2 Ekim 2008

Mahkeme kararı ile sabit; misyonerlik.

T.C.
ANKARA
1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2006/462 Esas
KARAR NO : 2007/224

HAKİM : BEYHAN AZMAN 24456
KATİP : ÜMİT ÖZTÜRK 100326

DAVACI : ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI
VEKİLİ : Av. MUSTAFA HÜSEYİN BUZOĞLU- Bayındır
2. Sok. No: 37/11 Kızılay-ANKARA

DAVALILAR : 1- FEZA GAZETECİLİK A.Ş.
2- BİLAL ÖĞÜTÇÜ
VEKİLİ : Av. ABDÜLKADİR AKSOY- Çatallı Sokak No. 25
Gazi mahallesi-ANKARA
: YILMAZ DİKBAŞ- 30 Ağustos caddesi Şanal Apt.
No:11/3, Işıklar-ANTALYA

DAVA : Tazminat
DAVA TARİHİ : 13/11/2006
KARAR TARİHİ : 10/07/2007

Davacı vekili tarafından davalılar aleyhine açılan Tazminat davasının Mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :

Davacı vekili dava dilekçesi ile; Yurt çapında yayın yapmakta olan davalı Feza Gazetecilik A.Ş. tarafından yayınlanan Bilal Öğütçü tarafından Zaman Gazetesinin 29/09/2006 tarihli nüshasında davalı Yılmaz Dikbaş'ın açıklamalarının "Protestan Misyonerleri ADD'yi Ele Geçirdi" başlığı ile verilen haberde müvekkili vakfın "Misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğu" ileri sürülerek "ADD üyesi Yılmaz Dikbaş…Çağdaş Eğitim Vakfı'nın Protestan misyonerliği yaptığın iddia atti…Dikbaş, bu örgütlerin…Atatürkçülüğü de kalkan olarak kullandığını savundu…bu örgütlerin Atatürk ilke ve inkılaplarını kalkan olarak kullanıp, birçok kişi ve kuruluştan yardım adı altında para topladığı, ilgili bakanlıklardan izin almaksızın yurt dışından parasal yardım aldıkları bilgilerine yer verdi…Dikbaş son olarak ÇEV'in MİT raporunda Protestan misyonerliği yaptığının kesinleştiğini hatırlattı" açıklama ve yazının gerçek dışı olup basın yoluyla hakaret teşkil ettiğini, vakfın misyonerlik faaliyetlerinde bulunan Atatürkçülüğü kalkan olarak kullanan kişi veya kuruluşları aldatarak paralar toplayan yasa dışı olarak yurt dışından parasal yardım alan Protestan misyonerliği yapan olarak deklare edilerek kamu oyuna sunulduğunu, bu durumun halkın kin ve husumetinin vakfa yöneltilmesini amaçla... hedef gösterdiklerini, davaya konu haberin yayınlanmasının ertesinde vakfı arayanların haber içeriğini sorgula... gerçekliği konusunda bilgi almak istediklerini, doğrudan ve kasıtlı olarak müvekkilinin kişilik haklarına açıkça saldırıda bulunulduğunu belirterek 20.000 YTL manevi tazminatın gazetenin yayınlandığı 29/09/2006 tarihinden itibaren hesaplanacak ticari faizi ile müştereken ve müteselsilen davallardan tahsiline, kararın Zaman Gazetesi ile Türkiye çapında dağıtımı yapılan tirajı en yüksek 3 gazete ve davalı şirketin Internet'teki ilgili sayfasında aynen yayınlanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Feza Gazetecilik ve Bilal Öğütçü vekili cevap dilekçesi ile; dava konusu haberin basın özgürlüğü sınırları dahilinde kaleme alındığını ve belirtilen hususların gerçeği yansıttığını, yazının bütün olarak incelenmesinde basının haber verme, eleştirme ve yorumlama hakkı ile Anayasa'nın sağladığı eleştiri ve özgürlük sınırları içerisinde kalınarak hazırlanmış, gerçek, doğru ve güncel bir yazı olduğunun anlaşılacağını, yayınlanan haberlerde kamu yararının ve toplumsal ilginin bulunduğunu, düşünsel bağlılık kurallarına riayet edildiğini, tazminatın şartlarının oluşmadığı gibi miktarın da zenginleşmeye yönelik ve fahiş talep edildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.

Davalı Yılmaz Dikbaş, davetiye tebliğine rağmen duruşmalara gelmediği gibi herhangi bir cevap da vermemiştir.

Dava Borçlar Kanunu'nun 49. maddesi gereğince basın yoluyla kişilik haklarına saldırıldığı iddiası ile açılmış manevi tazminat talebine ilişkindir.
Deliller toplanmıştır. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'nın 30/11/2006 tarihli yazılarında ve ekindeki İçileri Bakanlığı'na hitaben yazılmış bulunan yazı örneğinden Dünya Kiliseler Birliği'nin ülkemizdeki Hıristiyanlaştırma faaliyetleri çerçevesinde bazı dernekler ve vakıflar vasıtasıyla topladıkları paraları Hıristiyan dünyasına hizmet amacıyla kullandığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki kimsesiz ve zeki çocuklara burs verilerek Hıristiyanlaşmasına hizmet edecek kadroların oluşturduğu belirtilerek konuya ilişkin olarak yapılan araştırma sonucu hazırlanan ve eklenen bilgi notunda Çağdaş Eğitim Vakfı'nın Amerikan Board Heyeti ve Sevk-koordinasyon içerisinde olup bölgesinde eğitim ve öğretim projesi hazırla... Amerikan Board'dan yardım talebinde bulunduğu, ÇEV ayrıca 3.000'e yakın öğrenciye burs vermektedir raporunun yer aldığı görülmüştür.

Dava konusu haberin görünürdeki gerçekliğe uygun olduğu, güncellik, konu ile yazı arasındaki düşünsel bağlılık unsurlarını taşıdığı, kamu yararı bulunan konuda basın özgürlüğü sınırları içerisinde kalınarak verildiği, bu nedenle hukuka aykırı olmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiştir.

HÜKÜM :

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1. Davanın REDDİNE
2. Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 13,10 YTL. Harcın peşin alınan 270 YTL.'den mahsubu ile artan 256,90 YTL'nin karar kesinleştiğinde istek halinde davacıya iadesine,
3. Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleri gereğince hesap edilen 450 YTL. Maktuj vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile kendisini vekille temsil ettiren davalılara ödenmesine,

Dair taraf vekillerinin yüzlerine karşı temyizi kabil olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen tefhim edildi. 10/07/2007

Katip Hakim
100326 24456
İmza İmza
---------------------------------------------
Misyonerliği bu mahkeme kaydı ile sabit ise;
bu vakıf; misyonerliğini üyelerine bağışçılarına ve kamuya açıkca bildirmek zorunda, değil midir?
yoksa vakıflar halktan üyelerinden bağışçılarından gizli faaliyetler yürütebilme özgürlüğüne sahip midir?
yada misyonerlik de bir eğitim kolu mudur? Diyen; Alp...

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
*Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.