24 Kasım 2008

(anadoluhaber) Bir rica. Felsefe ve aşk yorumu

Bir yazar aşağıdaki şiir kakında diğer yazarların yorumlarını rica etmiş.

 

ŞU DÖRTLÜĞE YORUM RİCA ETSEM  

LEYLA OLMADIN Kİ ÇÖLLERDE LEYLA LEYLA DİYE GEZEYİM
ŞİRİN OLMADIN Kİ HASRETİN KURTULMAK DAĞLAR DELEYİM
BEN SANA NASIL KIRMIZI GÜL RENGİNDE SEVDAM DİYEYİM
BU SEVDA BANA YALANCI BAHAR SEN BENİ AFFET YÜREĞİM  

 

 

 

LEYLA OLMADIN Kİ ÇÖLLERDE LEYLA LEYLA DİYE GEZEYİM
ŞİRİN OLMADIN Kİ HASRETİN KURTULMAK DAĞLAR DELEYİM

 

Bu mısralarda şair sevdiğinin kendisine ilham verecek hayaller kurduracak bir durum, görünüm, davranış ve yeteneğe sahip olamadığını ama isteseydin olurdun zan ve yanılgısını aslında SEVDİĞİNİN BELKİDE LEYLA İDİ İSE BİLE BUNU FARK ETMEKTEN ÇOK UZAK BİR DURUMDA OLANIN KENDİSİ OLDUĞUNUN FARKINA VARAMADIĞINI FARKINDA OLMADAN DİLE GETİRİYOR.

Çünkü Mecnunun Leyla dan asla bir beklentisi olmadığını, Onun sevdasının Leyla'yı olduğu gibi sevmesi idi. Bu konuda bir olayda yaşanmıştır. O âşıkların yaşadığı bölgenin Emir'i araya girip bu aşkı hayırlı bir sonuca bağlamak ister ve Leyla'yı huzuruna çağırır. Bakar ki Leyla kara kuru bir kız dır. 

Hayretini belirterek Aaa Kays'ı Mecnun eden (Mecnun'un gerçek adı Kays dır. Mecnun deli demektir. Kays çıldırdı diye ona mecnun denmiştir ve öyle anılmaya başlamıştır) Mecnunu, mecnun edip delirten bu kara kuru kızcağız mıdır diye sordu.

Leyla'nın cevabı ise Emir hazretleri benim güzelliğimi akiller(aklı başında olanlar) göremez. Benim güzelliğimi görmek için mecnun= deli= çıldırmış olmak lazımdır diye cevap verir.

Şair aklını nefsinden kurtaramamış Leyla'nın sırrını da kim olduğunu da kavrayamamış aşk ve sevdadan habersiz bencil bir kişidir.

Leyla bir ilahi aynadır ki mecnun kişi benliğini o aynaya atıp yakmış ve aynadaki sırlara karışıp gitmiştir.

diğer mısralara geçelim.

 

BEN SANA NASIL KIRMIZI GÜL RENGİNDE SEVDAM DİYEYİM
BU SEVDA BANA YALANCI BAHAR SEN BENİ AFFET YÜREĞİM
  

 

Kırmızı Gül sevdayı ve aşkı değil tutkuyu ve şehveti simgeler. Sen benim uğrunda cinayetler işleyeceğim bana yar olmazsan senide öldüreceğim kendi anlayışımdaki sevgilim diyeyim ben seni, seni öldürecek kadar sevmedim ki demektedir. Bu durum Mecnunun aşkının tam tersidir. Mecnun sevgilinin uğuruna her şeyi hayatı ile birlikte feda etmekte ve ölmeyi kabul etmekte iken , buradaki şair sevdiği ile kendi hayatını mutlu etmeyi ve süslemeyi düşlemekte, istemektedir..

Son mısrada da zaten niyet itiraf edilmektedir. Ben aradığımı bulana kadar sen de benim bir süre gönül eğlendirdiğim ve kendimi buna hak sahibi gördüğüm zavallı bir objesin. Ama yine de vicdanımda belki sana haksızlık etmek gibi bir iz bırakıp hatıralarımda bana azap etmeyesin diye senden özür diyerek temelli kurtulmak istiyorum demektedir.

Bu dörtlükten benim okuduğum budur.

A.D.Şimşek

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.