T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) ERDOGAN dik durdu, israile göndermede bulundu ve islamin ruhunu dikligini orda gösterdi.

Cengiz ÇandarRadikal'de önceki gün çıkan ve Başbakan Erdoğan'ın ABD'deki temasları çerçevesinde - "Demokratların düşünce tapınağı" sayılan - Brookings Enstitüsü'nde vereceği konuşma ile ilgili "ön değerlendirmesinde" şunu belirtiyordu:
"Tayyip Erdoğan'ın Brookings'de konuşmak istemesinibir anlamda Obama yönetimi önünde şimdiden 'görücüye çıkma' niyeti olarak anlayabiliriz. Bu bir 'eleştiri' değilBaşbakan'ın geleceğe yönelik doğru bir 'yatırım'ı olarak DA algılanabilir."
Bu yazı yayımlandığında Erdoğan'ın konuşması gerçekleşmişti. Belli ki Çandar yazısını konuşmadan önce kaleme almış. ZiraErdoğan'ın  niyeti gerçekten "geleceğe yönelik doğru bir yatırım yapmak" idiyseİran'ın nükleer programıyla ilgili sözlerinin aksini yaptığını o DA teslim ederdi.
 
Erdoğan çam devirdi
Özetle "köprü kurmayı" bırakınErdoğanObama yönetimi daha işe koyulmadan bir diplomatik çam devirdi. Bunu yaparken de bizce tam anlamıyla bir "Don Kişotluk" örneği sergiledi.
Peki neydi Erdoğan'ınsadece Obama yönetimini değilmevcut konjonktürde herhangi bir ABD yönetimini kızdıracak olan sözleri? "İran'a 'Nükleer silah yapma' diyenlerin de nükleer silahının olmaması lazım." Başbakan'ın söylediği buydu. 
Burada nükleer güçlere sahip ABD geliyor akla tabii. Erdoğan bu surette ABD'yi İran ile bir nükleer denklemin içine sokmuş oluyor. Bu Tahran'ı kuşkusuz çok memnun edecektir. İslami kesimi de.
 
Başbakan'ın bilmedikleri
Ancak bu sözler sadece ABD'yi değilTürkiye'nin NATO  müttefiklerini de kızdıracak nitelikte. Öyle anlaşılıyor ki Başbakan Erdoğan İttifakın nükleer politikasından haberdar değil. Bu politikanın oluşumunda Türkiye'nin onayı olduğunu DA bilmiyor.  
Sözlerinden bu anlaşılıyor.  Özetle Başbakan ErdoğanTürkiye'nin ABD önderliğindeki NATO nükleer stratejisinin oluşumunda ve ilgili sistemlerin konuşlandırılmasında oynadığı önemli rolün farkında değil.  
Bu sözlerinhükümetinbir çok nesnel faktör nedeniyle birlikte çalışmak zorunda olduğu yeni ABD yönetimiyle henüz "tanışmadığı" bir sırada söylenmesi  işi daha DA vahim kılıyor tabii.
Çok dikkatli olmalıyız
Dış politika danışmanları Erdoğan'a diplomasinin öyle "düz mantığın" geçerli olduğu bir Alan olmadığını anlatmalı.  Bu nedenle "dümeni" elinde tutanların çok dikkatli konuşmalarını gerektiren bir alandır diplomasi. 
Çünküdüşüncesizce söynenen sözlerin tahribatı büyük olabiliyor.
ABD ile ilişkilerimizde bilinmeyenlerle bezenmiş yeni bir dönemin arifesindeyseniz...
Umutlu olmamızı gerektiren nedenler var. Ancak durum yine de çok daha dikkatli olunmasını gerektiriyor.
Obama yönetimi ile Ermeni sorunundan Kıbrıs meselesineABD'nin Irak'tan çekilmesinden İran'ın nükleer emellerine kadar birçok konuda karşılıklı çıkarları gözeten bir diyalogun gerekeceği ortada.
Bu aradaGüvenlik Konseyi üyeliği de Türkiye'yedünyayı ilgilendiren hassas  konularda çok daha ciddi olma yükümlülüğünü getiriyor. Hal böyle olunca Başbakan Erdoğan'ın bu çıkışına "diplomasi mantığı" açısından anlam vermek gerçekten güç.
Tierisch gut! KOSTENLOSE E-Mail-Animationen - von IncrediMail! Hier Klicken!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.