13 Kasım 2008

(anadoluhaber) Hak arayan Aleviler , türkiyeyi ATAIST idiolojik laiklikten temizlemek icin demokratik haklari almaya devam..

Hak arayan Aleviler

Türkiye bir yandan Kürt meselesini harıl harıl tartışırken öte yandan bir başka gelişmeye tanıklık etti geçen hafta sonu. Aleviler büyük bir gösteri düzenleyerek taleplerini dile getirdi. Tam o sıralarda basında birçok isim tarafından imzalanmış bir bildiri yayımlandı. Bildiride AİHM ve Danıştay kararları uyarınca zorunlu din dersinin müfredatlardan çıkarılması talep ediliyordu.
Gerek bu talep gerekse Alevilerin son zamanlarda dile getirdiği ve kendi kültürel kimliklerine dönük diğer talepler yakın bir dönemde bu konuyu çok daha yaygın bir biçimde tartışmaya başlayacağımızı gösteriyor. Kaldı ki, ocak ayında Başbakan ve partisi Alevilerle Muharrem Orucu etrafında bir araya gelmişti, biz de bu köşede o konuyu ayrıntılarıyla ele almıştık ( 14.1.2008 tarihli yazım). Onu izleyen dönemde AKP ile Aleviler birbirinden koptu. Aleviler AKP'de aradıklarını bulamadıklarını ifade etmeye başladı.

Gene haklar sorunu
Gerek epey gelişmiş Kürt meselesi, gerekse gelişen Alevi meselesi arayış ve taleplerini "demokratik haklar" kavramı üstüne bina ediyor. Demokratik hak burada açıkça kültürel kimlik haklarının kabulü anlamına geliyor.
Daha sadeleştirerek söyleyecek olursak ulus devletin kuruluş döneminde "yukarıdan" yani devletin denetleme politikaları etrafında tanımladığı kültürel pozisyonlar yumuşak ulus devlet sonrası dönemde yeterli görülmediğinden şimdi farklı toplum kesimleri kimlik özelliklerinin kendileri tarafından ifade edilmesine olanak arıyorlar. Kimliksel özelliklerin soyut ifadesi kimseye yetmediği için o ifadenin gerektirdiği araçların ve alanların oluşturulmasını DA doğal olarak istiyorlar. Mesela Aleviler söz konusu olduğunda bu talepler birkaç noktada yoğunlaşıyor.
Tierisch gut! KOSTENLOSE E-Mail-Animationen - von IncrediMail! Hier Klicken!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.