5 Kasım 2008

(anadoluhaber) Geniş Açı Hikmet Bila



 Fena halde gerçekçi bir yazı,Obama'nın gelişi ile Türkiyemizin rahatlayacağını sananlara ithaf etmek lazım.Sevgiler.Sili



Cumhuriyet 05.11.2008 - Haber:c0310


Cumhuriyet 05.11.2008

GENİŞ AÇI

HİKMET BİLA

Beyaz Saray'ın Rengi

Obama mı, McCain mi tartışması ne ifade eder?

Amerikan topumunun refahını hangisi ne kadar arttırır, o da bilinmez.

Bilinen bir şey varsa, hangisi olursa olsun, Türkiye'yi sıkıştıran kıskacın biraz daha sıkılacağı.

Anlaşılan o ki, McCain seçilirse, bu mengeneyi, tıpkı George W. Bush gibi daha vahşice sıkacak. Türkiye'yi Irak savaşına sokmak için ağza alınmayacak laflar eden, akıl almaz baskılar yapan, Türk bakanlara 'At pazarlığı yapmayın lan!' diye fırça atan Bush'u aratmayacağını tahmin etmek zor değil. 11 Eylül sonrasında, Amerika'nın tüm ekonomik ve askeri gücünü "Bu Bir Haçlı Seferi'dir" diye seferber edip, ülkeler işgal eden Bush'un McCain'in ruhuna gireceğini tahmin etmek de zor değil. Kim bilir, McCain ile sıra belki de İran'a gelir.

Obama gelirse ne olur?

Hiçbir şey olmaz.

Bu yarı zenci arkadaş geldiği zaman ortalığın güllük gülistanlık olacağını sanmak hayalden başka bir şey değil. Onun yapacağı da diğerinden farklı değil. Olsa olsa, 'renkli' bir Beyaz Saray görüntüsüyle, sempatik bir genç başkan edasıyla, tatlı tatlı yapar. Amerika'nın siyasetini sadece başkanların kişiliğine indirmek o kadar kolay ve o kadar anlamlı değil. Somali'yi bebek gülüşlü Clinton'ın işgal ettiği unutuldu mu?

***

Şu soruların cevabını alamadan Amerika'nın yeni başkanını değerlendirmek de anlamsız:

Bugün Amerikalı seçmenlere ve bütün dünyaya gülücükler dağıtan Obama, başkan olduğunda Büyük Ortadoğu Projesi denilen, Ortadoğu'yu demokratikleştirme numarasıyla, bölgeyi ve özellikle Türkiye'yi cendereye almayı amaçlayan projeye son mu verecek?

Bush yönetiminin, önce 'Türkiye ılımlı İslam ülkesidir' damgasını yapıştırıp, hemen ardından bu yolda harekete geçmesine inat, Obama, "O da ne demek, Türkiye Cumhuriyeti, demokratik ve laik bir ülkedir; üstelik İslam coğrafyasında bu özellikleriyle ilk ve tek örnektir" diye doğru yolu mu gösterecek?

Yoksa, yarı Hıristiyan yarı Müslüman olmanın şaşırtıcı, örtücü, yanıltıcı özelliğini kullanarak, bu işleri daha incelikli mi sürdürecek?

***

Amerika'nın yeni dönemde de işi gücü Ortadoğu ve Kafkaslar olacak. Herhalde, Ortadoğu ve Kafkaslar'ın ortasındaki Türkiye de bu 'iş'in dışında kalmayacak. Petrol hâlâ burada. Burası hâlâ stratejik geçiş noktası... Sadece enerji geçişi için değil, yüz yıl, iki yüz yıl, üç yüz yıl önce olduğu gibi orduların, donanmaların da hâlâ geçiş noktası...

Bu geçiş noktasında, ülkenin bölgelere ayrılıp federasyona dönüşmesini isteyenlerin Meclis'te bile haritalar dağıttığı bir Türkiye varsa, Washington'ın da odağında kalmaya devam edecek demektir.

Beyaz Saray'da oturan kişinin ve onun arkasındaki güçlerin yaptıklarına, yapacaklarına bakılır, rengine değil...


hikmet.bila@ntv.com.tr

 

 

 

www.TurkceKarakter.com
Bozuk görünen Türkçe harfleri düzelten site.

 
 
 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.