika'da şimdilik 150 kadar küçük bankaya ve iki de büyük bankaya el kondu; yani bankalar devletleştirildi! Olacak iş değil ama kapitalizmin kalp atışları sosyalizmin ritmine ayak uydurdu! Bu durum karşısında Bülent Esinoğlu bakın ne diyor:
"Amerika'dan daha Amerikancı olanlar devletleştirilen bankaların tekrar özelleştirileceğini düşünedursunlar, sırada başka bankalar da var. Bu kadar büyük bankaları satın alabilecekler olsaydı zaten millileşmez, onlar satın alırdı. Deniz bitti. Alacak kimse yok. İki bankanın bedeli 6 trilyon dolar. Çok büyük bir holdingin sahibi Jim Rogers 'Amerika Çin'den daha komünisttir' diyor. Evet, Fannie Mae ve Freddie Mac Bankalarının millileştirilmesi Amerika'yı karıştırdı. Amerika'da bu millileştirmelere bir yandan tepkiler yükseliyor öte yandan çaresizlikler de belirtiliyor. Amerika'ya 'Amerika Birleşik Sosyalist Devleti' şeklinde alaycı isim takanlar var. Sovyetler Birliği'nde sosyalizmin yıkılmasının ardından bize ve dünyaya özelleştirmeler için radikal baskılar yapan Amerika şimdi planlı ekonominin adımlarını atmaya çalışıyor.
Amerika şunu gördü: Rusya ve Çin gibi planlı ekonomiler kazanıyor ve bu ülkeler süper güç olma yoluna girdiler. Zaten kendisi de piyasanın her şeye kadir olmadığını biliyordu. Yalnızca askeri ve sanayi komplekslerine sahip olmanın yeterli olmadığı ortaya çıktı. Şimdilik elinde bir tek imkân kaldı; doların hâlâ dünyada değişim aracı olarak kullanılıyor olması. 380 trilyon doların dünya piyasalarında dolaştığı biliniyor. Amerikan gayri safi milli hasılasının yılda 13 trilyon dolar olduğu düşünülürse, ürettiği mal ve hizmetlerin 30 katı kadar fazla dolar piyasalarda dolaşıyor. Amerika'da 'Yoldaş Bush' sesleri yükseliyor. Son millileştirmeler insanlık tarihinin en büyük millileştirilmesi olarak değerlendiriliyor. 'Laisses-Faire' yani bırakın yapsınlar sisteminin bir yerden sonra işlemeyeceği anlaşıldı. Bireylerin ürettiklerinden daha fazla borçlanamayacakları yere gelindi. Bu durum devletler için de geçerli. Şimdi plan yapma zamanıdır. İnsanlık bundan sonra plan yapmanın değerini anlayacağı bir döneme giriyor. Paranın özgürlüğünden insanın özgürlüğüne geçiştir, insanın umudu."

Öfkeli hitabetle savuşturma sanatçısı!
EMEKLİ Cumhuriyet Savcısı Gündüz Akgül, kendini bazı davaların savcısı olarak gören Başbakan RTE'ye "Kim bu ülkede yolsuzluk yapıyorsa, hortumculuk yapıyorsa, karşısında bizi bulur... Eğer kendi atadığımız adam bu yolsuzluğu yapıyorsa, kusura bakmasınlar onun da kafasını koparırız" yolundaki laflarını anımsatıp soruyor:
"Rüşvetin belgesi partideki yardımcınıza kadar Almanya'da süren bir davanın ucu ise yine sizin yakın çevrenize kadar uzanıyor. Sayın Başbakan, tüm bu suçlamalar hakkında acilen gereğini yapmayı düşünüyor musunuz? Yoksa bir zamanlar söylediğiniz gibi 'Öfke de bir hitabet sanatıdır' düşüncesiyle, son günlerde görüldüğü gibi yine öfkelenip, hitabetinizle bunları savuşturmaya mı çalışacaksınız?"

Datça
Datça'da "hacı" emekli astsubayın evinden hoparlörle yapılan ezan ve ilahi yayınına son verilmiş. Yurttaşlar bu işe Datça Kaymakamı Mustafa Kaya'nın göz yumduğuna ve olay kamuoyuna yansıyınca çark ettiğine inanıyor. Şimdi Muğla Valisi Ahmet Altıparmak'a sormak gerek: Datça'daki kaymakamın ifadesini alacak mısınız yoksa sessiz kalıp şeriatçılara göz mü kırpacaksınız?
Bereket
Tayfun Timoçin: "Boşuna 'nerede hareket, orada bereket' dememişler. Yüzyılın iyilik hareketinden, yüzyılın bereketi çıktı!"
Nasihat
Faruk Sayılır: "Dincilere benden nasihat: Ya zevk-ü sefahat ya da cukkayı icraat. İkisi beraber olursa, hitamı fecaat."
Bakış
Anıl Öçal: "Hep fenerden bakacağına bazen de şişeden bakarsan dünyaya, anlarsın belki Orhan Veli'yi!"
Muamele
Emin Şaylan: "Bazı insanlara padişah muamelesi yaparsanız, soytarı durumuna düşersiniz!"
- Yalancının feneri sönmüş...
"Yatsıda mı
iftarda mı!"



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.