1 Kasım 2008

(anadoluhaber) CHP ve İnönü Zamanında ABD ile Yapılan Anlaşmalar ve Alınan Yardımlar

ABD İle yapılan ikili anlaşmalar

1. 23 Şubat 1945 tarihli T.C. Hükümeti ile ABD arasında imzalanan 11 Mart 1941 tarihli Ödünç Verme ve Kiralama Kanunu'ndan yararlanmak için yapılan anlaşma: Bu anlaşmayla ABD yalnızca savunma alanında yükümlülük altına girerken, Türkiye savunma dışı alanlarda da sorumluluklar altına sokulmuş, sınırları özenle çizilmemiş genel ve geniş yükümlülükleri onaylamıştır. Bu anlaşma, iki bağımsız ve eşit devlet arasında karşılıklı yardım anlaşmasından çok daha fazla, emperyalist bir devletle sömürge devlet arasında yapılmış bir anlaşma özelliği taşımaktadır. Böylece ABD Türkiye'nin bağımsızlık duvarındaki ilk gediği açmış, bundan sonra elde edilecek ödünler için dayanak noktası elde etmiştir.

2. 27 Şubat 1946 tarih ve 4882 Sayılı Kanunla Kabul Edilen On milyon Dolarlık Kredi Anlaşması: Türkiye'nin sınırları dışında bulunan ve ABD'nin işine yaramayan savaş artığı silah ve malzemeyi alması şartıyla, ABD hükümeti Türk Hükümeti'ne on yıl vadeli on milyon dolarlık kredi açmaktadır. Gerçekte ABD, Türkiye'ye para yerine on milyon dolarlık savaş artığı, kullanılmış, tasfiye halinde (çöpe atılacak) malzeme verecektir. Ayrıca bu borçlanma için yıllık 2.3/8 faiz ödenecektir! Bu faiz dahil olmak üzere, yıllık taksitlerin resmi kur üzerinden TL olarak ödenmesini de ABD isteyebilecektir.

Merkez Bankası'na yatırılacak bu paralar, ABD'nin arzusuna göre, kültürel, eğitimsel ve insani amaçlarla, ABD'nin Türkiye'deki masrafları ile Türkiye'deki Amerikan memurlarının ücretlerinin ödenmesinde kullanabilecektir.

Yukarıda belirttiğimiz ilk anlaşmada olduğu gibi, burada da kültür, eğitim ve insani amaçların sınırları belirlenmemiş ve söz konusu mali kaynağı kullanacak ABD Büyükelçisine, sömürge valisine tanınabilecek yetkiler verilmiş gibidir.

Bu savaş artığı silahları üretmiş olan fabrikalar ya kapanmış ya da üretimlerine son vermiş olduklarından yedek parçaları da mevcut değildir. Türkiye malzemenin büyük kısmından yararlanamadığı gibi, yararlandığı küçük bir bölümü için de değerlerinin 3-4 katını ödemek zorunda kalmıştır.

Türkiye tarafından satın alman malın mülkiyeti ABD'de kaldığından, ABD'nin Türkiye üzerinde politik baskı kurabilmesi için olağanüstü bir olanak sağlanmıştır! Zira ABD sattığı silah ve malzemenin kendisine gerekli olduğu veya veriliş amaçlarının dışında kullanıldığı gerekçeleriyle geri isteme hakkına her zaman sahip olacaktır.

Dış yardım konusunda farklı bir politika benimseyen hükümet, sömürgeciliğin yeni bir uygulaması olan bu anlaşmanın koşullarını kabul ederek, bir kez daha Mustafa Kemal'in tam bağımsızlık anlayışından ayrılmıştır. Böylece, Lozan'da kazandıklarımızın yavaş yavaş geri verilmesi süreci başlamış olmaktadır.

3. 12 Temmuz 1947 Tarihli Yardım Anlaşması: ABD Başkanı Truman'ın 12 Mart 1947'de Kongre'de açıkladığı "Truman Doktrini" kapsamında ABD Kongre'si Başkan'a, SSCB tehdidine karşı, Yunanistan ve Türkiye'ye askeri ve ekonomik yardım yapma yetkisi vermiştir. 12 Temmuz 1947 tarihli anlaşma bu yasaya göre yapılmış olup, ABD'nin savaş sonrası askeri yardımlarının başlangıcı sayılır.

Bu anlaşmayla Türkiye SSCB'nin saldırı ve/veya tehdidi karşısında, bağımsızlığını ve özgürlüğünü korumak amacıyla, ABD'den yardım almayı talep etmiş ve bu talep onaylanmış olmaktadır. Yardımın bu amacı dışında, her türlü kullanımı yasaklanmıştır.

ABD hükümetinin onayı olmadan hiçbir madde veya bilginin mülkiyet ve kullanım hakkının devredilemeyeceği ve verildikleri amaç dışında kullanılamayacakları, anlaşmanın iki ayrı maddesinde, bütün ayrıntılarıyla tekrarlanarak sağlama bağlanmaktadır. ABD ayrıca, Türkiye'deki propagandasının yapılması görev ve sorumluluğunu Türk Hükümeti'ne yüklemektedir. Bir devlet böyle bir yükümlülüğü onaylayabiliyorsa onun bağımsızlığından, özgürlüğünden söz edilebilir mi?

İlahi adaletin sonucu ve ders niteliğinde bir rastlantı olarak, 1964 Kıbrıs Krizi sırasında Türk hükümeti son çare olarak askeri harekâta karar verdiğinde Başbakan yine İnönü'dür. Dönemin ABD Başkanı Lyndon Johnson çok ağır bir mektup yazarak, Başbakanımızdan, 12 Temmuz 1947'de imzalamış olduğu yukarıdaki anlaşmanın koşulları gereği harekâtı durdurmasını istemiş, İnönü de bu isteğe boyun eğmiştir! Tarih yapılan hatalar bakımından acımasızdır, affetmez! Bir gün faturanın bedelini mutlaka ödetir. Tarihin bu anında hatayı yapan ve faturanın yöneltildiği kişi aynı kişidir, ama bedeli ödeyen, her zaman olduğu gibi, Türk Halkı olmuştur; İsmet İnönü değil!

Amerikalılar bu anlaşmadan sonra ilk iş olarak, örgütlenmesini, eğitimini değiştirerek Türk Ordusu'nu ABD'nin denetimi altına almayı başardılar. Türkiye'de ve ABD'de kurs gören TSK mensuplarının sayısı arttıkça, Amerikalıların başarısı da artarak yayıldı. Kore Savaşı ve 1952'de NATO'ya girilmesinden sonra, Türk Ordusu silah, araç, gereç, eğitim, savaş, doktrin ve kurallarından, üniforma ve yürüyüşüne kadar Amerikanlaştırılmıştır. Bu dönüşümün mimarı da İnönü Meydan Savaşları'nın unutulmaz komutanı, Lozan fatih'i başvekil İsmet İnönü 'dür(!)




--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com
(www.vtunnel.com adresinden girebilirsiniz. Yasak yok.)
Bu Sitede Yer Almayan İletiler Bana Ait Değildir.
-------------------------------------------------------------------------
Şimşekleri üstüne en çok "oyunları bozanlar" çeker!
Zulüm, kısmak istediği sesi nârâ yapar!
Ve bazı ölüler, yaşayanlardan çok daha yüksek sesle konuşur...
Malcolm X onlardandı.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.