29 Ekim 2008

[ANADOLU HABER] Siyasi Açılım Arayan ‘Ötekiler’ ve ‘Duyarlılıkları’

Siyasi Açılım Arayan 'Ötekiler' ve 'Duyarlılıkları'

 

'Siyasi ve ekonomik istikrar'  beklentisi, tek başına iktidar kudretine sahip olabilmenin ve daha az temsil edilebilmenin önünü açan temel unsurlardan birisiydi. Halen 'istikrar' beklentisi söz konusu olmakla birlikte, bu durumun eskisi gibi siyasilere büyük destek olacak kadar derinliğe sahip olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü son dönemde, yeni bir beklentinin ağırlığı daha fazla hissedilmeye başlandı.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

KATILIM ICIN:
yenisiyasethareketi-subscribe@googlegroups.com

SAYFA ADRESİ:
http://groups.google.com.tr/group/yenisiyasethareketi?hl=tr

……………………………………………………………………………………………

 

'siyasi ve ekonomik istikrar'  beklentisi paralelinde, tek başına iktidara sahip olma deneyimini ikinci dönemdir yaşayan toplumumuz, özellikle 2007 Temmuz'dan bugüne yoğun ve çalkantılı günlerde yaşadıkları ve gördükleri nedeniyle yıprandığı, sanki çok uzun bir zaman geçmiş kadar yorulduğunu hissetmeye başladı.

 

Zaman bakımından kısa, bıraktığı izler bakımından ise uzun yıllar geçmiş gibi yıpratıcı etki bırakan bir buçuk yıl sonrasında, alternatiflerin yeşermesini engelleyen de, sandıktan tek parti iktidarının çıkmasında da etkin olan  'istikrar beklentisi' yerini başka bir güçlü 'arayışa' bıraktı.

 

Yeni arayışa ise, suların durulması, siyasetin normalleşmesi, hesaplaşmanın, meydan okumalar ile gelen çözümsüz siyasetin bir kenara bırakılması, derin sorunlara, önyargılara yol açan kutuplaştırıcı söylem ve politikalara, kurumlar arası diyalogsuzluklara bir son verilmesi olarak ifade edebiliriz.

 

Bir başka deyişle yeni, güçlü beklentiyi 'toplumsal uzlaşı' olarak değerlendirebiliriz.

 

Birçok yaşam alanında birçok sorunla, her gün, yalnız 'bireysel mücadele' veren, daha önce de olduğu gibi siyasetten beklentisini 'en azından' olarak tanımlayan toplumumuz, yine 'en azından şu kavga ortamı bitsin' demektedir.

 

Toplumsal Uzlaşı Beklentisi;

 

Toplumsal uzlaşı beklentisi, bunu amaçladığını ifade eden ve toplumsal uzlaşı politikalarını yürüten siyaseti, iktidar ile ödüllendirebilecek kadar güçlü bir unsurdur. Çünkü, çok partili koalisyonların olumsuzlukları ve buna paralel etkilenen kırılgan ekonomiyle oluşan 'ekonomik ve siyasi istikrar' beklentisinin, bunu vaat eden siyasete ne kadar güç kattığını gördük. Bugün ise tek başına iktidar döneminde, ayrılıkçı, kutuplaşan toplumun olumsuzluklarıyla şekillenen 'toplumsal uzlaşı beklentisi'nin de  'ekonomik ve siyasi istikrar' beklentisi kadar güçlü ve güç verebilecek nitelikte olduğunu belirtebiliriz.

 

Siyasette destek rüzgarını arkasına almak isteyen, netleşen bu güçlü beklentiye yönelik çaba içinde girebilmesi, toplumsal uzlaşıyı vaat eden bir siyaseti ortaya koyması, beklentileri karşılaması için daha geniş bir yelpazede toplumu değerlendirmesi gerekiyor.  Toplumsal uzlaşmaya ihtiyacın temel nedeni olan, kutuplaşan yeni siyasi yelpazenin tarafları konumundaki liberaller, ulusalcılar, islamcılar ayrımını ve bilinen beklentilerini bir kenara bırakıp, kendisinin tam olarak temsil edilemediğine inanan 'ötekileri' ve toplumsal konulardaki 'ötekilerin duyarlıkları'nı çok iyi analiz edebilmesi çok önemlidir.

Bugün 'ötekiler' dediğimiz çoğunluk sahip oldukları temel beklentiyle toplumsal uzlaşıyı, 'duyarlılıkları' ile de toplumsal uzlaşı için izlenecek siyaseti temsil edebilecek nicelik ve niteliklere sahip gözükmektedir. Ötekiler ve duyarlıklarına yönelik, destek rüzgarını arkasına almak isteyen siyaset, hiç şüphe yok ki ' toplumsal uzlaşı' yı hayatımıza getirebilecektir.

 

Burada önemli bir durum tespiti ise toplumsal uzlaşı yolundaki siyasete, 'ötekilerin' desteği sonrası siyasette alternatiflerin ortaya çıkabilmesidir. Bu durumda toplumda kısa bir süre önce çok güçlü olan ve siyasetçiye oy ile güç veren 'istikrar siyaseti' tek başına iktidar kudretini, daha az temsil edilmeye sebep olmaktayken, siyasette ötekilerin temsil edilmesi, alternatiflerin, yani daha fazla temsil edilebilmenin önünün açılmasıdır.

 

Siyasette destek görmek isteyenlerin, kendisine desteği getirecek 'toplumsal uzlaşma' beklentisine cevap verebilmesi için, ötekileri ve duyarlılıklarına göre bir siyasi program dahilinde ilerlemesi gerekmekte olduğunu ifade edebiliriz.

 

Peki kimdir 'ötekiler'?

 

Ötekiler ile yeni siyasete yön verecek kadar güçlü bir çoğunluktan bahsedebiliriz.

 

Ötekileri tanımlarken, bu konuyu en iyi açıklayan Haluk Şahin'in Ötekiler adlı söyleşi kitabından alıntılarla devam edebiliriz.

 

'.. Dar kategoriler içinde hapsolmama çabası.. şablon, takım, cemaat dışı düşünme çabası.'

' Gerek Ulusalcılar, gerekse İslamcılar her konuda en doğrusunun ne olduğunu en baştan biliyorlar. Daha kuşkulu olması beklenen Liberaller de bir süredir ikinci kampın doğrusunu kabul etmişe benziyorlar. Biz Ötekiler ise ' Acaba burada doğru olan nedir?' diye soruyor, düşünüyoruz.'

'Kendisini genel olarak sol içinde yerleştirip, nereye tutunacağını bilemeyen insanlar. Kafası karışmış, sıkılmış hatta artık umutsuz olan bir alay insan var'

 

İdeolojik bir açılımın çatısında olmayan, ancak, siyaseti dönüştürebilecek, alternatiflerin çıkabilmesini neden olabilecek kadar çok önemli bir beklentiye sahip ötekiler, genel bir toplum duruşunu algılamakta bizlere yardımcı olabilmekte.

 

Meşru, güçlü ve siyasi parti gibi iktidar olmak isteyenler, buna ulaşmak için toplumsal uzlaşı beklentisini ve  altında hangi unsurlar olduğunu çok iyi teşhis edebilmelidir. Bu teşhise ise ancak ötekilerin duyarlılıklarının etüdü ile ulaşabiliriz.

 

Toplumsal Uzlaşıyı Getirecek olan 'Ötekilerin Duyarlılıkları'

 
Proje ve çözüme dayanan siyaseti görmek isteyen genel toplum, kutuplaşmalardan, sonuçsuz polemiklerden ve bunlara sahip olanların kazanmasından, siyasete nitelik getirecek kadroların oluşamamasında, birbirine zıt kutuplaşan, gürültü çıkaran grupların ayrılıklarının halka yansımasından üzüntü duyan Ötekilere ve bunların paralelinde oluşan toplumsal uzlaşı beklentisine,  ötekilerin duyarlıklarına göre siyaset yapılmasıyla ulaşılabilinir.

 

Büyük beklentiyi yerine getirecek, bunu uygulayan siyasetçiyi ödüllendirecek ötekilerin duyarlılıkları nelerdir?

 

  • Din ya da etnik ayrımcılık ile siyaset yapanların karşınsında, toplumsal ortak değerlere dayanan meşruluğa sahip alternatif siyasetin geliştirilmesi
  • Eleştiri ve tartışma ortamının önünde engel teşkil eden, sağlıklı tartışma ortamını sekteye uğratan 'darbeci veya vatan haini edebiyatının' bir kenara bırakılmasını.
  • İfade özgürlüne duyarlılıklarıyla ortaya çıkan Liberallerin ve hatta İslamcıların, sosyal adaletsizliklere de benzer duyarlılıkla yaklaşabilinmesini
  • 1. 2. Cumhuriyet ayrımına gidilerek, Cumhuriyet deneyimine haksızlık yapmaya bir son verilmesini
  • Liberal ya da demokratlardan bazılarının, Atatürk hakkında olumsuz görüş bildirmenin fırsatını kollayan bir grup gibi hareket etmemelerini
  • Halen yasaklardan medet umulmamasını. Sorun karşısında, konuların orduya havale edilmemesini.
  • Tüm kutuplaşmış gurupların, birbirini dinlemeden, anlamadan yafta yapıştırmamasını
  • Ulusal güvenlik, rejimin tehtit altında olması gibi toplum kaygılarının dikkate alınmasını ve insanların geleceğe dair kaygılarını giderecek açılımlara önem verilmesini
  • Gelecek için tehtit unsurlarına bakarak, kişilerin, rejim ya da toplum için tehlikeli olduğu önyargılarıyla karşılaşmaması.
  • Kişilerin kendi doğruları ve inançlarına paralel, giyinmelerine, yaşamalarını eleştirmek yerine, kişilerin giyimlerinde, günlük yaşamlarına dair tercihlerinde din konusunda zorlayan ya da yönlendiren, baskı kurmaya çalışan kişilerin, örgütlenmeleri olup olmamasına bakılmasını, bunlara önlem alınmasını ve siyasetin bu konularla ilgilenmesini.
  • Bir düşüncesi ile düşünce kamplarına yol açan önyargıları oluşturan siyasal kültürün sona ermesini
  • Mevcut siyasetin yapılış tarzı, yeni siyaset kültür ile değişmesi, Türkiye enerjisini doğru alanlarda kullanabilmesini
  • Siyasetin mevcut dar faaliyet alanını, mevcut toplumsal sorunlara cevap verebilecek niteliğe ulaşmak için genişletilmesini, yeni bir siyaseti.

 

 

Her kurum ihtiyaçlar paralelinde kurulur ve yeni ihtiyaçlara, beklentilere cevap verebildikleri sürece var olabilirler. Siyasette alternatiflerin gelişmesi, siyaseti belirleyebilecek güçteki bir beklentiyi ve bu beklenti paralelinde oluşturulacak politikaların belirlenmesinde incelenecek olan ötekileri ve duyarlıklarını önemini, her fırsatta bir kez daha vurgulamalıyız.

 

'Ötekiler ve duyarlıkları' paralelinde oluşacak, yeni bir siyasi açılım getirebilecek bir anlayışın toplumla buluşması, uzlaşı ortamı beklentisine paralel, alternatif siyasetin, destek rüzgarını arkasına alma anlamında önemli bir adım tamamlamış olacaktır.

 

 

Fırat DEVECİOĞLU

yenisiyasethareketi.org

 

Yeni Siyaset Hareketi/Gençlerin Siyasal Katılımı

 
Biz,

 

  • Çözüm ve proje odaklı siyaset kültürün oluşmasına katkı sağlayan,
  • Ülkemize birçok şey kaybettiren, gündelik, çatışmacı popüler siyaset ve etrafındaki menfaat kovalayanlara karşı muhalif tavır geliştiren,
  • Siyasetin mevcut dar faaliyet alanını, mevcut toplumsal sorunlara cevap verebilecek niteliğe ulaşmak için genişleten
  • Önyargılar cehennemine dönmüş ülkemizi, önyargısız bir cennet olarak görmek isteyen
  • Ulu Önder Atatürk'ün düşünce ufkunu tecrübe edinen
  • Çağdaş Sosyal Demokratlarız.

 

SAYFA ADRESİ:
http://groups.google.com.tr/group/yenisiyasethareketi?hl=tr

KATILIM ICIN:
yenisiyasethareketi-subscribe@googlegroups.com

 

Gruba e-posta gönder : yenisiyasethareketi@googlegroups.com
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.