Ergenekoncu Albay Arif Doğan: JİTEM komutanların bilgisi dahilinde

İSTANBUL (03.10.2008)- Emekli Albay Arif Doğan, tutuklanmadan önce mahkemeye JİTEM'i anlattı. Doğan, “JİTEM komutanların bilgisi doğrultusunda kurulmuş bir yapılanmadır. Faaliyet alanı OHAL bölgesidir” dedi. Ergenekon JİTEM davaları ne zaman birleştirilecek?

Emekli Albay Arif Doğan, 15 Ağustos 2008'de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği ifadede şunları söylemiş: “Ben Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve JİTEM Grup Komutanlığı görevlerinde bulundum.

Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı, kadrosu Genelkurmay'ca tasdikli olunan bir görevdir. JİTEM ise yine üst düzey, daha doğrusu yetkili komutanların bilgisi ve kararları doğrultusunda denenmek üzere kurulmuş bir yapılanmadır. Ben de bunun kurucusuyum. Faaliyet alanı OHAL bölgesidir. Dışına taşması söz konusu değildir ve kadrolu elemanları yoktur. Denenme sürecinde olduğu için biz mesailerimizden ve mesai sonrası saatlerimizden zaman ayırmak suretiyle, yasalara uygun olarak terörle mücadele ettik.”
Doğan şöyle devam etmiş: "Üst düzey görevlerim sırasında pek çok belge elime geçmiştir. Belgeleri sakladım. Görevim çerçevesinde uyuşturucu ile de mücadele ettik. Operasyonlarda 'yem' olmak için uyuşturucu kullandık. Depodaki uyuşturucu da bu amaçla kullanılmıştır. Bence bozulmuş ve niteliği kaybolmuştur. İstanbul Çavuşbaşı'nda bulunan depodaki malzemeler genel olarak bana aittir. Bir kısmı yakın çalışma arkadaşlarımındı. Bu depoyu 1 yıldır kullanıyorum. Cem Ersever benim yardımcımdı. Benim sandıklarımı ortak kullanırdık. Bulunan mermiler çok gözükse de benimle ilgisi yoktur. Ersever'in mermiye adeta hobisi vardı. Benim ve arkadaşların istihkaklarımızı da istediği olurdu. Kendisini sevdiğimiz, hobisini bildiğimiz için verirdik. Bulunan mermilerin Cem'e ait olduğundan eminim. Bulunan uçaksavar mermiler ise imha edilecek türdendir. Patlama özelliği yoktur. Bunların bir kısmını üst düzey bürokratlara masa süsü olarak isimlerini yazmak suretiyle hediye ederdim." Ergenekoncu emekli Albay Arif Doğan, polis ifadesinde, “JİTEM’i 1983 yılında ben kurdum” demiş ve sekiz yıl sonra JİTEM’in yönetimini, bir başka TSK mensubu emekli Tuğgeneral Veli Küçük’e devrettiğini söylemişti. JİTEM 'sivil'lere kalmıştı Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan Seyhan Soylu, 28 Şubat sürecinde JİTEM'in çıkardığı Strateji Dergisi'ni yönettiğini itiraf etti. Veli Küçük, JİTEM'in kurucularından olduğunu söyledi. Albay Arif Doğan, daha önce “JİTEM’i 1983 yılında ben kurdum” dedi. Ergenekon tutuklusu yazar Ergun Poyraz, JİTEM'in parası ve korumasıyla yaşadı.

Batman eski Valisi Salih Şarman, “JİTEM'le birlikte çok iyi çalıştık. Neden yok dediler hiç anlamadım” diye serzenişte bulundu. Susurluk raporunda 'devlet sırrı' diye silinen 12 sayfanın 5'i JİTEM'le ilgili. JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan, JİTEM'in kurucularından Cem Ersever'in doğrudan Ankara'dan emir aldığını söylüyordu. Ama cumhuriyet savcıları, itirafların doğruluğunun kesinleşmesine rağmen bile uzun süren sessizliklerini bozmamış, tam tersi, Aygan’ın itiraflarının yer aldığı ‘İtirafçı bir JİTEM’ci anlattı’ kitabını yayımlayan Aram Yayıncılık’a, ‘Terörle mücadelede görev almış kişileri terör örgütlerine hedef göstermek’ iddiasıyla dava açmışlardı.

Sonuçta, sadece Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, yaygın suç duyurularından birini görmüş, sekiz sanıklı bir JİTEM iddianamesi hazırlamıştı. 3.’ncü Ağır Ceza Mahkemesi, JİTEM’in bir askerî birim olduğuna karar vererek, dosyayı Askerî Mahkeme’ye göndermişti. JİTEM’in varlığı, böylece ilk kez bir mahkeme tarafından kabul edilmişti. Ancak askerî mahkeme, ‘sanıklar askerdir’ diyerek yargılamaya başladığı JİTEM elemanları hakkında, aradan iki yıl geçtikten sonra 2005’te ‘sanıklar asker değildir’ kararına ulaşmış, görevsizlik kararı vermişti. Dava 23 Eylül'de “sivil”lere kalmıştı. Uyuşmazlık Mahkemesi, davanın 'sivil' mahkemede görülmesine karar vermişti. JİTEM davasının 'sivil' mahkemeye verilmesinde, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 'gizli' yazısı etkili olmuştu.

Yazıya göre, PKK itirafçısı sanıklar 1991-1995 tarihleri arasında Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı'nda sivil işçi ve memur olarak çalıştırılmışlar, sonra da ilişkileri kesilmişti. Ergenekon JİTEM davaları için birleştirme talebi Davanın müdahil avukatı Tahir Elçi, JİTEM davasının yalnızca 'sivil'lerle devam etmesine itiraz etmişti. Elçi, davanın Ergenekon'la birleştirilmesini talep etti. Tahir Elçi, dilekçesinde, Susurluk raporundaki itiraflarda adı geçen JİTEM davası sanığı Hacı Hasan'ın anlatımlarını hatırlatarak, “Ergenekon soruşturmasında adı geçen Arif Doğan, Sinan Yaşar, Şaban Bayram, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Doğu Perinçek, Veli Küçük, Levent Ersöz ve diğer sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesini istiyoruz” demişti. Mahkeme, dosyanın incelendikten sonra Av. Elçi'nin talebinin değerlendirileceğini belirterek, duruşmayı ertelemişti.

Fotoğraf: JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan, 'Şerif/Aziz Turan' sahte isimle resmi bir görüşmede 'tercümanlık' yapıyor. Baştaki isim Mesut Barzani, ortadaki isim ise dönemin Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Necati Özgen.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.