2 Kasım 2008

(anadoluhaber) Bu film ‘gelecek enerjimizden’ bir şeyler aldı

Bu film 'gelecek enerjimizden' bir şeyler aldı

 

Atatürk, vefat edeli 70 yıl oldu. Ona yakışan bir filme, düşüncelerini yansıtan bir siyasete, Onu doğru anlatan bir eğitim sistemine, ilkeleri doğrultusunda genel, meşru ve milli bir anlayışa sahip olamadık.

 

Bugün yaşadığımız zorluklar karşısında, yanlış bir eğitim sistemi ile birleşince, Atatürk'ü daha çok tanıma isteği, büyük bir ihtiyaca dönüşüyor. Nerden nerelere geldik, kimlerle nasıl mücadele ettik, Onu deha yapan düşünceleri, özellikleri neydi? Dünyada tüm araştırmalarda en büyük lider olduğu ifade edilen, düşünceleri 2. bir yüzyıla taşınabilen nadir bir devlet adamının, geleceğimizi aydınlatacak düşündükleri, yaşadıkları, hedefleri, idealleri, beklentileri ve bizlere işaret ettikleri neydi?

Kimdi Mustafa Kemal?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

KATILIM ICIN:
yenisiyasethareketi-subscribe@googlegroups.com

SAYFA ADRESİ:
http://groups.google.com.tr/group/yenisiyasethareketi?hl=tr

……………………………………………………………………………………………

Tanıma arzusu, beklentisi, çocuklarımıza anlatabilme isteği yanında, ona, kurtuluşa, devrimlere yakışan bir filme olan beklenti, büyük bir talebe dönüşüyordu.

Bu talep ve ihtiyaçlara yönelik olarak Can Dündar'ın  'Mustafa' sının tanıtımları yapıldı. İyi niyetli bizler, daha ilk günde yüz binler olduk gişe sıralarında.

Ancak karşımızda, Atatürk'ün günlük yaşantısındaki zaaflıkları tek tek araştırıp, bunu bir şeylerle temellendirmeye çalışan, siyasi düşünceler bakımından nerede hastalıklı konu varsa,  Atatürk tarafından düşünüldüğünü iddia eden, bu şekilde günümüz bazı siyasilerin hoşuna gidecek mesajlar veren, Atatürk'ün son dönemlerinde, Hatay meselesi, tarih, dil çalışmaları gibi önemli konulara, yaşlı ve yalnız bir adam psikolojisiyle yaklaştığı gibi ince mesajlarla vermeye çalışan bir film bulduk. Bunun ne kadar dürüst bir yaklaşım olduğu yıllarca sorgulanacağından emin olabilirsiniz.

Belgeselde, Atatürk'ü tanıma başlığı altında sırlananlar hep aynı kısır döngü içinde, hayatı boyunca karşı cinse, eğlenceye, gecelere düşkün, günde bir büyük rakı içen, sürekli ağlayan, karanlıktan korkan, uzaktan gördüğü toz dumanın düşman zannederek çekinen, kibirli, bencil, dini ve dini duyguları kullanan,  meydanlara heykellerini yaptıran, bir işaretiyle en yakınlarını idama götüren, dediği kanun olan, herkes tarafından terk edilen yaşlı, mutsuz, yalnız, yapacak iş arayan bir diktatör.

Film, Ata'nın diktatör olduğunu kanıtlar peşinde koşarken, o döneme ait bir meclis olduğunu, meclisten kararların alındığını, medeni kanunu kabul edildiğini, muhalefet oluşturma çabasının da verildiğini, dünyadaki diktatörlerle kıyaslanamayacak kadar yetkilerinin sınırlı olduğu gibi konular görmezden geliniyor.

Ata'nın, siyasi hayatında çok önem verdiği Hatay meselesinde, yaşlı ve doğru düşünemeyen bir adam gibi davrandığını, çevresindekilerin yine onu zor tutabildiğini. Aslında Hatay meselesi, kendini mutsuz hissederken onda bir heyecan yarattığı için bu kadar meseleyi büyütmeye çalıştığı mesajı verilmeye çalışılıyor.

Atatürk'ün dil çalışmalarını, bir boşluk ve yalnızlık içindeyken, meşgul olabilecek bir konu bulup,  Türkçenin çok eski bir dil olduğu gibi bir iddia yaratıp bunu kanıtlamaya çalıştığı ifade edilmeye çalışılıyor.

Yine benzer mutsuz, yalnız ve yapacak iş ararken, Türklüğün tarihinin çok öncelere dayandığını, Müslümanlıktan önce de Türklerin ne kadar önemli bir ırk olduğunu unutmamak gerektiği gibi konuları araştırarak kendini tatmin ettiği gibi bir izlenim bırakılmaya çalışılıyor.

Aslında o dönemden ve bugüne taşınması gereken değerlerin, ne kadar yapay olduğu ve ne kadar da insani zaaflıklara dayandığı da ifade edilmeye çalışılıyor

Özerklik talebi altında, teröre destek verilen birilerinin, bölgesel özerliği çözüm kabul ettiği, 20 ayrı bölgesel yönetim talep edenlerin Ankara'da dile getirdiği gün, Can Dündar da Atatürk'ün gizli bir sohbet toplantısında Kürtlere bölgesel özerlik vaat ettiğini iddia ediyor. Onların emellerini, Atatürk'ü konuya alet ederek destek verme çabasını görmemek mümkün değil.

Yani bir yanda Atatürk'ün sadece bireyseline indik deniliyor ama bir yandan da hastalıklı siyasete, düşüncelere desteği, Atatürk'ün dünya görüşünün de bu yönde olduğunu göstererek gerçekleştirmeye çalışılıyor.

Yapımcılar, Atatürk'ün çocuklara, gençlere okullarda anlatılmadığını belirtip, bunu gerçekleştirdiklerini iddia ediyorlar. Oysa çocuklarımızı, en korunmasız zamanında, en güzel salonlarda, heyecanla bir araya toplayıp, yıllarca unutamayacakları soru işaretlerini akıllarına kazdıklarını çok iyi biliyorlar. Ne yazık ki bu film 'gelecek enerjimizden' bir şeyler aldı.

Atatürk'ü araştırma safhasında, sadece zaafları gördüklerini ifade eden bu belgeseli yapanlar, ortalama bir insan hayatında en fazla 400 kitap okuyabilirken Atatürk'ün 4000 kitap okuduğunu, dünyadaki ilk çevre günü yürüyüşünü Ankara'da 5000 kişiyle birlikte  yaptığını ve bu günü çevre günü olarak kutlanması gerektiğini ifade ederken, dünyanın ancak çevre gününün 1983'de ilk defa kutlandığını, Hatay meselesinde muhakeme etmekte güçlük çeken bir adam olduğu iddia ederken, Birleşmiş Milletlere davet usulu giren tek ülke olacak kadar güçlü stratejileri nasıl kurguladığını, arkeolojiye, geometriye, tiyatroya, sinemaya ilgisini hiç mi görmediler.

 

Can Dündar, Zübeyda Hanım'ın Mustafa'sını anlatmaya çalıştığını söylüyor. O  ayrılıkçıların, dini siyasete alet edenlerin, her şeyin suçlusu olarak cumhuriyeti gösterip, kendine 2 . cumhuriyetçi diyenlerin, görmek istediği ve bilinmesi istediği bir adamı anlatmış.

Şu an çok büyük yerlerden, büyük tebrikler aldığına emin olabilirsiniz.

Bir süredir, saldırıları, bu toprakları memleket yapan değerleri yıpratmayı marifet sayanları, psikolojik savaş taktiklerini zaten seyrediyorduk, şimdi de bunları içeren bir filmi seyrediyoruz.

 

Fırat DEVECİOĞLU

Yeni Siyaset Hareketi/Gençlerin Siyasal Katılımı

Biz,

 

  • Çözüm ve proje odaklı siyaset kültürün oluşmasına katkı sağlayan,
  • Ülkemize birçok şey kaybettiren, gündelik, çatışmacı popüler siyaset ve etrafındaki menfaat kovalayanlara karşı muhalif tavır geliştiren,
  • Siyasetin mevcut dar faaliyet alanını, mevcut toplumsal sorunlara cevap verebilecek niteliğe ulaşmak için genişleten
  • Önyargılar cehennemine dönmüş ülkemizi, önyargısız bir cennet olarak görmek isteyen
  • Ulu Önder Atatürk'ün düşünce ufkunu tecrübe edinen
  • Çağdaş Sosyal Demokratlarız.

SAYFA ADRESİ:
http://groups.google.com.tr/group/yenisiyasethareketi?hl=tr

KATILIM ICIN:
yenisiyasethareketi-subscribe@googlegroups.com

 

Gruba e-posta gönder : yenisiyasethareketi@googlegroups.com



--
Yeni Siyaset Hareketi/YSH/Gençlerin Siyasal Katılımı
http://groups.google.com.tr/group/yenisiyasethareketi?hl=tr
yenisiyasethareketi@gmail.com
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.