AKP Türbanı resmen yasakladı

Artık YÖK yasasında değişiklik yapılarak, Genel ahlaka aykırı olmamak kaydı ile, üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir biçiminde yapılması planlanan değişiklik de mümkün olamayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ocak ayında İspanya’da yaptığı ‘’Velevki siyasi simge olsun’’ açıklaması ile Türkiye’nin gündemine oturan ve ‘’Türbana serbesti getirme’’ yönündeki Anayasa değişikliği ile devam eden girişim ters tepti. Türbana serbesti girişimi, Anayasa Mahkemesinin kararı ve bugün yayınlanan gerekçe ile ‘’Türbana yasak’’ olarak sonuçlandı. Böylelikle ‘’Türbana serbesti’’ diye yola çıkan AKP, hiç istemediği ve öngörmediği biçimde ‘’Türbana yasak getiren’’ parti oldu. Artık türbanın üniversitelerde serbest olmasının yolu tıkandı.
Anayasa Mahkemesinin 9 üyesinin onay verdiği gerekçede en önemli bölümü ‘’Türban diğer öğrenciler için baskıdır’’ yorumu oluşturuyor. Bu konuda ‘’ Bireysel bir tercih ve özgürlük kullanımı olsa da, kullanılan dinsel simgenin tüm öğrencilerin bulunmak zorunda olduğu dersliklerde, farklı yaşam tercihlerine, siyasal görüşlere veya inançlara sahip insanlar üzerinde bir baskı aracına dönüşmesi olasılığı bulunmaktadır’’ deniliyor.
Artık YÖK yasasında değişiklik yapılarak, ‘’Genel ahlaka aykırı olmamak kaydı ile, üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir’’ biçiminde yapılması planlanan değişiklik de mümkün olamayacak.

İSPANYA SÜRECİ

Türban konusundaki süreç, 14 Ocak 2008 günü Başbakan Erdoğan’ın, üniversitelerdeki türban yasağı konusunda İspanya’da değerlendirmelerde bulunması ile başladı. Erdoğan, Türkiye’de başını örtenlere “başörtüsünü siyasi simge olarak kullanıyorsun” şeklinde baskılar yapıldığını söyleyerek “Velev ki bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz? Simgelere bir yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? ‘’ dedi. İspanya’dan gelen bu açıklama Türkiye’de geniş yankı buldu. MHP türban konusunun çözümü için AKP’ye destek vereceğini açıkladı. Ancak YÖK kanunun ek 17’inci maddesinin de değiştirilerek kılık kıyafet serbestisinin bu yolla çözülmesini önerdi. AKP bu öneriyi kabul ederken, önce Anayasa değişikliği ardından YÖK yasası değişikliğini benimsedi. Anayasa değişikliği MHP ve AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulurken, 20 DTP’li milletvekilinin de destek verdiği değişiklik, Meclis’te 6 ve 9 Şubat günleri oylandı. TBMM Genel Kurulu'nda, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 103 ret oyuna karşılık, 411 oyla kabul edildi.

Bu değişiklik TBMM’den geçip 15 gün sonra da Cumhurbaşkanı tarafından imzalanınca ilk karmaşa üniversitelerde başladı. Bazı üniversiteler YÖK yasası değişikliğini bekleme gerekçesiyle türbanlı öğrencileri yine okula almadı. Bazıları ise Anayasa değişikliğini yeterli gördü. Üniversitelerarası Kurul da türban serbestisine karşı çıktı. Bu arada YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan türbanlıların üniversitelere alınması için genelge yayınladı. Bu genelge de Danıştay tarafından iptal edildi.

Sonuçta CHP Anayasa değişikliklerinin iptali için Anayasa Mahkemesine gitti ve bu başvurudan tam 99 gün sonra değişiklik iptal edildi. Ve şimdi de gerekçeli karar açıklandı, üniversitelerde türbana serbesti getirme çabası da ‘’Tamamen yasaklama’’ olarak son buldu.
gazeteport

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.