31 Ekim 2008

CUMHURİYET BAYRAMINDAN ÖNCE HALLOWEN KUTLAYAN SOSYETE


CADIAR BAYRAMINI CUMHURİYETLE YORMAK!

GOOGLE arama motorunu karıştırıyordum o da ne si!
Amerikan filmlerinin etkisi ile büyüyen ve devamlı o kültürü aşılayan tv lerin etkisinde kalan bir neslin erbabı olarak hemencecik gözlerinden ışık yayılan oyulmuş kabak gözüme çarptı..

Aslında Cumhuriyet bayramında Bayrak Asma hassasiyetini gösteren google Türkiyeye has bu girişimden sonra ,Hiçte Türkiyeyi ve Anadolu İnsanını ilgilendirmeyen Cadılar Bayramını reklam etme misyonerliğinide göstermiş bizlere...


Cadılar Bayramı nasıl icat oldu?
Bu gelenek aslında Amerika’ya 1840’lı yıllarda gelen İrlandalı göçmenlerden kaynaklanıyor(ki İrlanda’da bu geleneğin başlaması ve yayılması;M:Ö 5. y.y. da İrlanda’nın şirin bir beldesi olan Celtic kasabasında yaz sonu 31 ekim olarak kabul edilmesi ve o sene içinde ölen insanların vücutsuz kalan ruhları o gece kendilerine vücut aramak için geri geldikleri kabul edilmesiyle başlamış..) Kasaba halkı bedenlerini bu ruhlara kaptırmamak için o gece evlerini ruhları korkutacak şekilde düzenleyip, korkunç kıyafetler giymek suretiyle ruhları korkutmaya çalışırlarmış.Sonraki çağlarda bu geleneğin değişik bir hal alması ruhların gezindiği yöndeki inancın zayıflamasıyla olmuş ve bu özel gün için kostüm giymek bir çeşit kural halini almış.

Özellikle çocukların kılıktan kılığa girdiği, sivri zekâlı ergenlerin de "ürkünç kılık bulacam da bayramı muhteşem kutlayacaam" diye bütün bir yıl debelendiği Cadılar Bayramı, tam bir Hıristiyan geleneği.

Hıristiyan dediysem, işin aslı, Şaman olan Keltlere kadar gidiyor. Enya ve Loreena McKennith gibi "New Age"çiler sayesinde bizim de yakından tanımaya başladığımız Keltler bugünkü İrlanda topraklarında yaşıyormuş.
Şamanlardan yadigâr
Her şaman gibi bunlar da başlarına ne gelirse olmadık tanrılardan, karanlığın güçlerinden ve hatta ölülerden biliyormuş.
Ölülerin ruhlarını rahatlatalım da başımıza bela olmasınlar, zırt pırt fırtına, kuraklık, sel vermesinler, diyerek sonbaharın bitip kışın başladığı ilk günü (ki bu da bizim 31 Ekim'e denk geliyor) Ölüler Günü ilan etmiş.

İşte, soğukta, karda, kışta üşümesinler, aç kalmasınlar, ser sefil olmasından, diye o gün her Kelt, evinin önünde ateş yakıp, yanına çeşit çeşit yemekler dizermiş.
Gelgelelim Hıristiyanlık ortaya çıkıp da Keltlerin bu adetlerini silemeyince, mecbur "tımar" cihetine gitmiş.

Zira Hıristiyanlıkta öyle şaman adetleri, büyü filan "büyük günah", yani cadılık kapsamına giriyormuş.

Öyle ki, Ortaçağ'ın karanlık yılları boyunca Avrupa'da tam yarım milyon insan "cadı" denip yakılmış.

Halk bu Kelt gününe o yüzden "Cadılar Bayramı" adını vermiş.

Kilise ise iyice sulandırıp "Azizler Günü"ne çevirmiş. Nitekim günün İngilizce adı olan Halloween'in "Hallow"u aziz anlamına geliyormuş. "Een" ile "akşam" anlamına gelen "evening"in önce "even"a, sonra da "een"e kadar kısaltılmış haliymiş.



Bu Amerika ve Batı Yaşayış tarzının ülkemize sirayeti ise gayet ilginç ve bu sene Cumhuriyet Bayramına denk geldi...

Hani biz de Batı ve Hristiyan gelenekleri Sosyete denilen ve Kaymağın en iyisini yiyen Mutlu azınlık tarafından yayılır ya bu tür dalavereler ...

işte bu görüntülerle cadılar Bayramını da içimize sokan bu güruh tarafından bakın nasıl kutlamışlar...


aşağıdaki haber ise sabah gazetesinden ....gayet dikkate değer......


Sosyete, Cumhuriyet Bayramı'ndan önce Cadılar Bayramı'nı kutladı.

Les Ottomans Hotel'de buluşanlar, seçtikleri kıyafetlerle 'cadılıkta' sınır tanımadıklarını kanıtladı!..
Birbirinden renkli etkinliklere sahne olan Les Ottomans Hotel, önceki gece ünlülerle dolu bir 'Cadılar Bayramı'na ev sahipliği yaptı. Melissa Çakarlar'ın sahibi olduğu 'devrialem.biz' adlı internet sitesinin düzenlediği baloya katılan sosyetikler, ilginç kostümleriyle cadılıklarını yarıştırdı!

dikkat:(cadılıklarını yarıştırmış!)

Korku filmleri gibi!
Sosyetenin 'ikoncanları' Eda Taşpınar ile Deniz Berdan, seçtikleri kıyafetlerle geceye damgalarını vurdu. Taşpınar; '101 Dalmaçyalı' filminde Glenn Close'un canlandırdığı 'kürk meraklısı Cruella de Vil' karakterine bürünürken, Deniz Berdan da 'Poison Ivy' (Zehirli Sarmaşık) olarak baloya katıldı.

En seksi İblis...
Seksi manken Noella'nın 'şeytan' olduğu gecenin dikkat çekici kostümleri arasında; 'kırmızı başlıklı kız' Arte Çelik ile 'Frida' kılığına bürünen Tuba Ünsal da yer aldı. File çorabı ve süper mini şortuyla dikkat çeken Noella'ya 'en seksi iblis' diye takılanlar ise çoğunluktaydı. 400 kişinin katıldığı davete, DJ Fielo ve DJ Bir
ol Güven yaptığı müziklerle renk kattı.

(Dikkat:İblis seksi bir şekilde görünmüş!)


Evet ne dersiniz çağdaşlığa uygunmudur sizce bu hadise??

yoksa daha çooook ekmek mi yemeliyiz Batıdan çok Batıcı olmak için!!!!



Fransız kraliçelerini anımsatan Nalan Aksoy'a rahip kılığına giren Necati Kutlu (solda) ve Ateş Gündoğdu eşlik etti.
Geceyi organize eden Melissa Çakarlar, ‘Kont Drakula’ gibiydi...
Deniz Berdan 'Zehirli Sarmaşık' oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.